IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Девет европейски страни обещаха безпрецедентна помощ за Украйна

Тя включва основни бойни танкове, тежка артилерия, противовъздушна отбрана, боеприпаси и бойни машини за пехотата за отбраната на Украйна, се казва в съвместното изявление

21:18 | 19.01.23 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Група от девет държави, включително Великобритания, Полша и Нидерландия, днес обеща да продължи да предоставя "безпрецедентни дарения" на Украйна, включително основни бойни танкове, за да помогне на Киев в конфликта му с Русия, съобщи БТА, позовавайки се на Ройтерс.

"Ангажираме се колективно да продължим да предоставяме безпрецедентен пакет дарения, включително основни бойни танкове, тежка артилерия, противовъздушна отбрана, боеприпаси и бойни машини за пехотата за отбраната на Украйна", се казва в съвместното изявление.

Позицията, публикувана на уебсайта на британското правителство, беше направена от министрите на отбраната на Великобритания, Естония, Полша, Латвия и Литва, както и представители на Дания, Чехия, Нидерландия и Словакия след срещата им в Естония.

Ето какви обещания за подкрепа на Украйна дадоха страните:

Дания ще продължи да осигурява обучение на украинските сили, включително, но не само, в рамките на ръководената от Обединеното кралство програма за обучение на украински новобранци. Дания е дарила или финансирала военна помощ за близо 600 млн. евро и ще продължи в тази посока.

Чехия ще продължи подкрепата си за Украйна чрез доставка на военни материали. Страната увеличава производствения капацитет на отбранителната си промишленост, за да предостави още по-голяма подкрепа, особено по отношение на производството на боеприпаси с голям калибър, гаубици и БТР-и.

Естония предоставя на Украйна пакет от десетки 155-милиметрови гаубици ФХ-70 (FH-70) и 122-милиметрови гаубици Д-30 (D-30), хиляди 155-милиметрови артилерийски снаряди, превозни средства за поддръжка на артилерийските части, стотици противотанкови гранатомети "Карл-Густав М-2"( Carl-Gustaf M2) с боеприпаси на обща стойност от около 113 млн. евро. Освен това през 2023 г. Естония ще продължи да предоставя основно и специализирано обучение на стотици членове на украинските въоръжени сили.

Латвия подготвя нови дарения с още десетки преносими зенитно-ракетни комплекси "Стингър" (Stinger) и допълнителни елементи за противовъздушна отбрана, два хеликоптера М-17, десетки картечници с боеприпаси, няколко десетки безпилотни летателни апарати и резервни части за гаубици М109. Страната също така инвестира огромни средства в обучението на украинските войници. През 2023 г. Латвия планира да обучи около 2000 украински войници по различни програми.

Литва предоставя нов пакет от десетки зенитни оръдия Ел-70 (L-70) с десетки хиляди боеприпаси и два хеликоптера Ми-8 на обща стойност около 85 млн. евро. И през тази година ще инвестира 40 млн. евро за поръчки в подкрепа на украинската армия. Общата стойност на литовски пакет от военна помощ възлиза на 125 млн. евро.

Полша ще продължи да предоставя военна и хуманитарна помощ на Украйна, докато е необходимо. Новият полски пакет се състои от противовъздушни оръдия Ес-60 (S-60) със 70 000 броя боеприпаси. Полша вече дари 42 бойни машини на пехотата заедно с пакети за обучение на два механизирани батальона. Освен това Полша продължава доставката на 155-милиметрови гаубици КРАБ (KRAB) и снабдяването на Украйна с различни видове боеприпаси. Наред с това Полша е готова да предостави рота танкове "Леопард 2" с 1000 броя боеприпаси.

Словакия ще продължи интензивните дискусии със съюзниците относно възможностите за предоставяне на допълнително оборудване за дарения на Украйна. Понастоящем усилията са насочени към възможности, свързани с основни бойни танкове, бойни машини на пехотата, системи за противовъздушна отбрана, но също така и към увеличаване на производството на гаубици, оборудване за разминиране и боеприпаси. Страната ще продължи да обучава украински войници и ще разшири този процес.

Великобритания се готви да предостави рота танкове Challenger 2 с бронирани превозни средства за възстановяване и ремонт; самоходни 155-милиметрови оръдия ЕйЕс90(AS90); още стотици бронирани и защитени превозни средства; още десетки безпилотни въздушни системи за поддръжка на украинската артилерия; още 100 000 артилерийски снаряда; стотици по-усъвършенствани ракети, включително ракети GMLRS, ракети за противовъздушна отбрана Starstreak и ракети за противовъздушна отбрана със среден обсег; 600 противотанкови боеприпаса Brimstone; пакет за поддръжка на оборудването с резервни части за обновяване на до сто украински танка и бойни машини на пехотата.

В разпространеното от "Даунинг стрийт" 10 изявление се допълва, че Великобритания координира и Международния фонд за Украйна, който заедно с партньорите е събрал почти 600 млн. британски лири (над 686 млн. евро).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 година
Абе не ушанката, нещо друго са му скъсали на ТОЯ. Дано не са го обиждали много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 11
Р?мператоръ
преди 1 година
До: SnaGi - той е просто един анонимник, който ми открадна профила. Случаен джебчия, отмъкнал имперска корона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 15
Р?мператоръ
преди 1 година
Само нз - естония, латвия, литва, а и полша - защо са сигурни, че след 5-10 години още ще ги има на картата? Всички тия държави днес изобщо съществуват само благодарение на Русия, ама тя може да преосмисли позицията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 15
andy
преди 1 година
Укрите нали спечелиха войната, за какво ще им дават още оръжие?! Укри мафията" удря кьоравото"! Ще имат пари за поколения напред!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 19
andy
преди 1 година
Явно и е малко мизерията на Европа, та си търси още! И ще си го получи! Толкова са вдлъбнати, че не го осъзнават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Импeраторът Ама само да решат :-) ...или както беше казал един друг полезен форумен идддиот... Руснаите още не са загрели! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 8
Импeраторът
преди 1 година
До: SnaGi Мой, копейник е също така и синоним на ***. Знам, че има и полезни идиУти като вас, които са просто простички и даже не получават пари за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 11
SnaGi
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка, Не е важна само големината на населеното място. Можеш да прочетеш от хрониките на Пентагона, колко армия ВСУ е загубило там. Дали не надвишава неколкократно населението на Берковица?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 13
SnaGi
преди 1 година
До: Импeраторът, Когато, някой има мнение по различно от твоето е Копейник? Що за животно си ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 8
Импeраторът
преди 1 година
Ден преди срещата, копейниците вият на умряло? Спокойно крепостни селяни, никой не може да победи великата РФ. Само да решат и след три дни са в Киев, след седем в Берлин. След още един в Париж. Ама само да решат :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още