IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първият закон за AI в света получи зелена светлина в ЕС

Законът прилага основан на риска подход към технологията

18:36 | 21.05.24 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Страните членки на Европейския съюз се споразумяха за първия голям закон в света за регулиране на изкуствения интелект, докато институциите по света се надпреварват да въведат ограничения на технологията, пише CNBC.

Съветът на ЕС съобщи, че е постигнал окончателно одобрение на Закона за изкуствения интелект – новаторски регламент, който има за цел да въведе първия всеобхватен набор от правила за изкуствения интелект (AI).

„Приемането на закона за изкуствения интелект е важно постижение за Европейския съюз“, коментира в изявление държавният секретар по цифровизацията на Белгия Матийо Мишел.

„Със Закона за изкуствения интелект Европа подчертава важността на доверието, прозрачността и отчетеността при работа с нови технологии, като същевременно гарантира, че тази бързо променяща се технология може да процъфтява и да стимулира европейските иновации“, допълва Мишел.

Законът за изкуствения интелект прилага основан на риск подход към технологията, което означава, че различните ѝ приложения се третират по различен начин в зависимост от заплахите, които представляват за обществото.

Законът забранява приложения на AI, които се считат за „неприемливи“ от гледна точка на тяхното ниво на риск. Неприемливите AI приложения включват т.нар. системи за „социално оценяване“, които класират гражданите въз основа на агрегиране и анализ на техните данни, следене и емоционално разпознаване на работното място и в училищата.

Високорисковите AI системи обхващат автономните превозни средства и медицинските устройства, оценяваni според рисковете, които представляват за здравето, безопасността и основните права на гражданите. Те също така включват приложения на изкуствения интелект във финансовите услуги и образованието, където има риск от пристрастия, които да присъстват в AI алгоритмите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още