IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свалянето на залп от "Кинжали" - ще разбие ли Киев още един мит за руската армия?

Руското Министерство на отбраната не потвърждава свалените "Кинжал"-и, но съобщи за унищожена система Patriot

16:41 | 16.05.23 г. 32
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тази нощ (16 май) украинските военни са свалили 18 ракети и множество дронове, изпратени от Русия над Киев. Новината за ракетен удар е осмата поред само от началото на месеца, но вниманието на експертите е привлечено от подробностите за свалените ракети, разпространени малко по-късно от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) - 9 "Калибър", 6 "Кинжал" и три балистични и зенитни ракети С-400 и "Искандер", която се възприема като "корабния" вариант на "Кинжал".

Главнокомандващият украинската армия Валерий Залужни коментира в своя канал в Telegram, че ракетите "Кинжал" са били изстреляни от шест самолета  МиГ 31.

Руските експерти разказват, че за да бъде постигната проектираната скорост на ракетите "Кинжал" (10 пъти над скоростта на звука) те трябва да бъдат изстреляни от самолет МиГ31, който се издига на височина между 12 хил. и 15 хил. метра, и набрал максималната скорост от 2000 км/ч. Министерството на отбраната на Русия потвърждава, че този тип ракети се използват масово във войната в Украйна.

На 4 май украинските системи за противовъздушна отбрана (ПВО) свалиха първия в историята "Кинжал". Няколко дни по-късно и американското Министерство на отбраната потвърди информацията, а в руското Министерство на отбраната нарекоха новината "желана", но различна от действителността. Според данните на украинските военни ракетата е свалена със система Patriot, а по информационни канали със свободен достъп в страната има вероятно поне четири подобни системи.

Руският президент Владимир Путин нееднократно е коментирал, а специалисти са потвърждавали, че "Кинжал" има уникални тактическо-технически параметри, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на съобщенията на Украйна днес (16 май). Пред журналисти в Москва той обаче насочи въпросите за свалянето на ракетите към Министерството на отбраната, посочва ТАСС. От ведомството пък съобщиха, че са унищожили един Patriot в Киев (с ракета "Кинжал").

Западни военни експерти коментираха в началото на май, че ракетите от този тип действително могат да постигнат хиперзвукова скорост, но не успяват да я поддържат през целия полет, затова и на теория е възможно тя да бъде свалена. Теорията беше потвърдена от ПВО на Украйна, която вече е подсилена от американските системи Patriot и германските Iris-T, отбелязват анализаторите.

Свалянето на една ракета "Кинжал" може и да е щастлива случайност. Но ако бъде потвърдено съобщението на Киев, свалянето на залп от шест ракети вече свидетелства за "драматична промяна" и доказателство за ефективността на защитните системи на Запада, пише Ройтерс.

Целта на хиперзвуковите ракети не е да порази - това правят и много по-евтините "дозвукови" ракети. Задачата им е гарантирано поражение, посочва и украинският военен анализатор Кирило Данилченко.

На теория ракетите "Кинжал" са предназначени за разбиване на противовъздушната отбрана на страните от НАТО. Конструкторите им обясняват, цитирани от ТАСС, че те могат да носят различни бойни глави - ядрени, касетъчни и осколочно-фугасни и т.н.

Според военни анализатори в Украйна атаката на ракетите "Кинжал" от тази нощ е имала конкрентна цел, останалите ракети са били опит за разсейване на вниманието на ПВО. А това може да подсказва, че и самите руснаци вече не са чак толкова убедени в силата на своята несваляема ракета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

22
rate up comment 8 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: valentino29 изобщо не ме интересува от кво има нужда някакъв пропаднал и пиян пенсионер :):) ... както и другия дебиллл под теб дето си е написал автобиографията, изобщо не ни пука кое село сте излазили....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: Tikva007 чакай да потвърдят и от сериозните държави, а не само вашия *** пропагандист!... пак рипаш в аванс като куче на кренвирш! Ще се получи излагация както обикновено! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Последно, от мъглата над Днепър изплува силуетът на истината около *кинжалите* - не са били компютри, а компоти. Не са свалили никакви *кинжали*, а *кинжалите* са изтърбушили едната от двете батареи *Патриот*: *https://edition.cnn.com/2023/05/16/politics/patriot-missile-damage-ukraine/index.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 9
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Копейнишките късопишонковци вече са близо до колабс - безценно! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 9
valentino29
преди 1 година
До: khaoОооооо ,изкарваш пари!? ,а?,със *** или устата?,или и двете,: ),на мен пари не ми трябват,..........знаеш за маймуните ,дето искат да станат хора! : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 година
До: kuhao: В зората на демокрацията, от най-окаяните дупки на Родината изпълзяха най-долнопробните селлтаци, нахлуха в София и кой с работа, кой от продаден имот, кой с престъпления, но позатъркаха гуррелите от очите, смениха гумените църрвули с маратонки, дочените комплекти с анцузи и надуха бузи. Безапелативно ги различавах по любимия им лаф: *Ште купа и ште продам беее!*. Мислех, че е останал там. Можеш да извадиш селянина от селото, но не можеш да извадиш селото от ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 11
khao
преди 1 година
До: valentino29 селяка прозз се надява с лични обиди да затвърди статуса си на руска ***... за седмица изкарвам колкото е годишната ти пенсия, малоуммм, само да си знаеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
До: mr. Yoda ... смешен , да беше излезнАл поне един конструктор от КБ Машиностроения и да беше опровергал нещо , това така става , това е възможно , това не е възможно ... а ти нефелен , ще ми даваш с цялото си знание на ореховата ядка в лейката ти , баш жалкаря рогозин ... :))) ... тва копейкозависимите изрожденски почитатели на еднополовите коментари сте ултра зле ... баш най-некадърният човек в целото РФ ... !! ... не заслужавате нито една рубла ... !! ... ще те докладвам на митрофанова !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 13
valentino29
преди 1 година
До: khaoОооо ,здравей бивш каруцар,по настоящем клошар,избягал от Видинско по разбираеми причини,ми........котела се понапълни,почти до горе,но място за още ,ще се намери. и за теб има.: )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 11
khao
преди 1 година
До: valentino29 слобоуммм, кво стана с котела около бахмут за който ни продъни ушите около 20 пъти през изминалите месеци... само в болния ти мозък руската армия е нещо повече от нигерийската (дано не обиждам нигерийците)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още