IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия започва да разполага кораби, които да защитават Кримския мост

Москва засилва натиска с ракети, но украинските ПВО съобщават за още 6 свалени хиперзвукови "Кинжал"-а

11:28 | 16.05.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За първи път от началото на войната Русия разполага кораб в Азовско море, носител на ракети "Калибър", чиято цел е защитата на Кримския мост, пише в пост във Facebook от Оперативно командване "Юг" на украинските военни.

Част от Кримския мост вече беше взривена в началото на октомври 2022 година с камион, пренасящ експлозиви. За кратко движението по съоръжението беше ограничено, а ремонтните дейности все още не са приключили изцяло. Руският президент Владимир Путин обяви този взрив за терористичен акт и обвини ръководителя на украинското военно разузнаване Кирило Буданов за поръчителството му. В своето изявление по казуса руският държавен глава замеси и името на България в акта.

Преди дни Великобритания потвърди, че е изпратила на Украйна ракети с обсег от 300 километра Storm Shadow, а руското Министерство на отбраната потвърди, че руската армия е установила придвижването на този тип ракети, както и че вече е започнала да ги унищожава. С помощта на тези ракети обаче Киев ще може да стигне до военните бази на Русия на окупирания през 2014 година полуостров Крим, а властите отдавна сочат Кримския мост като своя цел.

В последните дни руснаците засилват присъствието си в Черно море - за последното денонощие са разположени 12 ракетоносители, като и подводница, сочат още данните на украинските военни.

В отговор на заявките за украинска контраофанзива и получените ракети с далечен обхват Москва засилва интензивността на ракетните удари над Украйна в последните дни. Тази нощ осмата от началото на май атака над Киев е била много интензивна, свидетелстват от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) - участвали са 6 ракети "Кинжал", 9 "Калибър", както и още три балистични и зенитни ракети, чиито вид се уточнява - "Искандер" и С400, както и много дронове.

Всички те са били свалени от Военновъздушните сили на Украйна, сочат данните на Киев.

Страната вече разчита на много по-ефективна система за противовъздушна отбрана (ПВО), включително американските Patriot и Iris-T от Германия. В началото на май Киев за първи път съобщи, че е свалил руска хиперзвукова ракета "Кинжал", което по-късно беше потвърдено от видеа от мястото и от Пентагона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 11 месеца
До: penkiler1415 абсурд, това никогиш не е било в красная армия... просто ще напредват, ама на задна! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 9
penkiler1415
преди 11 месеца
От нападение, да не минат в отбрана тия освободителите?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 11
khao
преди 11 месеца
До: 0pk хахахаха, пак ли бълнуваш измишльотини... слабоум? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 17
0pk
преди 11 месеца
До онзи ден разправяха, как кинжалите са свършили и opките нямат възможност да произвеждат повече, а сега след като получиха патриотите изведнъж взеха да ги свалят тия кинжали с шепите. То бива подмазване и реклама, ама чак толкоз не върви ве господа. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 9
khao
преди 11 месеца
екстра, още нови къщи за рибите! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още