IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС води Украйна към дългова криза

Брюксел продължава да отпуска "помощи" под формата на заеми за икономика, натискът върху която рискува да я счупи, пише анализатор

18:48 | 23.01.23 г. 9
Снимка: Агенция Униан
Снимка: Агенция Униан

Европейските лидери не се посвениха да разтръбят за 18-те млрд. евро заеми за Украйна през 2023 г. като инструмент за „поддържане на макрофинансовата стабилност на страната“. За президента на Европейския съвет Шарл Мишел подобна помощ показва, че Брюксел е „много ангажиран да подкрепя Украйна, доколкото може“.

Войната продължава обаче, а това засилва натиска върху икономиката на страната. Ситуацията – и вековната история, рисуват много по-малко оптимистичен портрет на реалното въздействие на финансовата подкрепа на Европа, пише Оуен Дрий, старши изследовател в Центъра за европейски изследвания Wilfried Martens, за Politico.

Понякога в Брюксел невежеството наистина е блаженство. Реалността е, че смела, бомбардирана и икономически опустошена Украйна се нуждае от дългова сделка, за да спечели предстоящия мир.

Ако Киев иска да има реалистичен шанс за следвоенно възстановяване, тази сделка трябва да включва значително преструктуриране на дълга и прехвърляне на десетки милиарди евро под формата на безвъзмездни помощи.

С 26% инфлация, основна лихва 25% и спад с една трета на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2022 г. Украйна достига границите на съществуващата конвенционална икономическа политика. Скоро Киев ще трябва да прибегне до печатната преса, за да финансира ежедневните обществени услуги. И както германците, нидерландците и други често обичат да напомнят на Европа, това ще доведе до икономическа катастрофа.

Украйна вече отложи плащанията до 2024 г. по свой дълг на стойност до 20 млрд. евро, държан от международни инвеститори. Приблизителните 6 млрд. евро, които страната е спестила чрез това действие, са важни, но те бледнеят в сравнение с очаквания бюджетен дефицит от почти 40 млрд. евро само през 2023 г.

Заеми от ЕС на стойност 18 млрд. евро в крайна сметка ще трябва да бъдат изплатени, като се започне от 2033 г., а натрупването на повече дългове – дори с дългосрочни, практически нулеви лихви, намалява потенциала на Украйна за бързо възстановяване от войната.

Това също е безсмислен икономически подход, като се има предвид, че Киев вече е спрял плащанията по някои от съществуващите си задължения, посочва Дрий.

Като цяло стратегията на ЕС е рецепта за бъдеща криза с украинския държавен дълг.

Забележително е, че въпреки цялата бомбастичност в Европа относно „плана Маршал за Украйна“, САЩ, а не ЕС, правилно са се поучили от своята икономическа история. Вашингтон вече предостави на Киев над 13 млрд. долара безвъзмездна подкрепа, а през 2023 г. ще бъде отпусната помощ за още 14,5 млрд. долара. В допълнение са и военните помощи за десетки милиарди долари.

Колкото и да е неудобно, Брюксел — и Берлин — знаят твърде добре, че именно облекчаването на дълга, предоставено на Германия в края на 40-те години на миналия век, положи основите на следвоенното икономическо чудо на Европа: връщане към икономически растеж, който в крайна сметка доведе до създаването на проспериращата Европейска икономическа общност през 1957 г.

Това „вътрешно ядро“ на първоначалния план Маршал отписа дълговете на Германия след 1933 г. и даде възможност на Западна Германия да започне със съотношение дълг към БВП под 20 процента след Лондонското дългово споразумение от 1953 г. Първоначално замислено като временно споразумение, то е затвърдено при обединението на Германия през 1990 г.

По онова време се разбираше, че икономическата криза по време на война изисква прагматичен и гъвкав политически отговор - точно както трябва да се случи и сега. Уви, отговорът на ЕС за финансирането на Украйна е всичко друго, но не и исторически.

