IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия не отхвърля преговори с Украйна

Украинската армия е в офанзива, не можем да спрем огъня, когато сме подложение на нападения, каза руският президент

09:46 | 30.07.23 г. 12
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви в събота, че африканската инициатива може да се превърне в основа за мир в Украйна, но допълни, че украинските нападения затрудняват постигането му, предава Ройтерс.

Той говори на пресконференция след среща с африкански лидери в Санк Петербург в петък, когато изслуша призивите им Москва да осъществи плана им.

„Има постановки в тази мирна инициатива, които се изпълняват. Но има неща, които ще бъде трудно или невъзможно да бъдат изпълнени“, заяви Путин.

Ройтерс съобщи през юни, че африканско посредничество в конфликта може да започне с мерки за изграждане на доверие, последвани от споразумение за спиране на враждебните действия, придружено с преговори между Русия и Запада.

Путин заяви, че една от точките в инициативата е спиране на огъня. „Но украинската армия е в офанзива, те нападат, те задействат мащабна стратегическа офанзивна операция… Не можем да прекратим огъня, когато сме подложени на нападения“, допълни той.

На въпрос за започване на мирни преговори той отговори: „Не ги отхвърляме…, за да започне този процес, трябва да има съгласие и от двете страни“.

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли идеята за примирие сега, тъй като то ще запази контрола на Русия над близо една пета от страната му и ще даде на силите ѝ време да се прегрупират след 17-месечна изтощителна война.

Планът за газов хъб в Турция все още е в дневния ред

Путин коментира още, че идеята за създаване на газов хъб в Турция все още се обсъжда, но ако бъде установен, той по-скоро ще бъде електронна платформа за търговия, отколкото физически обект за складиране на големи обеми руски газ, предава Bloomberg.

Кремъл обяви плана за създаване на голям хъб за търговия с газ в Турция миналия октомври, след като енергийните му връзки със Запада достигнаха най-ниската си точка от десетилетия заради нашествието в Украйна. Тогава Путин говори за евентуално изграждане на допълнителни черноморски връзки към Турция, за да се превърне този маршрут в основен за износа на руски газ на запад.

Идеята беше активно обсъждана в следващите месеци, като Турция обяви амбицията си да се превърне в регионален център за търговия с газ със собствен ценови индекс. Но осъществяването ѝ, която по първоначални сметки на Путин трябваше да отнеме само няколко месеца, изглежда блокирано в последно време.

„Това все още е в дневния ред. Целта е да създадем електронна платформа за търговия, няма да складираме големи обеми газ там“, каза руският президент. Той не уточни дали подходът ще означава, че по-малко руски газ от първоначалните планове ще се търгува в хъба.

Според Путин лидерите на двете страни са се договорили да проведат телефонен разговор в сряда, за да обсъдят редица въпроси. Все още не е взето решение дали в скоро време той ще се срещне лично с Реджеп Ердоган и къде.

Русия доставя газ на Турция през Черно море чрез два газопровода – „Син поток“ и „Турски поток“, с общ капацитет от малко под 48 млрд. куб. м на година. Едната тръба на „Турски поток“ обслужва турския пазар, а другата се свързва с мрежата от газопроводи на страните от Южна Европа, превръщайки Турция в ключова транзитна страна за руски газ.

Тъй като капацитетът на черноморските връзки не се използва в пълна степен, те могат да доставят допълнителни 10 млрд. куб м руски газ към Европа още през 2025 г., ако газовият хъб в Турция се осъществи, сочат изчисления на компанията Sinara.

Тя прогнозира, че газовите доставки на Русия по ориентирани на запад газопроводи ще достигнат около 51 млрд. куб. м тази година, включително 24 млрд. куб. м за Турция през Черно море и около 15 млрд. куб м към Европа през Украйна.

Русия е свалила три украински дрона, които атакуваха Москва

Руското министерство на отбраната съобщи, че е свалило рано в неделя три украински дрона, които са се опитали да извършат „терористична атака“ срещу Москва, предава Ройтерс.

Никой не е пострадал, има леки щети на фасадата на две офис сгради в бизнес квартала Москва сити, съобщи кметът на руската столица Сергей Собянин.

Районът, който се намира на няколко километра от Кремъл, е известен с модерните си кули.

Фактът, че вражески дронове започнаха през последните месеци да стигат до сърцевината на руската столица, въпреки че не нанасят сериозни щети, е неудобен за властите, които твърдят пред обществото, че Русия контролира напълно т. нар. „специална военна операция“ срещу Украйна.

„Няма жертви и пострадали“, каза Собянин в кратко комюнике след нападението с дронове.

Министерството на отбраната уточни, че двата дрона са се разбили в района на Москва сити, след като били свалени с използването на радиоелектронно оборудване. Военно-въздушните сили са свалили още един дрон във въздуха над Одинцово в Московска област, допълни то.

„Сутринта на 30 юли опит за терористична атака на режима в Киев с използването на безпилотни летателни апарати срещу мишени в Москва беше осуетена“, съобщи министерството в комюнике.

