IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Устойчивостта на американския потребител започва да се пропуква

Това носи рискове за инвеститорите в ценни книжа, обезпечени с активи, особено потребителски кредити и дългове по кредитни карти

14:15 | 21.05.24 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Инвеститорите приветстваха през миналата седмица индекса на потребителските цени в САЩ, който показва, че инфлацията се забавя, а това увеличава шанса Федералният резерв да намали лихвите през септември.

Пренебрегнат в цялото вълнение обаче остана фактът, че потребителят в САЩ явно започва да се задушава, пише Barron’s.

В същия ден, в който беше публикуван докладът за инфлацията, излязоха и данните за продажбите на дребно през април, които са по-лоши от очакванията на икономистите.

Тримесечният доклад на Федералния резерв на Ню Йорк за дълговете и кредитите на домакинствата, публикуван също през миналата седмица, показва, че нивата на дълга и нивата на просрочие продължават да растат, тъй като все повече хора пропускат плащания по кредитни карти и заеми за автомобили.

На 10 май Университетът на Мичиган отчете рязък и изненадващ спад от 13% в потребителските настроения в своите предварителни данни за май, след като през предходните месеци този индекс не регистрираше съществени промени.

„Определено започваме да виждаме допълнителни признаци на стрес, тъй като спестяванията, които хората натрупаха по време на пандемията, се изчерпват“, казва Шанън Сакочиа, главен инвестиционен директор в NB Private Wealth, подразделението за управление на богатството на Neuberger Berman.

Всичко това може да създаде проблеми за много диверсифицирани облигационни фондове, които притежават секюритизиран дълг, обезпечен с плащания, дължими по потребителски дълг, като кредитни карти, заеми за автомобили, студентски заеми и жилищни ипотеки.

Тези ценни книжа, обезпечени с активи, които често са с инвестиционен клас и обикновено с плаващ лихвен процент, се представяха страхотно, докато Фед повишаваше лихвените проценти и икономиката оставаше изненадващо устойчива.

Доходните фондове са добавили обезпечени с активи облигации, за да поддържат високата си доходност и да диверсифицират, коментира Майкъл Шелдън, главен инвестиционен директор в RDM Financial Group. Тези книжа се представяха по-добре от традиционните облигации, чиято цена пада, когато лихвите се покачват, което позволява на инвеститорите да се „възползват от най-агресивния цикъл на повишаване на лихвите на Фед от няколко десетилетия“.

Нова реколта от чисти секюритизирани доходни фондове стартира през изминалата година и се представя добре въпреки нарастващите притеснения относно потребителските кредити.

Борсово търгуваният фонд Janus Henderson Securitized Income направи своя дебют преди шест месеца и може да се похвали с текуща доходност от 6,71%. Мениджър на фонда е ветеранът Джон Кършнър. Дори и той обаче признава, че се притеснява за потребителските кредити.

Той допълва, че трябва внимателно да се обмислят рисковете и дали компенсацията за поемането им си заслужава.

Въпросният фонд набляга на ценни книжа, обвързани с жилищни ипотеки и бизнес заеми, а не потребителски заеми, но за инвеститорите е практически невъзможно да разберат какво точно купуват.

Кършнър коментира, че трябва да се избягват фондове, които използват много ливъридж, твърде малки са или не се управляват от утвърдена фирма. Предпазливост трябва да има и за фондовете, които обещават твърде висока доходност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 1
baba_meca
преди 1 седмица
До: zelka007Централните банки печатат, дават ги на банките и те съответно на фирмите като кредит и фирмите на хората като заплата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 20
zelka007
преди 1 седмица
До: baba_meca ... заплати с печатане на пари не се плащат никъде по света , освен във венецуела ... :))) ... но то това там е прогресивен свят , там и тунджата е 1 цент литъра ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 4
baba_meca
преди 1 седмица
До: khaoТова го говорят централните банкери дето печатат пари. Така виждате ли, те не са виновни за инфлацията ждето печата като луди, а някой си друг е виновен.Ако централните банки не печатат пари - няма пари, следователно няма заплати, следователно няма инфлация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 22
khao
преди 1 седмица
До: Gna еми да спрът, нали тук едни специалисти обясняваха че инфлацията била заради високите заплати... нема заплати, следователно нема инфлация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 6
Gna
преди 1 седмица
Меко казано започва да се пропуква. В момента милиони Американци работят на по 2 места заради инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още