IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия не дава съгласие за танкове за Украйна - няма единодушие в НАТО

Министърът на отбраната на страната за всеки случай нареди одит, който да покаже колко танка има на разположение Германия

18:36 | 20.01.23 г. 9
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Няма единодушие сред западните партньори за доставката на танкове за Украйна и Берлин не дава разрешение за доставка, заяви новият министър на отбраната на Германия Борис Писториус, цитиран от FAZ. Неговата позиция беше от особено значение за Киев, защото само тя даваше зелена светлина за доставката на обещаните от някои държави в НАТО танкове.

"Има силни аргументи в полза на доставките, има и силни аргументи против", беше категоричен Писториус пред журналисти по време на срещата на министрите на отбраната на НАТО в германската военна база "Рамщайн". Така Украйна ще трябва да разчита само на обещаните "леки танкове" - бронираните бойни машини "Мардер", както и американския им еквивалент Bradley.

Допълнително на Украйна са обещани още гаубици, нови HIMARS, амуниции, системи за противовъздушна отбрана (ПВО) и т.н. Анализатори оценяват новия пакет за Киев като "безпрецедентен".

От месеци Украйна настоява да получи западни танкове, които ще помогнат за отблъскване на атаките на руските военни и провеждане на контраофанзива. Преди заседанието в Рамщайн украинският президент Володимир Зеленски отбеляза, че войната, която Русия започна, не търпи забавяне.

"Мога да ви благодаря хиляди пъти и ще бъде абсолютно заслужено, за това, което направихте досега. Хиляди пъти благодаря обаче не дава хиляди танкове", каза той, използвайки игра на думи и близкото звучене на думите "благодарности" на английски (thanks) и "танк" (tank).

Думите не заместват оръжията, необходими за защита от руската артилерия и системите за противовъздушна отбрана, необходими за защита на хората, каза още украинският президент и допълни, че е време партньорите да се "забързат".

Зеленски се обърна за първи път директно, макар и онлайн, към участниците в заседанието. Това е осмата среща в този формат от началото на войната през февруари.

Германският министър на отбраната отхвърли всички коментари, че неговата страна блокира доставките. Според него всички аргументи за и против трябва да бъдат внимателно обсъдени. Източници на FAZ твърдят, че нито една държава, която обеща танкове Leopard, не е поискала официално разрешение за доставката в Украйна. Това се отнася и до Полша, чийто президент Анджей Дуда заяви официално намерението си да даде "рота танкове" по време на визита в Лвов и пред Володимир Зеленски.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки пък коментира, че може дори да прескочи Германия и да достави до 100 танка Leopard на Киев, в случай че Берлин откаже.

Борис Писториус в същото време нареди одит, който да покаже какви бройки Leopard и за колко време могат да бъдат доставени, ако се стигне до положително решение. Засега фокусът е върху ПВО - германските Iris-T и американските Patriot, от които Украйна ще получи три - от САЩ, Германия и Нидерландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
ratten
преди 1 година
До: khaoама ти от пprезeрватив ли си заченат!?това обяснява защо си такъФ кaлъФ :)))видински цигaнинo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: ratten а ще споделиш ли на кое околовръсно се е спукал тираджийския презерватив от който си заченат?... дате еааа в черния утерменш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
ratten
преди 1 година
кухао, видинския сeлтaк пак ли ръси дефицитен мозък :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 11
Импeраторът
преди 1 година
До: SnaGi и ко е копейник бос проУст? Да плаща за крепостни селяни че искаха да убиват, изнасилват и крадат из цяла Украйна ама ги спряха? Има ли по гнусно същество от вашите, които са се провалили да направят от маймуняк от теб човек?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 12
khao
преди 1 година
До: SnaGi същите измислици и опорки от празноглави копейки ... нищо ново не измислихте! Изчезвайте от чуждата държава като не искате да воювате, дивацци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 9
SnaGi
преди 1 година
До: khao, Какви украинци да те *** и теб у анализатора. Укрите са само на 1ва линия. Всичко назад е НАТО. Защо вече има официални доставки за над 100млрд. Казвам официална, защо и байрактарите от Турция според офицална справка от производителя са повече доставени спрямо Украйнска правда и су25 и т72 и какво ли още не, не е вкарано там. Каква Украйна, нейната техника след няма и месец беше унищожена. Войната е Русия НАТО, само шаранчетата се самозалъгват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
До: aldy... Объл ... Киев за три дена , Берлин за една седмица ... А вчера са снимали по покривите на масивни сгради в масква качват с кранове ПВО системи Панцир-1А ... :))) ... нещо СВО-то да не би да отива на спихване ?! некой го е фанало шубето в кремля ли ?! Я питай на вечерната сбирка на *** какво ще споделят другите обли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 13
khao
преди 1 година
До: aldy и така ще бъде! украинците ще ви бият до границата и ще спрат! немски танк няма да стъпи на руска земя, само на украинска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 11
aldy
преди 1 година
Ония смотани балъци нали затова позволиха обединението на Германия - за да може невски танкове отново да са на руска земя. И пак да ги връщат обратно в Берлин като "товар 200". Дерзайте, дойчовци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още