На разпространен в социалните мрежи видеозапис, направен от минувач, чиято автентичност не може да бъде проверена, се вижда как пламъци се издигат във въздуха близо до сградите след взрив и млада жена пищи.

Инцидентът следва сходен украински опит според Русия за нападение срещу Москва с два дрона в ранните часове на понеделник. Тогава Русия заяви, че ще предприеме твърди ответни мерки срещу Украйна.

Украинският вицепремиер Микайло Федоров заяви след опита за нападение в понеделник, че няма да има повече удари с дронове. Засега Киев не е коментирал последния инцидент.

Трима цивилни загинаха при руски ракетни нападения срещу Суми и Запорожие

Един цивилен е загинал, а петима други са пострадали при руско ракетно нападение в североизточния град Суми късно в събота, съобщи украинското министерство на вътрешните работи.

„Вечерта на 29 юли вражеска ракета удари образователна институция“, съобщи министерството в Телеграм. „Най-малко един цивилен беше убит, а петима цивилни бяха ранени“, допълни то.

Руските сили навлязоха в област Суми малко след като Москва започна нашествието си в Украйна на 24 февруари м. г., но украинските сили си върнаха контрола върху областта няколко седмици по-късно.

Двама души са били убити при друго руско ракетно нападение в южния украински град Запорожие в събота, съобщи секретарят на градския съвет Анатолий Куртиев.

„Вражеска ракета удари район на открито. За съжаление един мъж и една жена загинаха. Друга жена беше ранена“, съобщи Куртиев в Телеграм.

„Взривът е разтърсил прозорците на високи сгради и е повредил сградата на образователна институция и супермаркет“, написа още той и допълни, че психолози и други специалисти оказват помощ на място.

Взривната вълна е изпочупила прозорците на 13 високи сгради и на образователна институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 30.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 9 месеца
До: penkiler1415 рашистите на откраднатото викат свое... и после като си го върнеш обратно те го смятат за подарено от добра воля... просто така им работи крадливия и извраттен мозък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
penkiler1415
преди 9 месеца
До: sssaaa Да са подарили?? Когато СССР с доминацията на Русия фалира и се разпадна, не помня Русия да дарявала нещо нито на Украйна, нито на Грузия, Узбекистан, Литва, Латвия, Естония и прочие. Когато фалираш, всеки от партньорите се оправя както може! Русия даже гарантира суверенитета на Украйна ако същата си даде ядрените ракети. Те толкова и струва гаранцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
Импeраторът
преди 9 месеца
До: sssaaa айде бе вестник, кога ще нападне рашистката мечка Финландия? Страната влезе в НАТО, направи рашисткият флот закотвен там, въоръжава се, прави обучения с НАТО, забрани издаването на визи на рашисти, които искат да пътуват в Европа през тяхната страна и т.н., и т.н. - кога ще я нападнете бе ***????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 11
sssaaa
преди 9 месеца
До: penkiler1415, а ти ако подариш 1 от многото ти апартаменти в блока, в който живееш на много добър твой приятел и когато неговите наследници започнат да ти създават проблеми и да застрашават комфорта и сигурноста ти, съюзявайки се с враговете ти сигурно ще се зарадваш много а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
evlogi
преди 9 месеца
Ох,милия, били обект на нападения...Ми преди 24 февруари не бяхте обект на нападения бе ***,ил...Сега защо сте , не мисля,че е особено трудно да се разбере причината.Е, на нашите дебелочерепни тука из татковината им е трудно да го разберат, но то на тях принципно не им се отдава каквато и да е умствена дейност, различна от базовата,нужна за поддръжка на организма в живо състояние....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 2
penkiler1415
преди 9 месеца
До: sssaaa А украинците са съгласни с примирието?! Ако се нанеса в хола ти и ти дам шанс да живееш("временно)" в килера, сигурно ще се зарадваш мнооого?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 20
sssaaa
преди 9 месеца
До: zelka007, фекален, сигурно ще нинкажешь че и в момента не се ползва расийските ти изпарения, а? И Путин все пак дава шанс на Украйна да се примири и да отстъпи над расийските условия за продължи да съществува. Ама целта на Сашово е да отслабят максимално Русия в дългосрочен план и за това няма да има примирие скоро в Украйна, просто защото Американците не искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
zelka007
преди 9 месеца
тоя па зануленият детеубиец за кви преговори дърдори ве ... ?! ... украинците им късат шушоните по цялото южно направление ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
zelka007
преди 9 месеца
До: данчонефелнатарубля ... недъгав ... рассийски степни изпарения нема да идат вече в ЕС ... утече тая ... !! ... la finito ... !! ... колкото и да се меткате туканка по баламатума , нито хъб на турецки паток ще има нито севернита патоци ще тръгнат ... и паметника ще го боядишем розоффф и ще го бишнем ... !!!!! ... а бузлуджа ще я оставим да се срине сама , а може и нея да бишнем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 21
danchomentata
преди 9 месеца
Внимание! Говорит Москва! Передаем важное правительственное сообщение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още