Блокът позволи вътрешно разцепление по отношение на икономическата политика, които по ирония на съдбата кристализираха от обединението на Германия и създаването на еврото, да подкопаят стратегическите му цели в Украйна. ЕС също така продължава да бъде преследван от призрака на гръцката дългова криза и Европейският съвет едва ли някога ще одобри смислена безвъзмездна помощ и пакет за намаляване на дълга за Украйна.

В резултат на това дългосрочната финансова устойчивост на страната остава компрометирана от дисонанса при вземането на решения в ЕС.

В този контекст отделните страни в блока трябва да поемат водеща роля в предоставянето на двустранна безвъзмездна помощ на Украйна. Въпреки че Европейската комисия е нетърпелива да се постави начело на всички усилия на ЕС за предоставяне на помощ, това е случай на амбициозно лидерство, а не на действителна забележима ефективност, особено като се имат предвид закъсненията и споровете между страните членки при разпределянето на подкрепата.

Следователно пряката двустранна безвъзмездна помощ за Украйна трябва да бъде освободена от самоналожените бюджетни ограничения на еврозоната. Трябва да се разреши неизползваната помощ от ЕС за страните членки – по Общата селскостопанска политика и кохезионните фондове, да бъде изпращана като безвъзмездна финансова подкрепа на Украйна, ако някоя членка пожелае това.

Като се има предвид нейната история и икономически мащаб, Германия трябва да поеме водеща роля. Ако Берлин не може да преодолее настоящите си фобии, поне той трябва да улесни другите държави от ЕС да следват примера на САЩ.

Ще дойде време политическите и икономическите реформи, така обичани от Брюксел, да бъдат проактивно свързани с бъдеща финансова подкрепа за Украйна — но сега просто не е моментът.

Както ЕС, така и Германия трябва да признаят собствената си икономическа история или, ако не успеят, да отстъпят настрана и да позволят на САЩ и Великобритания да спасят икономическото бъдеще на Украйна. В противен случай една от най-големите трагедии на тази война може да се окаже разочарованието на Украйна от Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 23.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 0
penkiler1415
преди 1 година
Когато имаш дилема между заличаване като държава и голям дълг избора е ясен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 11
Lemon's
преди 1 година
Няма страшно рашките бездарни управляващи и техните алкохолизирани поданици ще платят сметката във вид на репарацйи, газ и петрол срещу възтановяването на Украйна!Русия ще изгради новата европейска Украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 9
andy
преди 1 година
Не се бойте! След войната територията на Украйна ще бъде поделена между Полша, Румъния и разбира се Русия. Украйна просто ще я няма и няма да връща нищо. Имали - дали! Това ще е положението. Въщност САЩисаните дават само заеми. Не виждам в какво упреквате другарите от Брюксел?!?! Комунизъм комунизъм, ама сиренето е с пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 4
ratten
преди 1 година
някой май си е мислил, че отпуска заема то било безвъзмездна помощ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 19
zelka007
преди 1 година
Според мен е премерен ход на Брюксел , да се дадат средствата като заеми , а не помощ . Ако беше безвъзмездна , нямаше да е в този размер , и щяха да я спънат дежурните русoфилиcти Унгария и България , а напълно възможно и други държави . Второ заемите винаги могат да бъдат преструктурирани и опростени , но ще бъдат задължени управляващите в Киев да извършват предприсъединителните за съюза реформи ... Само кохезионни фондове са в размер на 400-500млрд ... и то текущите ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 20
scott
преди 1 година
за ЕС калашниците са оръжия, за Украйна - калкулатори. С тех ше си оправат сметките. Идва банчерчето и казва, че му дължът пари, те просто го застрелват за удоволствие и за да си платът сметката и край.ХОРА НАУЧЕНИ ДА УБИВАТ ВЕЧЕ НЕ ПЛАЩАТ! ЕС данакоплатецъ да му мисли. дет трипери от страх /и трипер/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 6
tetris12
преди 1 година
Данъкоплатците ще оправят сметката накрая, струва ми се че и преди се е случвало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още