IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обвини Киев за атака срещу Москва с поне пет дрона

Според руското Министерство на отбраната четири от тях са били свалени, а един - заглушен

10:14 | 04.07.23 г.
Снимка: Ian Walton/Getty Images
Снимка: Ian Walton/Getty Images

Русия заяви във вторник, че Украйна е атакувала Москва с поне пет дрона, които са били или свалени, или заглушени, макар че едно от основните летища в столицата е трябвало да пренасочи полетите за няколко часа, съобщава Ройтерс.

Четири украински дрона са били свалени от противовъздушната отбрана на Москва, а петият е бил заглушен и се е разбил в района на Одинцово в Московска област, заяви руското Министерство на отбраната. Няма ранени при инцидентите.

Руските информационни агенции съобщават, че два дрона са били прихванати близо до село на 30 км югозападно от Кремъл. Един дрон е бил засечен в съседната област Калуга.

Кацанията и излитанията от летище „Внуково“ в Москва са били ограничени за няколко часа рано във вторник, преди нормалната дейност да бъде подновена след 8 часа местно време. Редица полети от Русия, Турция, Обединените арабски емирства и Египет са били пренасочени.

Един дрон е бил свален в района на град Кубинка, на около 63 км западно от Москва, съобщава РИА. Близо до Кубинка има руска военновъздушна база.

Министерствата на външните работи и на отбраната на Русия осъдиха нападението като тероризъм.

„Опитът на режима в Киев да атакува район, където е разположена гражданска инфраструктура, включително летището, което между другото приема и чуждестранни полети, е поредният терористичен акт“, заяви говорителят на външното министерство Мария Захарова.

„Международната общност трябва да осъзнае, че САЩ, Великобритания, Франция – постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН – финансират терористичен режим“, добави тя.

За момента няма коментар от страна на Киев. Украйна почти никога не поема публично отговорност за атаки в Русия или на контролирана от Русия територия в Украйна.

Атаките с дронове навътре в Русия, страната с най-голяма територия в света, се увеличиха през последните месеци с нападения срещу Кремъл през май и срещу руската петролна инфраструктура миналия месец.

След атаката с дрон срещу столицата през май президентът Владимир Путин каза, че Украйна се опитва да стресне и провокира Русия, добавяйки, че противовъздушната отбрана на столицата ще бъде засилена.

„В момента атаките са отблъснати от силите за противовъздушна отбрана“, каза кметът на Москва Сергей Собянин в своя канал за съобщения в Telegram. „Всички открити дронове са елиминирани“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още