IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свалянето на залп от "Кинжали" - ще разбие ли Киев още един мит за руската армия?

Руското Министерство на отбраната не потвърждава свалените "Кинжал"-и, но съобщи за унищожена система Patriot

16:41 | 16.05.23 г. 32
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тази нощ (16 май) украинските военни са свалили 18 ракети и множество дронове, изпратени от Русия над Киев. Новината за ракетен удар е осмата поред само от началото на месеца, но вниманието на експертите е привлечено от подробностите за свалените ракети, разпространени малко по-късно от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) - 9 "Калибър", 6 "Кинжал" и три балистични и зенитни ракети С-400 и "Искандер", която се възприема като "корабния" вариант на "Кинжал".

Главнокомандващият украинската армия Валерий Залужни коментира в своя канал в Telegram, че ракетите "Кинжал" са били изстреляни от шест самолета  МиГ 31.

Руските експерти разказват, че за да бъде постигната проектираната скорост на ракетите "Кинжал" (10 пъти над скоростта на звука) те трябва да бъдат изстреляни от самолет МиГ31, който се издига на височина между 12 хил. и 15 хил. метра, и набрал максималната скорост от 2000 км/ч. Министерството на отбраната на Русия потвърждава, че този тип ракети се използват масово във войната в Украйна.

На 4 май украинските системи за противовъздушна отбрана (ПВО) свалиха първия в историята "Кинжал". Няколко дни по-късно и американското Министерство на отбраната потвърди информацията, а в руското Министерство на отбраната нарекоха новината "желана", но различна от действителността. Според данните на украинските военни ракетата е свалена със система Patriot, а по информационни канали със свободен достъп в страната има вероятно поне четири подобни системи.

Руският президент Владимир Путин нееднократно е коментирал, а специалисти са потвърждавали, че "Кинжал" има уникални тактическо-технически параметри, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на съобщенията на Украйна днес (16 май). Пред журналисти в Москва той обаче насочи въпросите за свалянето на ракетите към Министерството на отбраната, посочва ТАСС. От ведомството пък съобщиха, че са унищожили един Patriot в Киев (с ракета "Кинжал").

Западни военни експерти коментираха в началото на май, че ракетите от този тип действително могат да постигнат хиперзвукова скорост, но не успяват да я поддържат през целия полет, затова и на теория е възможно тя да бъде свалена. Теорията беше потвърдена от ПВО на Украйна, която вече е подсилена от американските системи Patriot и германските Iris-T, отбелязват анализаторите.

Свалянето на една ракета "Кинжал" може и да е щастлива случайност. Но ако бъде потвърдено съобщението на Киев, свалянето на залп от шест ракети вече свидетелства за "драматична промяна" и доказателство за ефективността на защитните системи на Запада, пише Ройтерс.

Целта на хиперзвуковите ракети не е да порази - това правят и много по-евтините "дозвукови" ракети. Задачата им е гарантирано поражение, посочва и украинският военен анализатор Кирило Данилченко.

На теория ракетите "Кинжал" са предназначени за разбиване на противовъздушната отбрана на страните от НАТО. Конструкторите им обясняват, цитирани от ТАСС, че те могат да носят различни бойни глави - ядрени, касетъчни и осколочно-фугасни и т.н.

Според военни анализатори в Украйна атаката на ракетите "Кинжал" от тази нощ е имала конкрентна цел, останалите ракети са били опит за разсейване на вниманието на ПВО. А това може да подсказва, че и самите руснаци вече не са чак толкова убедени в силата на своята несваляема ракета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

12
rate up comment 10 rate down comment 13
sssaaa
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка, ти защо не си в Родината си да помагаш ами дезертира при нас в България да тролиш? Национален предател си да знаеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 10
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Църкате ли, копейнишки скъсаняци? Така трябва, yтaйки! Давете се в собствената си пяна, избила ви по устите от злоба, завист и безпомощност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 11
mr. Yoda
преди 1 година
Partiot изстреля всичко и накрая се самовзриви от мъка.Кличко показа спукана бомба и рече: 7 кинжала братан!Рогозин рече: много бъркаш габарита пич!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 14
valentino29
преди 1 година
До: zelka007 Само в болния ти мозък се свалят кинжалите! : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 24 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
До: valentino29 ... ти па кво си вдигнал гребена ... :))) ... с една ракета за 2-3млн са свалили ракета за 30-50млн ... :))) ... и тази рассийска страшилка кат другите ... нито артилерийските им установки могат да стрелят , нито ракетите им поразяват , нито танковете им завладяват , нито караблите им плуват , нито ПВОто им пази , нито войската им е непобедима ... само нефелщината на форумните им подлoги е безкрайна ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa ... нефелен , аз още сутринта писах , че са изстреляни 6 кинжала и всичките са свалени ... а сега излезе инфо , че целта им е била един единствен Patriot . идеята на великите шахматисти и играчи в кремля е била , да дискредитират ПВО-то ... обаче украинците са ги пратили на (айде че е цензурирано това там за острова и къде да иде карабъла) ... кукиш баце ... :))) ... кинжалите не са това за което ги представят ... ребрандирана стара ракета , нищо особено ... факт !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 12
valentino29
преди 1 година
25 000 000 $ : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 11
valentino29
преди 1 година
https://x.gd/SGYBz
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 18
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: valentino299 Яки взрива в Киев? Всъщност са били доста жалки, като копейкопоклонниците. Отивате н*х*й, слабомозъчни копейки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 18
valentino29
преди 1 година
35 изстрелани на патриота ракети и 9 яки взрива в Киев!?Някой знае ли колко струва една ракета на патриота!? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още