IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Губи ли импулс преходът към електрическа мобилност?

Mоже да се наложи западните правителства да избират между климатичните цели и запазването на собствените си индустрии

08:45 | 18.05.24 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Стабилните продажби на електромобили са задължителни, ако искаме да постигнем климатичните цели. Но продажбите на коли с този тип задвижване намаляват в страните от Запада и ако правителствата искат те да се възстановят, това ще трябва да стане за сметка на техните икономики, пише BBC.

След години на рязко нарастване на продажбите на електрически коли сега този растеж изглежда спира.

Замяната на автомобилите, задвижвани с изкопаеми горива, с електромобили е централна част от плана на правителството на Великобритания да осъществи целите си в областта на климата – пътният транспорт представлява 12% от планетарните емисии.

Въпросът е дали това е проблясък, който скоро ще изчезне в огледалото за обратно виждане, или това ще се окаже по-трайно? И ако това продължи, дали правителствата ще имат куража да направят каквото е необходимо, за да запазят курса към целта?

Ръстът в продажбите на електромобили е забележителен. През 2020 г. има 10 милиона електромобила по пътищата, през 2023 г. те са 45 милиона. Но продажбите трябва да запазят силния си импулс. Въпросът е как да стане това.

Постигането на въглеродна неутралност изисква годишен ръст на продажбите на електромобили от 27 на сто. Графика: МАЕ Постигането на въглеродна неутралност изисква годишен ръст на продажбите на електромобили от 27 на сто. Графика: МАЕ

Международната агенция по енергетика (МАЕ) изтъква, че ще трябва да има 790 милиона електромобила до 2035 г., ако искаме да достигнем климатичните цели до средата на века.

Това означава ръст на продажбите от 27% всяка година.

Ето защо фактът, че глобалните продажби на най-големия производител на електромобили в света, Tesla, всъщност са по-ниски през първото тримесечие на 2024 г., отколкото през същия период на 2023 г., будят притеснение.

Най-големият производител на електромобили в Китай BYD се бори с Tesla за първото място в глобален план. BYD също отбеляза забавяне при продажбите между януари и март.

Търсенето на електромобили в Европа се понижава с повече от 10% на годишна база през последното тримесечие на миналата година.

Продажбите на Tesla за първото тримесечие се понижават с 9 на сто на годишна база. Графика: Tesla/BBC Продажбите на Tesla за първото тримесечие се понижават с 9 на сто на годишна база. Графика: Tesla/BBC

Хората просто не са сигурни, че електромобилите си заслужават

В Обединеното кралство анализаторите казват, че силните продажби на електромобили през последните години са подхранвани от корпоративните клиенти, благодарение на щедрите данъчни облекчения.

Но домакинствата се оказват по-твърд орех, като хората изтъкват, че са отблъснати най-вече от високата цена. Средната цена на нов електромобил в САЩ е над 60 хил. долара. Цените са подобни в Европа и Великобритания.

От друга страна, щедрите държавни субсидии и по-голямата ефективност на производството смъкват тази цена в Китай, където един средностатистически електромобил струва едва 30 хил. долара. А хечбекът Seagull на BYD се продава за по-малко от 10 хил. долара.

Китай също така произвежда значително повече електромобили спрямо нуждите на вътрешния пазар – а това лесно може да доведе до наводняване на пазарите на САЩ и Европа с евтини коли, ако липсваха търговски бариери.

На кръстопът

Ето това е дилемата пред европейските и американските политици. Те искат по-евтини електромобили, за да улеснят климатичния преход, но не с цената на подкопаване на техните собствени производители на автомобили - като Ford и Volkswagen - и местните работни места.

Всъщност тези региони обмислят повишаване на мита и други търговски бариери за вноса, за да се предпазят от силно конкурентните китайски електромобили.

Точно това направи президентът на САЩ Джо Байдън по-рано тази седмица, като наложи 100% мита върху вноса на китайски електромобили.

МАЕА все още прогнозира увеличение на продажбите през 2024 г., което ще задържи страните в курс към въглеродния неутралитет.

Оптимистите се надяват повече хора да купуват електромобили, когато на пазара в Европа и Америка се появят употребявани автомобили на по-ниски цени. Но това не е гарантирано.

Възможно е цените на електромобилите на Запад да се окажат устойчиви, докато Китай продължава да произвежда супер евтини превозни средства.

Ако това се случи, правителствата ще трябва да избират между климатичните цели и запазването на собствените си индустрии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 18.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 32
khao
преди 4 седмици
До: cyclop ти не си способен да коментираш събития,идеи и тенденции.. пробвахме многократно, имаш липса на фундаментални знания по всичко! пеимера ти с херц е некоректен, но е класика в опита ти да дезинформираш... по добре слушай хората които могат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 18
zelka007
преди 4 седмици
До: cyclop ... сагата с herz не е на база технически недоразумения , а на чисто финансови ... но от отрицател-антиваксър-плоскoемец толкоз ... и ако пътуваше извънградско , а не да клечиш у вас и да дебнеш коги invеstor ще пуснат материал за климата или електриките , щеше да видиш колко много електрички се движат по магистралите , и как някои спират на зарядните по omv и shell и си дозареждат за 15-20мин и продължават ... толкоз по знанията ти за тенденциите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 16
zelka007
преди 4 седмици
До: evlogi ... аз нямам приятел/познат , който може да си купи нова от магазина кола с три-пет годишен лизинг и да я кара осем години ... със свършване на лизинга последната се връща като начална вноска на следващия , или я продава и си взима пак нова ... тъй и с електричките ... повечето bmw i3 и tesli model S75 , които виждаш по улиците на Софето и страната са точно 7-8 годишни , и хич не са без пари , и си карат хората , и не четат смехории от разни "експерти" ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 6
cyclop
преди 4 седмици
абе... Вече и ДДДЖЖЕНННДАРИИИИ ЛИ ЦЕНЦУРИРАМЕ полудехте с тая ценцура бе???????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 4
cyclop
преди 4 седмици
До: evlogi Херц в момента се опитват да разпродадат на всяка цена теслИте, с които се нагълтаха... Фиаското е епично. https://***.hertzcarsales.com/used-tesla.htm?geoZip=&geoRadius=0 Отзивите на наивни ***, които са се излъгали да си купят, са предсказуемо трагични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 3
cyclop
преди 4 седмици
До: khao някои коментират събития, други коментират идеи, трети коментират тенденции, а има и такива рудиментарни организми, чиято нищожна активност е единствено да коментират коментарите на другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 36
khao
преди 4 седмици
До: evlogi истинския проблем е , че темата се коментират от тотално невежи хора като теб...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 4
evlogi
преди 4 седмици
Високата цена е само едната част на уравнението.По-сериозният проблем ес пазара втора ръка.Веднъж купена, подобна кола трябва да се отървеш от нея най-късно до края на третата или четвъртата година.На седмата или осмата тя е на практика непродаваема.Не ми се вярва някой да рискува да си купи осемгодишен електрически автомобил с оригиналната батерия, освен ако не го получи без пари...Възможно е да изкара още някоя и друга година, но рискът става прекалено голям...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 25
zelka007
преди 4 седмици
До: cyclop ... ти и с твоята трудно стигаш там , за където си се запътил . кисело е гроздето! - казала лисицата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 6
cyclop
преди 4 седмици
Ако започнат да се произвеждат функциониращи електромобили, сигурно продажбите ще тръгнат нагоре. Но за кола, с която трудно ще стигнеш, накъдето си тръгнал, никаква пропагандичка не е достатъчна, за да се продаде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още