IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц: Ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Над света е надвиснал Дамоклев меч, смята германският канцлер

19:09 | 18.01.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

В началото на 2022 г. много хора очакваха подем, преди през февруари да започне войната в Украйна. Сега над света е надвиснал Дамоклев меч заради опасността от деглобализация и разединение в рамките на световната икономика. Това посочи германският канцлер Олаф Шолц по време на Световния икономически форум в Давос, съобщава БГНЕС.

Шолц е единственият лидер от Г-7, който се очаква да говори тази година.

„Русия вече се провали напълно в постигането на империалистическите си цели“, продължи той. „Украйна се защитава с впечатляваща смелост, с подкрепата на междудържавните съюзници. Ние ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, категоричен бе канцлерът.

Той увери още, че енергийните доставки за Германия са сигурни за тази зима, като добави, че "енергията трябва да остане достъпна в Германия, Европа и по света“.

„Трябва да се намерят заместители на руския газ, който вече не се доставя в Европа. Това означава повече възобновяеми енергийни източници, но и повече газ. В противен случай нововъзникващите пазари могат да се върнат към въглищата, което би било още по-вредно за околната среда“.

Говорителят наблегна, че трябва да се избегне превръщането на войната в Украйна на война между Русия и НАТО.

„Още в началото на войната решихме да променим политическите си стратегии, като не просто подкрепихме Украйна с хуманитарна помощ, а с много оръжия. Киев може да разчита на нашата подкрепа, но трябва да избегнем това да се превърне във война между Русия и НАТО“, подчерта Шолц.

На въпрос защо се колебае по отношение решението за разрешаване на изпращането на танкове тип "Леопард 2" в Украйна, канцлерът отговори, че Германия е сред най-големите поддръжници на Украйна. Той изтъкна, че САЩ са изпратили по-голяма военна подкрепа, но пък разполагат с много по-голям бюджет за отбрана.

Шолц каза, че артилерията, идваща от Германия в Украйна, и нейната многоцелева ракетна установка са много ефективни за Украйна, която защитава своя суверенитет.

Група от около 50 министри на отбраната трябва да се срещне в Рамщайн, Германия, по-късно тази седмица, за да обсъди бъдещите доставки на оръжия за Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Р?мператоръ
преди 1 година
Русия се провалила? Не, злощастно нищoжество - ВИЕ се провалихте !!! НЕ можахте да надделеете над Русия военно, нито да я сломите икономически, не можахте и да я изолирате политически. На всичко отгоре цял свят видя какви двулични мерзaвци сте. Уkpoпската армия е към края си, от три месеца не са превзели и един квадратен километър никъде по фронта, Русия Русия доунищожава ВСУ, когато влязат и 200 000 резерв, това ще е просто зачистка на територията. После може да се поразходят и по на запад?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: aldy Празноглавий, немски танкове будут на украинска земя, не на руска. И не само танкове и многа другое вооружение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: aldyи вие уж гаранитахте цялост на украйна.. а кво стана?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
aldy
преди 1 година
Доживяхме отново немски танк отново да гази руска земя. Въпреки пламенните договорки и обещания при обединението на Германия. Бравос! Така се прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още