IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната се придвижва към територията на Русия

Украйна ударно работи по свои модели дронове, включително и морски, които заместват липсващия морски флот на страната

07:36 | 31.07.23 г. 9
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Стъпка по стъпка войната се завръща към територията на Русия, коментира в своето обръщение по повод 522-я ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски. "Това е неизбежен, естествен и абсолютно справедлив процес", заяви той и допълни, че военните действия се насочват към символични центрове и военни бази.

Това изявление беше направено само няколко часа след нова атака с дронове по бизнес центъра на Москва. Украйна официално не е признала участие в атаките срещу руската столица в последните дни. Министерството на отбраната на Русия съобщава, че три дрона са попаднали в търговска сграда в т.нар. Москва-Сити. Има щети, но не и пострадали хора. В началото на миналата седмица два дрона се разбиха в нежилищни сгради в близост до Министерството на отбраната, като според журналистически публикации в района се намира част от руското военно разузнаване, което отговаря за киберсигурността.

Министерството на отбраната на Русия съобщава също и за нова атака с 25 дрона над Крим, като всички са били свалени от противовъздушната отбрана или неутрализирани с помощта на електронни оръжия.

Удари има по приграничния град Таганрог, както и в близкото населено място Дарагановка.

Украйна увеличава производството на дронове, коментира по време на Конгреса на местните и регионалните власти, провел се в неделя (30 юли) в Ивано-Франкивск (Западна Украйна) министърът на отбраната Олексий Резников.

Източник: United 24 Източник: United 24

Междувременно репортаж CNN разказва за морските дронове, разработвани от Украйна - страна без военнен флот. Източници на агенцията коментират, че програмата е започнала след началото на войната през февруари 2022 година, а средства за нея идват от лансирания от президентството канал за набиране на дарения - United 24. Последната модификация на морските дронове е с тегло от около 1000 кг, с възможност да пренесат до 300 кг експлозив на 800 км. Максималната скорост е 80 км/ч. Дронове са използвани поне при две атаки - на Кримския мост през юли и на пристанището в Севастопол през октомври 2022 г., когато беше поразен крайцерът "Адмирал Макаров"

Русия използва ракети "Искандер" в Днипро

През уикенда Русия също извърши няколко въздушни атаки - с 2 ракети "Искандер", които могат да носят ядрени бойни глави, в Днипро по сграда на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), в която в този момент не е имало хора. Попадение има и в жилищни сгради наблизо, в които се смята, че живеят служители на СБУ.

Ракетни удари имаше и по град Запорожие и по Суми. Попаденията са в жилищни сгради, супермаркет и училище, при които има загинали и пострадали цивилни граждани. В ранните часове на 31 юли ракети С-300 попаднаха в нежилищни райони на Харков, съобщават местните власти. На този етап няма данни за пострадали, а щетите се уточняват.

Украйна пресече връзка между окупираните Крим и Херсонска област

В ранните часове на 29 юли украинските военни разрушиха Чонгарския мост, прекъсвайки една от важните логистични военни линии между окупираните Крим и Херсонска област. Мостът е използван и като алтернатива от руските туристи, които почиват в Крим, след като преди дни беше повредено едно от пътните платна на Кримския мост.

Украинските военни продължават своето настъпление в Запорожката област - в направленията Мелитопол и Бердянск, посочват от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна. В социалните мрежи има съобщения, че Роботино е под украински огневи контрол. Успех в тези направления ще отреже доставки към източния фронт и ще отвори път към Крим. В последните дни бойните действия са забавени заради проливни дъждове, посочват руски военни кореспонденти.

Руският фокус остава в направленията Бахмут, Лиман, Маринка, Купянск и Авдиевка. Украинските сили имат известен напредък в южното направление към Бахмут, но на север позициите се запазват. Военни анализатори коментират, че руснаците се опитват да защитят града на всяка цена и не смятат да се изтеглят въпреки заплахата от обкръжение.

Саудитска Арабия ще е домакин на мирна конференция за Украйна

Саудитска Арабия ще е домакин на форум, посветен на мира в Украйна, на който ще бъдат поканени представители на западните партньори, Бразилия, Индия и други държави, но не и Русия, потвърди началникът на офиса на украинския президент Андрий Ермак. На срещата ще бъде обсъдена 10-те точки от формулата за мир на Володимир Зеленски и разработване на механизъм за противодействие при бъдещи конфликти, коментира той по време на Конгреса на местните и регионалните власти, който се проведе в Ивано-Франкивск.

През уикенда руският президент Владимир Путин коментира, че Русия е готова на мирни преговори, но това е невъзможно сега по време на украинската офанзива. Веднага след анексирането на четири украински области в Кремъл заявиха готовност за разговори, но съобразени с "новите реалности" .

Саудитска Арабия и Русия са смятани за силни съюзници в ОПЕК+.

С излизането си от зърнената сделка Москва си спечели много критики, включително и от лидери на смятани за приятелски държави, сред които турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Африканските страни също призоваха Путин да се върне в споразумението, коментирайки по време на форума Русия - Африка в Санкт Петербург, че обещанието за доставка на безплатна пшеница за шест държави на континента не е достатъчно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 8
khao
преди 9 месеца
До: 0pk извинявай че те пренебрегнах.. ти също си от топ идиииотите тук и също заслужаваш титла!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
0pk
преди 9 месеца
До: khao кои сте тез сичките ве, кухич? Ти и останалите гласове затворени в главата ти? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 8
sssaaa
преди 9 месеца
До: zelka007, Фекален, Последният път когато даде прогноза беше за Бахмут, който трябваше да се върне в Украински ръце в рамките на 7 дни, а вече минаха около 2 месеца. Това за Бердянск бе поредната смешка и заблуда. Не се притеснявай, ще ти го напомня през Септември, макар с това темпо 1 напред 2 назад да не се окаже, че Рашките са превзели Лиман или Сиверск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 15
Tikva007
преди 9 месеца
До: zelka00: Аз единствения, когото виждам да се метка на баламатума още с неизмити зъби и гуррелли, е иддиотътт на сайта, сиреч - твоя милост. Копейкозависимите мълчат, защото разбраха, че превземането на Киев, Харков и Одеса се отлага за следващия век. Соросозависимите мълчат, защото победата на украйна се отлага до доставката на орбитални андронни анихилатори, които американците още не са измислили. Само ти се чеппаттиш на баламатума с ежедневните си измишльотини, които вече и твоите не четат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 17
zelka007
преди 9 месеца
турците са пуснали техен кораб за зърно към Украйна с включен трансподер и ясна дестинация Одеса ... :))) ... чекаме да видим стиска ли им на рашистите да го потопят ... приемаме залагания друзя антиваксъре-газовици ... ?! ... желаещи ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 19
zelka007
преди 9 месеца
големият въпрос , от който сън не ги лови копейкопоклонниците е , могъщите драконови зъбки избити ли са вече , траншеите засипани ли са , минните полета разчистени ли са ?! украинците напредват ли към Бердянск ?! кога ще стъпи ВСУ на Азовско море : в средата на август , в края на август , или септември ... въобще защо се меткахме по баламатума в шпагати , за какво възпявахме анексията на новите територии ?! куда пашoл руский карабъль ?! на какво е седнал и карабъль , и копейкин , и чeбурашките ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още