IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още танкове и ракети за Украйна, ЕП призовава за трибунал

Украйна получава все по-голяма подкрепа, Иран отказа да признае окупираните от Русия територии за руски

07:03 | 20.01.23 г. 28
Автор - снимка
Създател
Противотанковите ракети Brimstone. Снимка: Bloomberg
Противотанковите ракети Brimstone. Снимка: Bloomberg

Естония, Дания, Швеция и Великобритания възнамеряват да предоставят на Украйна повече военно оборудване. Правителството в Копенхаген предава на Украйна 19 гаубици Caesar, поръчани от Франция. До 50 бойни машини на пехотата и противотанкови оръжия ще дойдат от Швеция.

Великобритания също пое ангажимент за допълнителни доставки: Според министъра на отбраната Бен Уолъс Украйна ще получи бронирани военни превозни средства, както и 600 противотанкови ракети Brimstone. Естония изпраща гаубици, гранатомети и друго военно оборудване.

Шолц иска да доставя тежка техника само заедно със САЩ

Германия обаче иска да достави бойни танкове само когато САЩ също доставят такива. Това заяви канцлерът Олаф Шолц. Новият германски министър на отбраната Борис Писториус също е на страната на САЩ по въпроса за доставките на оръжие: „Както често се случва в историята (...), ние заставаме рамо до рамо в нашия подход", каза той.

Зеленски критикува колебанието на Германия

Критика към това отношение отправя украинският президент. „Ще дам танкове, ако някой друг ги даде: Не мисля, че това е правилната стратегия", заяви Володимир Зеленски по време на видеообръщение на Световния икономически форум в Давос. Според него има моменти, в които човек не трябва да се колебае и да сравнява.

САЩ обявиха нова помощ за 2,5 млрд. долара

САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна на стойност от близо 2,5 милиарда долара, включващо стотици бронирани машини и подкрепа за украинската противовъздушна отбрана, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на американското министерство на отбраната. Новата помощ включва 59 бойни машини на пехотата Bradley и 90 бронирани машини Stryker, се казва в съобщението. В пакета помощи са включени също допълнителни боеприпаси за ракетните системи Himars, 8 системи за противовъздушна отбрана Avenger, десетки хиляди артилерийски снаряди и около 2000 бронебойни ракети, съобщи министерството на отбраната.

Парламентът на ЕС зове за трибунал за военни престъпления

Междувременно Парламентът на ЕС в Страсбург призова всички държави членки да създадат специален трибунал за зверствата в Украйна - успоредно с разследванията на Международния наказателен съд. Резолюцията в този смисъл беше приета с 472 гласа "за" и 19 гласа "против" (нито един български депутат не е бил против). 33 членове на ЕП се въздържаха.

Иран не признава анексираните от Русия територии

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдолахиан каза, че Техеран не е признал още анексирането от Русия на полуостров Крим в Черно море, въпреки близките си връзки с Кремъл. "Въпреки отличните отношения между Техеран и Москва, не сме признали отцепването на Крим от Украйна", каза иранският външен министър Абдолахиан в интервю за турския телевизионен канал TRT. "Не признахме и отцепването на Луганск и Донецк", добави той.

Техеран се смята за поддръжник на Русия във войната срещу Украйна, главно чрез доставки на ирански безпилотни "дронове камикадзе".

Други важни събития от деня:

  • Ръководителят на руската наемническа войска „Вагнер“ не очаква Бахмут да бъде превзет скоро. Евгени Пригожин съобщава и за превземането на село Клишчиевка, недалеч от Бахмут. 
     
  • Русия заплашва с твърд отговор, ако САЩ подкрепят Украйна в атаките срещу Крим. Нападенията в Крим „не вещаят нищо добро за сигурността в Европа", заяви говорителят на президента Дмитрий Песков. 
     
  • Молдова, която граничи с Украйна, също вече не се чувства в безопасност и иска военна подкрепа. „Поискахме системи за въздушно наблюдение и отбрана", заяви президентът Мая Санду. 
     
  • Южна Африка планира съвместни военни маневри с Русия и Китай. Операция "Моси" ще се проведе край бреговете на пристанищния град Дърбан през февруари и ще "засили вече процъфтяващите отношения между Южна Африка, Русия и Китай", заявиха южноафриканските военни. 
     
  • Канада призовава руските активи да бъдат предадени на Украйна. На Световния икономически форум в Давос нуждите на Украйна от финансиране бяха една от основните теми.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

28
rate up comment 9 rate down comment 8
Alex Silver
преди 1 година
Кресливото човече Ze досажда на попечителите си с все нови и нови искания. До момента войната в Укрия е погълнала над 60 милиарда "дермократически" мангизи. Вярно, че половината потъват незнайно къде, като вода в Сахара. Ама целият военен бюджет на РФ е няма и 50 милиарда. А свършване на ракети и снаряди не се вижда. Колапс на икономиката също. И кво прайм сега? Натото си опразни складовете и ако сега РФ ги погне, ще е истинска феерия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Значителна част от кюрдите населяват днешните държави Турция, Ирак, Иран и Сирия, но суверенна кюрдска държава никога не е съществувала в новата история. https://***/int-politics/udariha-amerikanska-voenna-baza-v-siriya.html Една част са асвабадени от САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 9
valentino29
преди 1 година
"Междувременно Парламентът на ЕС в Страсбург призова всички държави членки да създадат специален трибунал за зверствата в Украйна" тия да внимават какво си пожелават,че може да им се бъдне и да полчат след време много по-международен трибунал,включително и за зверствата в бивша Украйна! : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 9
valentino29
преди 1 година
"Ръководителят на руската наемническа войска Вагнер не очаква Бахмут да бъде превзет скоро. Евгени Пригожин съобщава и за превземането на село Клишчиевка, недалеч от Бахмут. ",да ,защото там руснаците готвят котел и ще го превземат без особени усилия. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 10
valentino29
преди 1 година
"Иран не признава анексираните от Русия територииМинистърът на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдолахиан каза, че Техеран не е признал още анексирането от Русия на полуостров Крим в Черно море",одарението тук е на думата "още" или "все още", : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 10
Alex Silver
преди 1 година
Защо акушерките не изпращат войска, а само подават оръжие на киевската хунта? Защото намериха будали, които за чужди интереси са готови да си затрият стотици хиляди и милиони млади мъже. Без никакъв изглед за успех. Това акушерките го знаят, но продължават да подклаждат огъня. Не се чува нищо за прекратяване на огъня и постигане на мир. Като препарирани са. Не им се вярва, че тяхната черга може да пламне лесно и бързо. Докато дебелата тояга не ги застигне и тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Если кратко можем скажем - мьi сейчас отишли на престрелка с нож. Наши оружия и тактика из 70те години на 20 век. Все у нас большие сказки и пропаганда, а реално - смех и пocpaни га.щи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Kвичат, квичaт наши копейници, но плохо квичaт, ети дураки. Не знают что сказать и само глупасти творят. Конечно в край месеца ще подсмърчат пред пасольство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 10
Alex Silver
преди 1 година
А руски генерал призовава да бъде унищожен "един остров", като отговор на диверсията на Северните патоци и въоръжаването на киевската нацистка хунта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 11
aldy
преди 1 година
Смешковци, да бяхте победили, ве! А те сънуват победи и трибунали. Докато не получат дебела ядрена тояга в главата. А може и на друго място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още