IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дронове отново атакуват Москва и Крим

Украйна вече си е върнала 50% от окупираната от началото на войната територия, но я очаква тежка битка за останалите

07:35 | 24.07.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

За атаки с безпилотни самолети тази нощ съобщават руските власти в Москва и Крим. Кметът на руската столица  Сергей Собянин посочва в своя канал в Telegram, че има попадения в две нежилищни сгради, но няма сериозни разрушения и пострадали. Видеа в социалните мрежи показват, че има попадения в близост до Министерството на отбраната на Русия. От ведомството уточняват, че в атаката са участвали два дрона, които са унищожени от електронните системи, използвани срещу безпилотните летателни средства.

Журналистът Христо Грозев обръща внимание в своя профил в Twitter, че в региона, за който съобщават руските власти за попадения, се намира щабът на руското военно разузнаване, което се занимава с кибресигурност. Видеа показват минимални щети по сгради в региона.

Москва беше атакувана с дронове и в началото на май.

Назначеният от Москва губернатор на Крим Сергей Аксьонов съобщава за атака с 11 дрона на склад за боеприпаси в Джанкой. От съображения за сигурност е затворена магистралата и жп линията Джанкой - Симферопол, става ясно от публикацията му в Telegram. Това е поредната атака срещу окупирания през 2014 година полуостров. В събота (22 юли) бяха взривени складове за боеприпаси, което за кратко затвори движението по железопътната линия на Кримския мост. На 17 юли също имаше попадение на военен обект в Крим, при който беше засегнат склад с военна техника и боеприпаси.

В сутрешните часове в неделя (23 юли) след руския обстрел над Одеса беше разрушена най-голямата православна катедрала в града. Историческият център на Одеса е под защитата на ЮНЕСКО и от организацията съобщиха, че ще изпратят мисия, за да оцени щетите, нанесени в последните шест дни. От 17 юли всяка нощ Русия обстрелва с различни видове ракети града, който беше основен в зърнената сделка. Поражения има по пристанищната инфраструктура, зърнени силози, както и градска инфраструктура. Според градските власти са унищожени 25 паметници на културата от национално значение.

Украинските военни съобщават, че в тази атака срещу Одеса са унищожени всички ракети, които системите за противовъздушна защита успява да свали - "Калибър" и "Искандер", общо 9 от 19 изстреляни. Русия обаче използва още противокорабните ракети "Оникс", както и Х-22, които не могат да бъдат неутрализирани. Военното разузнаване съобщава, че Русия е направила допълнителни модернизациии на своите ракети Х-22 и "Оникс"

Според властите целта на Русия в операцията срещу Одеса е пълен контрол над Черно море и подновяване на зърнената сделка, но под условията на Москва.

Във вечерното си изявление за 515-я ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски коментира, че Украйна има нужда от още противовъздушна отбрана, за да защити цялото въздушно пространство на страната. Ракетните удари са не само срещу Украйна - разрушени са исторически обекти, щети има и по консулските служби на Гърция и Китай в града, посочи още той.

Той уточни, че в сряда (26 юли) ще се проведе първото заседание на съвета НАТО-Украйна по искане на Киев. На него ще бъдат обсъдени нуждите на допълнително въоръжение, включително и далекобойни ракети.

Тази нощ също имаше атака над Украйна, но според военните в страната са използвани само бойни дронове. Тази информация все още се уточнява.

Украинските военни са под силен обстрел на военния фронт

Основните усилия на руските военни остават съсредоточени в направленията Купянск, Лиман, Бахмут, Авдиевка и Маринка и през последното денонощие има 35 военни сблъсъка, пише Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Въпреки силния обстрел и съсредоточените военни части в региона, украинците отблъскват атаките. Институтът за изучаване на войната (ISW) съобщава, че по геолокализирани данни Украйна има напредък край Бахмут в северно и южно направление, приближавайки Хромове, тоест вече е близо до границите на града.

Украйна запазва позициите си и в Запорожка област и продължава напредъка си към Мелитопол и Бердянск, допълват още от ISW и посочват за успех край Камяске, както и на юг от Орихив край Работино.

Украйна успя да си върне 50% от окупираната от Русия територия от началото на войната

Украйна вече си е върнала 50% от окупираната от Русия теротория от началото на пълномащабната война, коментира държавният секретар Антъни Блинкен пред CNN. Той посочи, че Киев обаче е изправен пред "много тежка битка", за да освободи и останалата част от територията си, и допълни, че Украйна е още в началото на своята контраофанзива и тя ще отнеме няколко месеца.

По отношение на самолетите F-16, които Украйна настоява да получи от месеци, Блинкен коментира, че е важно пилотите първо да бъдат добре подготвени, за да бъдат "използвани самолетите по умен начин". Обучението на украинските пилоти се очаква да се случи през август, като в "самолетната коалиция" участват 11 държави, включително и Румъния.

Путин и Лукашенко обсъждат бъдещето на ЧВК "Вагнер"

Руският президент Владимир Путин направи редица препратки към историята на Русия при посещението на президента на Беларус Александър Лукашенко на 23 юли в Санкт Петербург, отбелязва ISW. Двамата са посетили крепостта "Кронщат", където съветската власт успява да потуши бунт на моряци през 1921 година. Те са били придружени от министъра на отбраната Сергей Шойгу - личен враг на лидера на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин. 

По време на това посещение Путин се снима с хората - необичайно за него, но очевидно опитвайки се да се покаже, че е обичан лидер, пишат още анализаторите.

Лукашенко заяви, че ЧВК "Вагнер" ще остане в Беларус, макар и да се пошегува, че военните имат желание да "пътешестват" на Запад, намеквайки за заплахите, отправени към Полша преди дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 24.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още