IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Война на дронове

Украйна залага на технологични иновации срещу дроновете "камикадзета" на Русия

10:46 | 07.07.23 г.
Андрей Йорданов
Украински военнослужещ с дрон на фронтовата линия в Донецка област. Снимка: БГНЕС/EPA/Alex Babenko
Украински военнослужещ с дрон на фронтовата линия в Донецка област. Снимка: БГНЕС/EPA/Alex Babenko

В едно мазе в центъра на Киев в края на миналия месец стотици инженери и изобретатели се срещат с висши военни служители, за да обсъдят как да неутрализират успешно евтините руски дронове "камикадзета", които опустошават градовете в Украйна, пише Ройтерс.

Това е рядък поглед отблизо към технологичната надпревара на Украйна с Русия. Киев залага на иновациите в частния сектор, финансирани с държавен рисков капитал, като по този начин се произвеждат хиляди бойни дронове в процъфтяващата военна индустрия.

„Войната днес е технологична, всеки ден се случват промени в технологиите и на бойното поле“, заяви в рамките на срещата Михайло Федоров, заместник министър-председател на Украйна и министър на цифровата трансформация.

Агенция Ройтерс е била единствената медия, поканена на срещата между високопоставени военни служители и министри с инженери и ексцентрични ентусиасти.

Организаторите са разпределили 3 млн. долара награда измежду три екипа от експерти, за които се смята, че са представили най-добрите дронове или технологии за електронна война срещу руските "Шахед" - дронове с ирански произход, които се движат на рояци към целите си и се взривяват при удар.

През май Русия атакува Украйна с рекордните за един месец над 300 дрона, сочат официалните данни. Това е предизвикателство за плановете, които имат за цел да защитят енергийните доставки тази зима. Миналата зима Русия се опита да парализира енергийната мрежа с въздушни удари.

"Искаме да се подготвим за... следващата зима, за да отговорим на тези предизвикателства", заяви заместник министър-председателят Олександър Кубраков.

Иранските дронове летят толкова ниско, че не могат да бъдат засечени от системите за противовъздушна отбрана, а навигационните им системи са достатъчно здрави, за да не ги свалят лесно с оръжия за електронна отбрана, които нарушават радиочестотите.

Снимка: БГНЕС/EPA/Alex Babenko Снимка: БГНЕС/EPA/Alex Babenko

Западът е предоставил сложни системи за противовъздушна отбрана срещу ракетните атаки, но свалянето на рояци дронове, които струват по 50 хил. долара на бройка, с ракети за 1 млн. долара не е идеалният вариант, казват официални лица.

"Това не е изгодно, затова трябва постоянно да намаляваме цената на средствата, които използваме, за да унищожаваме "Шахед", каза Федоров.

"Говорим за засичане (на дронове) с помощта на акустични и други средства, а също и за реално унищожение".

Организаторите на събитието са помолили Ройтерс да не разкрива фамилните имена на участниците от съображения за сигурност.

Един от тях, Олександър, е заявил, че екипът му представя "квадрокоптер", който освен че разполага с витла, има и крила. Според него той може да лети много по-бързо и по-дълго от други дронове.

"Това ще бъде безпилотен летателен апарат, който... ще излита вертикално, за да прихваща или догонва дронове, да ги сваля или блокира", казва той.

Екипът на друг участник, Юрий, инженер и заместник-ръководител на украинска компания, е представил проекти за нови системи за електронна борба срещу дронове, които биха били по-ефективни срещу "Шахед".

Война на дронове

Дронове са използвани във войните в Йемен, Сирия и Нагорни Карабах, но никога толкова активно, колкото в Украйна, твърдят официални лица.

"Това действително е безпрецедентна война на дронове", каза Федоров, като добави, че иновациите във военните технологии на Украйна са в подем след нахлуването на Русия.

Снимка: БГНЕС/EPA/Alex Babenko Снимка: БГНЕС/EPA/Alex Babenko

Миналата година Украйна стартира проект за групово финансиране, насочен към създаването на "армия от дронове", който прерасна в държавна програма, обхващаща всичко - от производството на безпилотни летателни апарати до обучението на пилоти на дронове.

"Няколко месеца след началото на мащабното нахлуване всички разбраха, че най-ефективният начин за разузнаване и разгромяване на врага е чрез дронове", заяви бригадният генерал Юрий Щихол.

Щихол, който отговаря за обществените поръчки в рамките на държавната програма, съобщи, че досега са закупени 15 хил. дрона, още повече са получени от Министерството на отбраната, а отделно има доставки от чуждестранна помощ и доброволци.

Общият брой на дроновете, използвани от Украйна на бойното поле, не е известен.

"Нашата цел през тази година е да бъдат закупени повече от 200 хил. разузнавателни и нападателни дронове... Ще закупим толкова, колкото са налични на пазара", заяви Щихол.

Федоров съобщи, че производството на дронове в момента се извършва в цяла Украйна въпреки заплахата от руски въздушни удари, като добави, че на производителите е било казано да разпределят работата на различни места и да използват бомбоубежища за части от производствения процес.

"Виждаме, че днес този подход е успешен и всички производители продължават да работят, а ракетите не пречат на производството. Те (ударите) се случват, но не в такъв мащаб", сподели той.

Повече от 80% от дроновете са произведени и сглобени в Украйна, добави Федоров.

Анатолий Храпчински, който се занимава с разработката на електронна военна техника, противопоставя подхода на Украйна към технологичните иновации на този на Русия.

Според него докато руският подход е доминиран от държавни организации, украинският се ръководи от частния сектор и включва много по-малки компании.

"Когато започнахме този проект миналата година, имаше 7 компании, които можеха да продават дронове на държавата. Днес те са 40, а до края на годината ще станат 50", каза Федоров.

Той заяви, че държавният рисков капитал помага за разширяване на местното производство и добави, че Украйна има предимство пред Русия, тъй като може да споделя технологии с чуждестранни партньори и не е ограничена от санкции.

"Благодарение на фондовете компаниите започват да локализират производството си. Днес ние наистина купуваме части от целия свят, включително и от Китай. Но локализацията се случва постепенно", каза Федоров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 07.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още