IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Украйна ще трябва да продължи да се бори за доставка на модерно тежко въоръжение

По-рано днес съюзниците от НАТО обещаха още оръжия на Киев, но не стигнаха до решение за доставка на танкове

21:54 | 20.01.23 г. 4
Украинският президент Володимир Зеленски. Снимка: EPA/БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски. Снимка: EPA/БГНЕС

Украйна ще трябва да продължи да се бори, за да си гарантира доставка на модерно тежко въоръжение, заяви президентът Володимир Зеленски, след като западните партньори не се договориха дали да предоставят германски танкове, предава Ройтерс.

Среща във военно-въздушната база Рамщайн приключи без решение дали Германия трябва да изпрати бойни танкове „Леопард 2“ на Украйна или да разреши на други страни, които притежават такива, да ги изпратят на страната.

Зеленски заяви във видео обръщение, че срещата в Рамщайн ще засили съпротивата на Украйна и изрази увереност, че съюзниците ще подкрепят Киев колкото е възможно.

„Да, все още ще трябва да се борим за доставката на модерни танкове, но всеки ден показваме все по-ясно, че няма алтернатива на решението за танкове“, каза украинският президент.

Германският министър на отбраната Борис Писториус отрече Берлин едностранно да блокира доставката на танкове, като заяви, че правителството му е било готово да предприеме бързи действия за изпращането им, ако е имало консенсус сред съюзниците.

По-рано тази вечер западните съюзници подкопаха надеждите на Украйна за бърза доставка на бойни танкове в подкрепа на нейната огнева мощ при очакваната пролетна офанзива срещу руските сили, а САЩ призоваха Киев да се въздържи от подобна операция.

Американски топ генерал, който говори след срещата на съюзниците в базата Рамщайн, каза още, че за Украйна ще бъде много трудно да изтласка руските нашественици от страната тази година.

В края на срещата не беше взето решение за доставка на бойни танкове „Леопард 2“ на Украйна, въпреки че на страната бяха дадени обещания за големи количества други оръжия, включително системи за противовъздушна отбрана и някои други модели танкове.

САЩ също потвърдиха решението си да не доставят все още танкове „Ейбрамс“ на Украйна, заяви високопоставен американски представител във Вашингтон. Страната иска първо новата доставка на американско оръжие да пристигне в Украйна и да бъде предоставено необходимото обучение, допълни представителят.

В Рамщайн председателят на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ ген. Марк Мили заяви на пресконференция: „От военна гледна точка все още смятаме, че за тази година ще е много, много трудно руските сили да бъдат прогонени военно от всеки сантиметър окупирана от Русия украинска територия“.

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви на пресконференция в края на срещата в Рамщайн, че макар времето да е от съществено значение за получаването на необходимото оборудване и обучение от Украйна, за да воюва срещу силите на Русия през пролетта, страната е добре оборудване дори без танкове „Леопард“.

„Украйна не е зависима от една платформа“, изтъкна той. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вдясно) и американският министър на отбраната Лойс Остин (вляво) позират с министрите на отбраната на Исландия и Украйна по време на срещата в германската база Рамщайн. Снимка: EPA/БГНЕС Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вдясно) и американският министър на отбраната Лойс Остин (вляво) позират с министрите на отбраната на Исландия и Украйна по време на срещата в германската база Рамщайн. Снимка: EPA/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза пред Ройтерс, че поддръжниците на Украйна трябва да се съсредоточат не само върху изпращането на нови оръжия, а също и върху доставките на боеприпаси за по-стари системи и върху помощ за поддръжката им.

Кремъл, от своя страна, счете, че доставката на танкове за Украйна няма да помогне и че Западът ще съжалява за „заблудата“ си, че Киев може да победи на бойното поле.

Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че не може да каже кога ще има решение за изпращането на танкове „Леопард“ на Украйна, но Германия била готова да предприеме бързи действия, ако има консенсус сред съюзниците.

„Всички за и против трябва да бъдат преценени много внимателно“, изтъкна Писториус и допълни, че въпросът е бил обсъден в петък, но не е взето решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
Наркоманиакът избива масово мъжкото население на укрия. При това за американски интереси. Стотиците хиляди жертви и съсипаната икономика и инфраструктура връщат укрия много години назад. А Ze можеше да започне преговори още през март, спестявайки катастрофалните последици. Тоя е за трибунал заради престъпленията спрямо собствения си народ. Отделно за незаконната търговия с подареното оръжие, което вече се среща по целия свят, дори в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: valentino29 сигурно се е скрил в някой бункер, като господаря ти! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
valentino29
преди 1 година
Къде е Zelka !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Yellen warns of global financial crisis if US debt limit agreement isnt reached https://***.youtube.com/watch?v=ZEoQOOZKAEc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още