IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът върви към рецесия през 2023 г., според икономисти

Битката с инфлацията още не е спечелена и централните банки ще продължат с вдигането на лихвите, посочва се в доклад на Центъра за икономически и бизнес изследвания

11:22 | 26.12.22 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Светът се изправя пред рецесия през 2023 г. По-високите разходи по заемите заради затягането на паричната политика на централните банки ще доведат до свиване на редица икономики, според Центъра за икономически и бизнес изследвания.

Световната икономика надхвърли 100 трилиона долара за първи път през 2022 г., но растежът ще спре през 2023 г., тъй като политиците продължават борбата си срещу растящите цени, посочва се в годишния доклад на центъра, пише Bloomberg.

„Вероятно световната икономика ще бъде изправена пред рецесия през следващата година в резултат на повишаването на лихвените проценти в отговор на по-високата инфлация“, коментира Кей Даниел Нойфелд, директор и ръководител прогнози в центъра.

В доклада се подчертава, че „битката срещу инфлацията все още не е спечелена. Очакваме централните банкери да останат на позиция и през 2023 г. въпреки икономическата цена. Цената за намаляване на инфлацията до по-приемливи нива води до влошаване на перспективите пред растежа за няколко години напред“.

Констатациите са по-песимистични от последната прогноза на Международния валутен фонд (МВФ), който предупреди през октомври, че повече от една трета от световната икономика ще се свие и има 25% шанс глобалният БВП да нарасне с по-малко от 2% през 2023 г. Това се определя като глобална рецесия.

Въпреки това до 2037 г. световният брутен вътрешен продукт ще се удвои, тъй като развиващите се икономики настигат по-богатите. Променящият се баланс на силите ще доведе до това Източна Азия и Тихоокеанския регион да допринасят с над една трета от световното производство до 2037 г., докато делът на Европа ще се свие до по-малко от една пета.

Центърът базира данните си на Световните икономически перспективи на МВФ и използва вътрешен модел за прогнозиране на растеж, инфлация и обменни курсове на световните валути.

Според тези данни Китай няма да изпревари САЩ като най-голямата икономика в света поне до 2036 г. - шест години по-късно от очакваното. Това отразява нулевата Covid политика на Китай и търговското напрежение със Запада, което забавя експанзията.

Ако Пекин се опита да поеме контрола над Тайван и бъде изправен пред ответни търговски санкции, утвърждаването на Китай като първа политическа сила ще се отложи още, посочва се в доклада.

„Последиците от икономическата война между Китай и Запада биха били няколко пъти по-тежки от това, което видяхме след атаката на Русия срещу Украйна. Почти сигурно ще има доста остра световна рецесия и възобновяване на силните ръстове на инфлацията“, допълва се в доклада.

Икономистите посочват обаче, че щетите за Китай биха били по-големи и това би торпилирало опитите на страната да поведе световната икономика.

Според прогнозите на центъра Индия ще стане третата икономика в света до 2032 г., а до 2035 г. БВП на страната ще достигне 10 трлн. долара.

Обединеното кралство ще остане шестата по големина икономика в света, а Франция - седмата, през следващите 15 години. Растежът на Великобритания обаче няма да изпреварва този на водещите континентални икономики поради „липса на политики, ориентирани към растеж, и липсата на ясна визия за нейната роля извън Европейския съюз“, посочва се в доклада.

Развиващите се икономики с природни ресурси ще получат „значителен тласък“, тъй като изкопаемите горива играят важна роля в преминаването на света към възобновяема енергия.

Глобалната икономика е далеч от нивото на БВП от 80 хил. долара на глава от населението, при което въглеродните емисии се отделят от растежа. Това означава, че са необходими допълнителни политически интервенции, за да се постигне целта за ограничаване на глобалното затопляне до само 1,5 градуса над прединдустриалните нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 26.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Герган Петков
преди 1 година
До: khao Преди тази "опорка" да се появи бутилка олио беше 6 лева, а сега във"веригите" е 3,80. Явно не е чак толкова нефелна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Герган Петков това със слънчогледа е няква нефелна опорка :)) не пиши глууупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
До: zelka007Не бе свирчо *** не дава да спущам свободата на словото и чекам бан тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 10
Герган Петков
преди 1 година
Половината от внесения от Украйна в Европа слънчоглед е в България. Големи количества пшеница, царевица, ечемик и др. Това задържа ръста на фуражи и суровини и дава приходи от ре-износ. Да, нашите зърнари се оплакват малко. Но догодина ще изгрее отново тяхната звезда, защото Украйна ще ожъне 50 млн. тона по-малко зърно. Програмата за Възстановяване и развитие най-накрая се отпуши и милиардите по нея тръгнаха. Туризма се възстановява. Ай-ти сектора е на шест. Имотния сектор няма да рухне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 7
Герган Петков
преди 1 година
Положението в България никога не е било розово, но в момента страната се справя. Практически няма безработица. Не работи само онзи, който не иска да работи и който може да си го позволи. На КПП-тата има по 10 километра опашки от тирове. Банките имат с десетки милиарди повече депозити отколкото раздадени кредити към населението и фирмите. В оръжейните фирми и свързаните производства работят близо 50 000 човека със средна заплата над 2-3000 лева и подписани договори за минимум 2 години напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Тва ако зле , дето е в момента в ЕС и у нас , здраве му кажи ... :))) ... а иначе апокалиптици под път и над път , кой от кой по-черноглед ... danchomentata , митрофанова да не би да те е възстановила в списъка с опорчици , демонстрираш активност ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 11
danchomentata
преди 1 година
Истината за светлините в тунела са две: фара на локомотива 23-та и слънце 33-та банкерско чадърче ,че почва да ръмиhttps://ria.ru/20221226/inflyatsiya-1841263144.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 1 година
Историята не помни моменти когато инфлацията е толкова висока и да не последва криза след това.Истината е ,че Централните банки и правителствата ни докараха тази инфлация ,с пари без покритие ,със мерки унищожаване производствата.Те сътвориха търсене ,под което предлагането е в пъти по-малко.Хората се подлагана в еуфорията и се надува балони в криптовалутите,в акциите,в недвижимите имоти,сега дойде време за плащане на сметката,проблема е че тя стана дълга и дебела !Намалете и редуциране дълга си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още