IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия не отхвърля преговори с Украйна

Украинската армия е в офанзива, не можем да спрем огъня, когато сме подложение на нападения, каза руският президент

09:46 | 30.07.23 г. 12
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви в събота, че африканската инициатива може да се превърне в основа за мир в Украйна, но допълни, че украинските нападения затрудняват постигането му, предава Ройтерс.

Той говори на пресконференция след среща с африкански лидери в Санк Петербург в петък, когато изслуша призивите им Москва да осъществи плана им.

„Има постановки в тази мирна инициатива, които се изпълняват. Но има неща, които ще бъде трудно или невъзможно да бъдат изпълнени“, заяви Путин.

Ройтерс съобщи през юни, че африканско посредничество в конфликта може да започне с мерки за изграждане на доверие, последвани от споразумение за спиране на враждебните действия, придружено с преговори между Русия и Запада.

Путин заяви, че една от точките в инициативата е спиране на огъня. „Но украинската армия е в офанзива, те нападат, те задействат мащабна стратегическа офанзивна операция… Не можем да прекратим огъня, когато сме подложени на нападения“, допълни той.

На въпрос за започване на мирни преговори той отговори: „Не ги отхвърляме…, за да започне този процес, трябва да има съгласие и от двете страни“.

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли идеята за примирие сега, тъй като то ще запази контрола на Русия над близо една пета от страната му и ще даде на силите ѝ време да се прегрупират след 17-месечна изтощителна война.

Планът за газов хъб в Турция все още е в дневния ред

Путин коментира още, че идеята за създаване на газов хъб в Турция все още се обсъжда, но ако бъде установен, той по-скоро ще бъде електронна платформа за търговия, отколкото физически обект за складиране на големи обеми руски газ, предава Bloomberg.

Кремъл обяви плана за създаване на голям хъб за търговия с газ в Турция миналия октомври, след като енергийните му връзки със Запада достигнаха най-ниската си точка от десетилетия заради нашествието в Украйна. Тогава Путин говори за евентуално изграждане на допълнителни черноморски връзки към Турция, за да се превърне този маршрут в основен за износа на руски газ на запад.

Идеята беше активно обсъждана в следващите месеци, като Турция обяви амбицията си да се превърне в регионален център за търговия с газ със собствен ценови индекс. Но осъществяването ѝ, която по първоначални сметки на Путин трябваше да отнеме само няколко месеца, изглежда блокирано в последно време.

„Това все още е в дневния ред. Целта е да създадем електронна платформа за търговия, няма да складираме големи обеми газ там“, каза руският президент. Той не уточни дали подходът ще означава, че по-малко руски газ от първоначалните планове ще се търгува в хъба.

Според Путин лидерите на двете страни са се договорили да проведат телефонен разговор в сряда, за да обсъдят редица въпроси. Все още не е взето решение дали в скоро време той ще се срещне лично с Реджеп Ердоган и къде.

Русия доставя газ на Турция през Черно море чрез два газопровода – „Син поток“ и „Турски поток“, с общ капацитет от малко под 48 млрд. куб. м на година. Едната тръба на „Турски поток“ обслужва турския пазар, а другата се свързва с мрежата от газопроводи на страните от Южна Европа, превръщайки Турция в ключова транзитна страна за руски газ.

Тъй като капацитетът на черноморските връзки не се използва в пълна степен, те могат да доставят допълнителни 10 млрд. куб м руски газ към Европа още през 2025 г., ако газовият хъб в Турция се осъществи, сочат изчисления на компанията Sinara.

Тя прогнозира, че газовите доставки на Русия по ориентирани на запад газопроводи ще достигнат около 51 млрд. куб. м тази година, включително 24 млрд. куб. м за Турция през Черно море и около 15 млрд. куб м към Европа през Украйна.

Русия е свалила три украински дрона, които атакуваха Москва

Руското министерство на отбраната съобщи, че е свалило рано в неделя три украински дрона, които са се опитали да извършат „терористична атака“ срещу Москва, предава Ройтерс.

Никой не е пострадал, има леки щети на фасадата на две офис сгради в бизнес квартала Москва сити, съобщи кметът на руската столица Сергей Собянин.

Районът, който се намира на няколко километра от Кремъл, е известен с модерните си кули.

Фактът, че вражески дронове започнаха през последните месеци да стигат до сърцевината на руската столица, въпреки че не нанасят сериозни щети, е неудобен за властите, които твърдят пред обществото, че Русия контролира напълно т. нар. „специална военна операция“ срещу Украйна.

„Няма жертви и пострадали“, каза Собянин в кратко комюнике след нападението с дронове.

Министерството на отбраната уточни, че двата дрона са се разбили в района на Москва сити, след като били свалени с използването на радиоелектронно оборудване. Военно-въздушните сили са свалили още един дрон във въздуха над Одинцово в Московска област, допълни то.

„Сутринта на 30 юли опит за терористична атака на режима в Киев с използването на безпилотни летателни апарати срещу мишени в Москва беше осуетена“, съобщи министерството в комюнике.

На разпространен в социалните мрежи видеозапис, направен от минувач, чиято автентичност не може да бъде проверена, се вижда как пламъци се издигат във въздуха близо до сградите след взрив и млада жена пищи.

Инцидентът следва сходен украински опит според Русия за нападение срещу Москва с два дрона в ранните часове на понеделник. Тогава Русия заяви, че ще предприеме твърди ответни мерки срещу Украйна.

Украинският вицепремиер Микайло Федоров заяви след опита за нападение в понеделник, че няма да има повече удари с дронове. Засега Киев не е коментирал последния инцидент.

Трима цивилни загинаха при руски ракетни нападения срещу Суми и Запорожие

Един цивилен е загинал, а петима други са пострадали при руско ракетно нападение в североизточния град Суми късно в събота, съобщи украинското министерство на вътрешните работи.

„Вечерта на 29 юли вражеска ракета удари образователна институция“, съобщи министерството в Телеграм. „Най-малко един цивилен беше убит, а петима цивилни бяха ранени“, допълни то.

Руските сили навлязоха в област Суми малко след като Москва започна нашествието си в Украйна на 24 февруари м. г., но украинските сили си върнаха контрола върху областта няколко седмици по-късно.

Двама души са били убити при друго руско ракетно нападение в южния украински град Запорожие в събота, съобщи секретарят на градския съвет Анатолий Куртиев.

„Вражеска ракета удари район на открито. За съжаление един мъж и една жена загинаха. Друга жена беше ранена“, съобщи Куртиев в Телеграм.

„Взривът е разтърсил прозорците на високи сгради и е повредил сградата на образователна институция и супермаркет“, написа още той и допълни, че психолози и други специалисти оказват помощ на място.

Взривната вълна е изпочупила прозорците на 13 високи сгради и на образователна институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 30.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 20
danchomentata
преди 9 месеца
Часто упоминается как применения Третьего энергопакета ситуация с блокированием Южного Потока, но в данном случае является неверной. Фактически Южный Поток был заблокирован правительством Болгарии на уровне собственного решения, а не решения ЕК, под давлением США после визита Джона Керри. ФРГ, в отличие от Болгарии, обладает достаточным весом, чтобы даже публично возражать США, поэтому практика является другой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 21
danchomentata
преди 9 месеца
В 2009 году вступил в силу Третий энергетический пакет Евросоюза, который запрещал участникам газового рынка заниматься транспортировкой газа. Однако для Трансадриатического газопровода по просьбе акционеров было сделано исключение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още