IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От началото на войната Украйна е унищожила 13 ракети "Кинжал"

Украинските военни методично прекъсват връзките между окупирания Крим и Херсонска област

07:49 | 07.08.23 г. 27
Президентът Володимир Зеленски получи подарък шлем за Деня на ВВС. Снимка: President.gov.ua
Президентът Володимир Зеленски получи подарък шлем за Деня на ВВС. Снимка: President.gov.ua

От началото на пълномащабната война украинските Военновъздушни сили са прихванали и унищожили повече от 3500 въздушни цели - 350 самолета и хеликоптери, 1200 крилати ракети, сред които и 13 хиперзвукови "Кинжал" и около 2000 бойни дрона от различен тип. Пилотите са извършили понече от 14 хил. полета, коментираха украинските власти по повод Деня на ВВС на Украйна.

Свалянето на "Кинжал", определян доскоро от Москва като недосегаем за противовъздушната отбрана (ПВО), е благодарение на системите Patriot и Iris-T, отбеляза във своето вечерно обръщение в 529-я ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски. Той  коментира още, че Украйна трябва да изгради защитен щит над небето си, което ще бъде част от отбранителната система на Европа.

На 5 срещу 6 август Русия изстреля 43 ракети и 27 дрона срещу Украйна и повечето от тях бяха унищожени от ПВО - 30 ракети и всички дронове, съобщиха от ВВС. Това беше една от най-масовите атаки на Русия в последните месеци, а за цялата седмица срещу Украйна бяха изстреляни общо 65 ракети от различни видове и 178 бойни дрона.

Украйна разрушава комуникационните линии на Крим

Украинските сили унищожиха два ключови моста по важни за руските военни логистични линии между окупираните територии в Крим и Херсонска област - Чонхарския мост и моста през пролива Геническ, който свързва града с Арабатската коса, пише Институтът за изучаване на войната (ISW) в своя обзор. По този начин маршрутът на руските доставки се удължава и може да се стигне до задръствания и затруднения на трафика, тъй като останалите магистрали се използват и от граждански транспортни средства. Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия забрани трафика през Арабатската коса, за да бъде избегнато затруднение на военните доставки, припомня още ISW.

При това положение превозът на военни части и оборудване за ключови отбранителни зони в Запорожка и Донецка област може да бъде забавен критично. Руски военен кореспондент отбелязва, че Украйна методично отрязва логистиката между частите на руснаците в южното направление и припомни, че това се случи при освобождаването на Херсон през миналата есен. Украйна си върна контрола над града за броени дни, след като месеци преди това прекъсваше връзките в региона.

Назначената от Москва администрация в Крим съобщава, че Украйна е изстреляла 12 ракети Storm Shadow по мостовете, като противовъздушната отбрана е успяла да свали 9 от тях. ISW обаче посочва, че все още няма доказателства, че Русия е успяла да прихване и унищожи британските ракети с голям обсег на действие.

Фокусът на бойните действия остава в познатите направления

През изминалато денонощие е имало 50 бойни сблъсъка по фронтовете на Украйна, отбелязват от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна.

Руските военни запазват активността си в направленията Бахмут, Лиман, Купянск, Авдиевка и Маринка на изток. Украинците съсредоточават усилията си по-скоро на юг. Руското Министерство на отбраната съобщава за отблъснати атаки на украинците около Бахмут, а украинците - за неуспешните руски атаки в останалите направления на този фронт.

В Запорожка област е отблъсната атака на руснаците около Роботино, съобщава ВСУ. За тази операция има публикации на украински източници, които показват липсата на координация между руснаците. Съобщенията сочат, че в опит да пробият украинските позиции руски военни са се облекли с украински униформи, но очевидно без да бъде съобщено на останалите руски части в региона. В разултат тази военна част е унищожена от приятелски огън, а при разкриването на позициите украинците на свой ред са унищожили останалите руски военни, участвали в атаката.

В ISW обръщат внимание на коментар на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков пред The New York Times, според който Русия няма да опитва да окупира още територии, а ще защитава само тези области, които бяха анексирани през септември, както са описани в руската Конституция - Херсонска, Донецка, Запорожка и Луганска. Русия обаче няма пълен контрол над територията на тези области в техните административни граници и по изчисленията на военните анализатори трябва да бъдат окупирани още около 16 хил. кв. километра площ, за да бъде изпълнена целта. 

Русия държи и части от Харковска област и територии около Миколаев, за които няма никакви индикации в Конституцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 07.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

27
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 9 месеца
До: Tikva007 уНижаваш... допуснал си правописна грешка на първия ред, обратен! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 6
Tikva007
преди 9 месеца
До: kuhao: Не остана за възраждане. Ти цял ден ме уважаваш - виж колко сффирки ми направи днес - не си го пускал. Гнус, гнус, а само там гледаш. Лошо няма - нали трябва да заработиш за хлебец за жена и три чавета, а как си ги подкарал, та всеки месец с по едно ги увеличаваш, до Коледа жена ти ще ти изцвъка пет-шест. Яко гълтане те чака. Ако зимата американците и руснаците седнат и се спазарят за украйна, утече ви с жена ти семейния бизнес тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 9 месеца
До: Vayk__ еми не е верно.. ето тиквата е пуснат от руснаци, но нито един украинец не го сваля... а той тоокова иска, даже си предлага задното око... но нас ни е гнус от тая *** :):):)...та има ли някой от възраждане да го уважи, че аман от тоя възбуден ***!!! хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 3
Vayk__
преди 9 месеца
Не само кинжал, всичко що се пуска от руснака се сваля от украинците! Руснаците затова ги пускат, за да тренират пво-то на украинците, а да не забравя и защото тези ракети са почти без пари и на руснаците не им пука :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 3
Tikva007
преди 9 месеца
До: kuhao: Гнус, гнус, ама пак пъррчиш джуки към едноокия. Няма да пропуснеш, знам. Такъв ти е кодът - форумен бабаит - гговвнояд. На телефона за коричка хляб си благ петмез. Или средно аритметично - телефонна *** - гълтач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 1
Алехандро
преди 9 месеца
Днес как е рублето?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 9 месеца
До: Tikva007 даммм, явно пяната по уста ти не е от злоба, а от мъжко сладко което още не си облизал .... кой ли се е прежалил да ти го подаде в лйййняната уста, незнам! Мен би ме било гнус... :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 2
Алехандро
преди 9 месеца
До: Vayk__В руини, колхозник, са градовете в Източна Украйна, които са асвабадени от русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 1
Алехандро
преди 9 месеца
До: Tikva007По обезлюдена от руската *** - няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 3
Алехандро
преди 9 месеца
Безаналоговите гипербоклуци "кинжал" станаха за смях, стана за смях и русия, станаха за смях и ядрените им заплахи! Колхозници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още