IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Костадинов: Цените на автомобилите ще стават все по-достъпни

През следващите години почти всяка основна марка ще пусне многобройни електрически автомобили

18:56 | 21.05.24 г.

Тази година ще бъде позитивна за продажбите на нови автомобили в България, което би трябвало да е много добър индикатор за развитието на българската икономика. От друга страна, показва, че частните потребители се ориентират все повече към покупка на чисто нов автомобил. Дългосрочно той излиза по-изгодно, отколкото покупката на стар и силно замърсяващ автомобил. Това каза Александър Костадинов, председател на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"В дългосрочен план цените на автомобилите ще стават все по-достъпни, защото ще се увеличава предлагането - през следващата година-две ще бъдем свидетели на това, че почти всяка основна марка ще пусне многобройни електрически автомобили“, посочи събеседникът.

Не трябва да забравяме, че през 2025 година ще настъпи паритет между производствените разходи и съответно при цената на автомобил с вътрешно горене и електромобил, припомни Костадинов. 

"Огромните инвестиции, които в момента се извършват в производството на електрически автомобили, батерии и технологии, също ще допринесат значително за масовизиране на тези автомобили", коментира той.

От съществено значение е и че тепърва предстои въвеждането на Euro-7 и намаляване квотите и тавана на въглеродните емисии на всички производители, които продават в Европа, което допълнително ще подобри позицията на електрическите автомобили. 

Утре се очаква да бъдат публикувани данните за април за регистрацията на нови автомобили в ЕС, включително и в България, като очакванията на госта са, че на българския пазар можем да видим продължение на оптимизма и запазване на ръста на продажбите, който наблюдавахме през първото тримесечие.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още