IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Единството на НАТО може да се разцепи, ако войната в Украйна не спре през 2023 г.

Хубавото е, че на този етап в България няма антиатлантическо и антиевропейско мнозинство, посочи доц. д-р Искрен Иванов, експерт по международна сигурност

11:51 | 18.01.23 г. 5

Ако Русия наистина реши да предприеме мащабна контраофанзива срещу Украйна, ще трябва да се вземат наистина сериозни решения за това накъде да завие българската външна политика. Тези решения ще бъдат съдбоносни и затова повече от всякога ние ще имаме нужда от редовно правителство. Ако военните действия в Украйна не бъдат прекратени до края на годината, това няма да разедини Европейския съюз (ЕС), но ще се отрази на единството на НАТО. Тази прогноза в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи доц. д-р Искрен Иванов, политолог, експерт по международна сигурност и управление на конфликти.

На въпроса дали България може да завие в посока различна от евроатлантическата, той каза: "На този етап не смятам, че това е възможно, най-малкото защото 90% от българските политици, въпреки това, което казват, не възприемат алтернативата. Виждате, че включително и президентът Радев, който има балансирана риторика, когато се стигна до помощта за Украйна, не наложи вето на този закон".

Според доц. Иванов политиците разбират, че извън колективната система за сигурност на НАТО няма кой друг да се погрижи за сигурността на България. „Ние оставаме изключително уязвими. А и нека да кажем, че има и други регионални актьори, които имат териториални претенции към нашата страна, визирам примерно Република Турция", коментира той.

Политологът е категоричен, че мястото на България е в НАТО и ЕС, което ни гарантира икономическа и национална сигурност. „Това го разбират и крайните русофили, и в другия лагер и не биха рискували. Хубавото е, че на този етап в България няма антиатлантическо и антиевропейско мнозинство“, подчерта доц. Иванов.

Защо Русия сменя „стратегията на руската зима“ с асиметрични настъпления? Възможен ли е преврат, докато Путин е на власт? Реална ли е заплахата съюзниците в Алианса да са разделят на две, ако и през 2023 година не се намери решение на конфликта с Украйна? Възможно ли е напрежението да ескалира към Балканите, Полша или Прибалтика? Как ще реагира Турция и чия страна ще вземе в решаването на конфликта?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
тоя измислен политолог сигурно получава анализите от същото място като нашия политолог Иванушка от коментар номер 1... не се ли усеща че звучи глууупаво и нелепо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
https://youtube.com/watch?v=laD28_V-Dek
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Никой не мисли за БЪЛГАРСКИТЕ интереси, а дърдорят като развинтени за атлантически и европейски интереси. България я пиши бегала с такива майкопродавци. Под външен натиск просто ни унищожават, а никой не смее дори да гъкне. За въглищните централи ние нямаме никаква ДОГОВОРКА. Някой ни спуска нещо и безсловесните "държавници" подписват, без дори да прочетат какво подписват. === Унищожават България === https://***.youtube.com/watch?v=laD28_V-Dek
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
Не подкрепям никогоплюс Възраждане ще обърнат каруцата господа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
*има и други регионални актьори, които имат териториални претенции към нашата страна, визирам примерно Република Турция* - Значи НАТО и ЕС ще ни пазят от Турция? Вероятно така са си мислели и гърците преди Турция да си вземе каквото иска от Кипър. Не си научихме урока, че всяко обвързване във военни и политически съюзи, ни носи национална катастрофа, след тяхното разпадане. И всички, в които сме се включвали с ентусиазъм, са изглеждали несъкрушими и вечни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още