IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дроновете - начин да бъде избегната ескалация на войната в Украйна?

Някои от последните удари на Русия попадат само на 200 метра от границата на Румъния

18:18 | 04.08.23 г.
Украински морски дронове. Снимка: United 24
Украински морски дронове. Снимка: United 24

Войната в Украйна показа неизползван досега потенциал на дроновете - безпилотните самолети станаха неизменна част от бойните действия и се използват активно и от двете воюващи страни. Мисиите им са най-различни - разузнавателни, бойни и дори хуманитарни - украински военни споделят много клипове за доставки на лекарства и вода на ранени, както и в помощ на блокираните по къщите си хора по време на наводненията при разрушаването на яз. Каховка.

Украйна, която няма военен флот, се превърна в първата държава в света със собствена армия от морски дронове. Според Киев те са специална украинска разработка и могат да пренасат до 300 килограма тротил.

На няколко пъти морски дронове влязоха в бойни действия, поразявайки пристанището в Севастопол през есента на 2022 г. Последната атака срещу Кримския мост също беше извършена с лодки без екипаж и те причиниха пропадането на едното платно на съоръжението. Мостът е единствената връзка с континенталната част на Русия и се използва за доставки на военна техника за южния фронт.

Рано тази сутрин (4 август) руското Министерство на отбраната съобщи за неуспешна атака на военноморската база в Новоросийск, заради която за кратко беше затворено пристанището. Разпространени видеа обаче показват, че един от десантните кораби в пристанището е повреден сериозно при атаката.

Според CNN става въпрос за "Оленогорски горняк", а източници на агенцията твърдят, че той е поразен с дрон, носещ 450 килограма тротил. Корабът пренася товари и военна техника след втория удар по Кримския мост в средата на юли.

Дронове са използвани и за редица нападения на територията на Русия. Официално Украйна не е потвърдила, че извършва тези атаки, но руските власти ги приписват на Киев. През последните дни дронове удариха в два поредни дни една и съща нежилищна сграда в деловия център на Москва, в която се помещават офиси на руски министерства. Преди това имаше удари и по военновъздушна база "Енгелс", от която излитат бомбардировачи, обстрелващи Украйна.

Неофициално западните съюзници не позволяват използването на въоръжение на територията на Русия, включително и по такива цели, които ще блокират военните действия на Москва, макар и да признават, че те са законна цел за украинските военни. Причината са опасенията, че Москва може да погледне на това като причина за ескалация на напрежението и разрастването на военния конфликт.

От своя страна, Русия също използва масово бойни дронове, включително и произведените от Иран Shahed. С тях в продължение на месеци беше обстрелвана столицата Киев, а в последните дни са основни в ударите срещу южните части на Украйна, включително и пристанищна инфраструктура, използвана за износа на украинска селскостопанска продукция .

Според публикация на британското разузнаване в Twitter причината за включването на дроновете е, че сред целите на руснаците е пристанището в Измаил, буквално на 200 метра от границата с Румъния. Британските разузнавачи в Москва смятат, че ако дронът прелети на територията на НАТО-вска държава, това няма да предизвика ескалация на напрежението, още повече, че иранските дронове носят много по-малък заряд от ракетите и щетите от случаен удар не биха били толкова сериозни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 04.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още