IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1 юли, увери служебният премиер пред НС

На никого в правителството не му е хрумвало да увеличава пенсиите с по-малко, заяви Главчев

17:18 | 21.05.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от 1 юли с 11%. Никога на никого от правителството не му е хрумвало да прилага процент по-малък от 11% за увеличаване на пенсиите. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев по време на изслушването му в парламента във връзка с осъвременяването на пенсиите.  

Поводът за провеждането на днешното извънредно заседание беше предложението на "Продължаваме промяната - Демократична България" парламентът да задължи "представителите на Министерския съвет в надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) да подкрепят решение за осъвременяване на пенсиите с 11%".

Димитър Главчев цитира официален протокол от заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), проведено на 14 май т.г., в който се посочва, че решението е взето с 16 гласа от присъстващите членове на съвета.

Служебният премиер посочи пред депутатите, че наистина е бил внесен проект с прогнозируем процент на увеличение на пенсиите съобразно конкретните данни за инфлация и осигурителния доход. "Съгласно този процент 9,95 е бил процентът, но това е автоматичен процес. След това обаче на заседанието на Надзорния съвет социалният министър внесе предложение за 11%, което беше подкрепено и гарантира абсолютното увеличение от 11%", заяви Главчев.

Той отбеляза, че органите на управление на НОИ са Надзорният съвет и управителят и подуправителят и правителството не може да се намесва. 

„Не виждам там по какъв начин може да повлияе министър-председателят, съмнявам се, че и Народното събрание може да повлияе на представители на синдикалните организации“, посочи още Главчев. Той допълни, че на служебното правителство не му е хрумвало да предлага по-малко увеличение на пенсиите от заложените 11%. „Независимо какво има на сайта на НОИ решение на Надзорния съвет на института, пенсиите ще бъдат увеличени с 11%, категоричен е премиерът. Той добави, че служебното правителство няма да направи промени в Кодекса за социално осигуряване на въпроси, свързани с швейцарското правило, по което се изчислява ръстът на пенсиите.

Бившият финансов министър Асен Василев посочи от трибуната, че икономическият модел, по който се развива България през последните три години, е показал, че може да има ръст на доходите, но в последно време се наблюдават опити „страната да бъде върната във времената на постната пица“. 

„Спрете да лъжете българските граждани, че няма пари, пари има. Вие искате тези пари да отиват не при българските граждани, а при определени фирми“, обърна се Василев към депутатите в залата. По думите му неравенствата в България са станали като в държави от Латинска Америка. Това правителство се опитва да ни обърне обратно към този модел, каза Василев.

Социалната комисия вчера отказа да гласува ръст на пенсиите с 11%, след като НОИ вече взе това решение.

Казусът възникна, след като от ПП-ДБ заявиха, че служебният кабинет се опитва да открадне 100 млн. лв., предвидени за пенсионерите. А поводът беше изтекъл в медиите проект на доклад на НОИ, в който правителството предлага да актуализира пенсиите не с 11%, а с 10% .

След три часа дебати парламентът задължи представителите на правителството в НОИ да подкрепят осъвременяване на пенсиите с 11 % от 1 юли тази година.

Със 78 гласа „за“ , без "против" и "въздържал се" депутатите одобриха проекта на решение на „Продължаваме промяната-Демократична България“.

ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" не участваха в гласуването. Решението беше прието с гласовете на ПП-ДБ, "БСП за България", "Има такъв народ" и двама независими депутати.

Според вносителите в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. са предвидени средства за ежегодното осъвременяване на пенсиите в размер на 11%. Наред с това от въвеждането на „швейцарското правило“ до момента не е имало случай на намаляване на процента на осъвременяване при наличие на разлика между прогнозни и действителни данни. В тази връзка е необходимо представителите на Министерския съвет в Надзорния съвет на НОИ да изпълнят волята на Народното събрание, което е предвидило осъвременяване на пенсиите в размер на 11%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още