IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна започна втората фаза от своята контраофанзива

Кремъл опитва да неглижира настъплението на украинските военни в Запорожката област

07:53 | 28.07.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Володимир Зеленски посети разрушената катедрала в Одеса. нимка: President.gov.ua
Володимир Зеленски посети разрушената катедрала в Одеса. нимка: President.gov.ua

Украйна започна втората фаза от своята контраофанзива, сочат свидетелства на руските военни на фронта и военни анализатори в 519-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна и напредъкът може да се окаже по-голям от предварителните изявления. Киев официално потвърди освобождаването на село Старомайорске в Донецка област, в близост до границата със Запорожка област. Това населено място, окупирано след 24 февруари 2022 година, дава добри позиции за напредък към Бердянск.

Именно на юг - в направленията Мелитопол и Бердянск, украинците записват успехи и според коментари на назначения от Москва зам.-губернатор на Запорожка област Владимир Рогов натам са изпратени свежи попълнения, обучени на запад и с модерно оборудване, включително танкове Leopard и бронетранспортьори Bradley. Срещу тях руската армия е насочила пълната си мощ, включително и авиация, допълва още Рогов в канала си в Telegram.

Украйна вероятно вече започва да включва резервите, изчаквайки досега да намери слабото място на врага си, коментират американски военни експерти пред CNN. Според източник на Ройтерс в Пентагона Киев действително започва да изпраща резерви на фронта, но също така връща част от добре подготвените си бойци в ротация.

Руски кореспонденти посочват, че първата защитна линия на руснаците е пробита - около Роботине, град на юг от Орихив. Разпространени видеа в руски профили в социалните медии показват и украински военни до втората линия на защита - т.нар. "драконови зъби", чиято задача е спирането на бронирана техника и танкове. CNN геолокализира тези кадри в зона в Запорожката област. Това е около 3 километра навътре във фронтовата линия и е по-далеч, отколкото се смяташе, че са стигнали украинските военни.

Успехът в направлението Бердянск и Мелитопол ще отреже логистичните доставки на руската армия към Херсонска област и може да доведе до по-значим успех, очакван от съюзниците от контраофанзивата. Позициите отварят и възможността за деокупирането на Крим.

Руските усилия са насочени на изток - в направленията Бахмут, Маринка, Авдиевка, Купянск и Лиман, посочват от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Украинските военни напредват в южно направление към Бахмут, но в северно, както и в останалите горещи точки по този фронт е в отбранителни позиции, потвърждава и зам.-министърът на отбраната Анна Маляр.

Русия омаловажава украинския напредък

Кремъл и приближени медии правят изявления, които определят украинската офанзива като неуспешна, пише Институтът за изучаване на войната (ISW). Според военните анализатори причината за неглижирането на украинския напредък цели да покаже, че Русия контролира изцяло военните действия.

Руският президент Владимир Путин коментира пред журналисти в Санкт Петербург, че украинската контраофанзива няма напредък в нито едно от направленията в Запорожката област, където се активизираха бойните действия. "Противникът беше отблъснат с големи загуби", допълни още руският държавен глава.

По данни на Министерството на отбраната на Русия от началото на пълномащабната война в Украйна са унищожени огромни количества техника, включително 11 хил. танка и бронирани машини, 457 самолета и 244 хеликоптера, както и 1140 системи за залпов огън и ракетни системи и почти 5700 артилерийски оръдия.

Украйна търси системи за противовъздушна отбрана за защита на южните части на страната

Търсят се начини за укрепване на противовъздушната отбрана на южните части на Украйна, съобщи украинският президент Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение по повод 519-я ден от началото на пълномащабната война в страната, записано в разрушената катедрала на Одеса.

Градът беше подложен на масов ракетен обстрел, след като Русия излезе от зърнената сделка. По време на срещата Русия - Африка в Санкт Петербург Москва обеща доставки на безплатно жито за няколко държави на континента.

"Шепа дарения" не променят нещата, коментира от своя страна генералният директор на ООН Антониу Гутереш. Организацията беше един от посредниците в инициативата и ще продължи да търси начини тя да бъде продължена, стана ясно още от изявлението на Гутереш.

Според него излизането на милиони тонове зърно от пазара ще доведе до повишаване на цените, което ще бъде платено от всички.

По зърнената сделка Украйна изнесе 33 млн. тона селскостопанска продукция в рамките на почти 1 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Тpoлът копейник с многото регистрации, де дремеш с минусите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
До: sssaaa Слабоумен петолъчест тaпир, москалите вече много територии отстъпиха, ама явно пак си блял. Да ти извадя ли една карта от пика на окупацията и сега, 50% от окупираното го върнаха (избягаха), още предстои да връщат. Аха, да приказките за тъъъъъпаци сме ги слушали, как пPaccия напада и краде чужди земи защото се "защитавала", тия приказки вървят само при изключителни слабоуми, като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 20
sssaaa
преди 9 месеца
До: zelka007, Фекален, още ли не можеш да разбереш, че Руснаците няма да отстъпят без значение колко време ще отнеме и на каква цена. Абсолютно нормално е когато една мечка я обграждат с Натовско оръжие все в един момент да излезна разярена и да брани своя дом, народ и ценности. А Евроатлантическите ценности са само да настройват и създават конфликти в тях интере, но без да дават жертви. Видяхме както стана с Косово. Каква е разликата между събитията в Украйна сега и с тази на Сърбите и Косово
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 14
zelka007
преди 9 месеца
а те първа ще се наливат още оръжия и муниции в Украйна ... ВПК на ЕС и УСА работи на пълни обороти , бюджетите са удвоени за години напред ... а форумните копейкопоклонници миналата година по това време се меткаха по баламатума на кълбета и обясняваха , че видиш ли натискали украинците да сключат мир , едва ли не хамериканците и рашибозуците го написали вече договорът и украинците трябвало да го поднесат на рашибозука за подпис ... а от тогава рассияните повърнаха половината територии ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 14
zelka007
преди 9 месеца
вчера зяпам тука един youtube-канал , прави прилични клипчета за войната , тези дни , като са почиствали методично окопи и траншеи украинците около Бахмут , попадат на землянка , която е команден център ... в бързината да напуснат , рашибозуците са изоставили разни документи ... та , намират списъчен състав на полка , елитен парашутен полк , над 80% загуби на жива сила ... онези в кремля , мaлоумниците , буквално самоунищожават армията си ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още