IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Морски дронове поразиха руски кораб и в Керченския проток

Да благодарим на Службата за сигурност, че войната се връща на територията на държавата агресор, коментира Володимир Зеленски

08:20 | 05.08.23 г. 25
Снимка: United 24
Снимка: United 24

Морски дронове са поразили още един руски кораб - танкерът SIG, който се е движил от Турция, става ясно от съобщение на Морския спасително-координационен център в Новоросийск до ТАСС. По данни на екипажа машинното отделение е наводнено и макар щетите да не са големи, танкерът не може да се движи сам. Няма пострадали и жертви при атаката.

Руските власти съобщават още, че танкерът е атакуван от три дрона, като два от тях са свалени и отломки са паднали в близост до Кримския мост. При това се е чул силен взрив, за който се съобщава в социалните мрежи от потребители от окупирания Крим. От съображения за сигурност движението по моста отново беше спряно за кратко.

SIG е търговски кораб, но е в санкционния списък на САЩ заради регулярни доставки на авиационно гориво за Сирия.

Това е вторият руски кораб, който беше обстрелван с морски дронове за последното денонощие. По информация на Министерството на отбраната на Русия при нападението в нощта срещу 4 август няма щети и пострадали моряци. Сателитни снимки обаче показват силно повредения десантен кораб "Оленогорский Горняк" на пристанището в Новоросийск.

Корабът беше пратен в региона за пренос на товари и въоръжение, след като морски дронове повредиха Кримския мост при атака в средата на юли.

Института за изучаване на войната (ISW) съобщава в своя обзор по повод 527-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна, че геолокализирани снимки и видеа показват взрив и в петролна база във Феодосия на полуостров Крим.

На този етап няма официално потвърждение, че зад тези удари стои Украйна. Президентът на страната Володимир Зеленски обаче направи повече от показателен намек в своето вечерно обърщение. "Днес имах и доклад от председателя на Службата за сигурност на Украйна Васил Малюк. Няма да разкривам съдържанието му. Мога само да кажа, че всички ние сме благодарни на ССУ, че върнаха войната на територията на държавата-агресор. Каквото посееш, това ще пожънеш", коментира той.

Русия остава съсредоточена на източния фронт

Руските военни остават съсредоточени на източния фронт в Украйна - направленията Лиман, Купянск, Авдиевка, Бахмут и Маринка, съобщава зам.-министърът на отбраната Анна Маляр в Telegram. Водят се тежки битки, като по данни на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са отблъснати атаки край Авдиевка и Маринка. От ВСУ съобщават още за артилерийски обстрел на населени места в Лиман и Купянск.

Украинците успяват да напреднат в южното направление около град Бахмут, докато руснаците опитват да пробият на север от града, допълва още Маляр.

Успехи има и при придвижването на украинците към Бердянск и Мелитопол. Движението напред е бавно заради силно укрепените руски позиции и множеството мини.

Украинската контраофанзива - бавна, но неочаквана и точна

Преимуществата на украинската контраофанзива е, че тя е неочаквана и точна, а не толкова бързината, с която се придвижва, разказва говорителят на военното разузнаване (ГУР) Вадим Скибицкий. По негови данни украинските военни изпълняват успешно задачите, срад които и за прекъсване на линиите за доставка, разрушаване на складове с въоръжение и военна техника, пише ISW.

Един от говорителите на Пентагона - бригаден генерал Пат Райдър, коментира, че Украйна сама решава кога и къде да насочи своите значителни военни умения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 05.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

25
rate up comment 1 rate down comment 0
Tikva007
преди 9 месеца
До: kuhao: но не пропускаш! Джаф-джаф! Иначе няма кокалче, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 9 месеца
До: Tikva007 не следя обратни, просто си любимия ми идддиот и тъъпотията ти се набива на очи, а имам алергия към гласовити глууупаци какъвто и ти! Не се надценявай... никой не те следи и на никой не му пука за клошари....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 1
Tikva007
преди 9 месеца
До: kuhao: И аз така те искам - с джафкане и трроппане под всеки мой коментар! Искам денонощно да ме следиш и безоткатно да реагираш на всяко мое включване! Ще слухтиш и пишеш след мен, дори ако прръддна в съня си! Щом си помисля нещо лошо за поверения ти BBL Търчилъжи, ти вече трябва да си джафнал предупредително и да подскачаш в опити да ме захапеш за шпека или отзад, за да го защитиш! Иначе - няма кокал! Ще ти спрат телефона и - на моста! Там ще те научат и да готвиш, и да го гълташ суров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 9 месеца
До: Tikva007 точно така те искам ... с пяна на уста и редящ безсмислици по цял ден, глууупако! :):):) жалко че спря да ни пускаш "достоверна" информация и някак си не е толкова забавно с тъъъпак като теб! ... по добре си гледай мъжа и не се занимавай с нас, от нищо не разбираш... дано по не умееш да готвиш, безполезна тварр!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 2
Tikva007
преди 9 месеца
До: kuhao: разпознат: Kuhao: генномодифициран мозъчен клонинг на шимпанззе, кръстоска с пинчер. Специално разработен биологичен трролл-пастир. Приложение: да пасе, наглежда, охранява и поддържа в интернет пуснатите от фермата на работа в новинарски сайтове BBLs (BioBOT-Liers) от серията 00(7) зелки, репи, марули друг евтин листен зарзават. Функции: Лае, плюе, трропа и гази феккалии, обижда и пише маймунщини, за да плаши, демотивира и разгонва опонентите на повереният му BBL.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 9 месеца
До: Tikva007 хахахайайа, глууупака копейка пак изцвърча с жалка лакаърдия!!! ... дай някоя нова опорка, или ни изплаши с някво безаналогово ядрено оръжие :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 7
Tikva007
преди 9 месеца
До: zelka00: Много омраза генерирате, мишуета. Омразата е защитна реакция при подсъзнателно усещане за слабост или шубе. Тя усилено се произвежда, когато разумът не може да възстанови когнитивния комфорт в съзнанието - отсъстват убедителни аргументи, или са увредени нормалните невронни връзки. Омразата се употребява като наркотик и поради това налага постоянно увеличаване на дозите. Завършва с психически разстройства и катастрофа за организма. При теб се забелязват вече видими признаци за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
До: andy Пенди, май забрави за нападенията на москалите в Добруджа? И за бомбардировката на Варна? И за избитите по съветско нареждане 50 000 човека, елитът на нацията? И за взрива на Света Неделя? И тн. И тн??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
До: andy Пенди, тия глупости СалавьоФ ли ти ги сподели?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 9 месеца
До: andy ... таман ще направим една убава чистка на всекакви паметници из БГ-то . съгласен ... !! ... руски паметник разкарваме пред х.Родина , коня пред Парламента също ... :))) ... има едно 250-300 паметника да изчистим ... миналата седмица нали беха 20хил , са 43хил станаха ... ?! ... последно ... ?! ... а защо бегате из Запорожието кат мишки , след като сте такива яки богатири ве ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още