IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия вече има предимство във войната с дроновете

МААЕ установи мини в периферията на Запорожката АЕЦ, което е нарушение на стандартите за ядрена безопасност

08:00 | 25.07.23 г. 5
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Русия напредна много по отношение на дроновете със своите електронни оръжия, признава говорителят на украинските ВВС Юрий Ихнат, цитиран от CNN. "Няма нужда да стреляте с противовъздушни ракети, за да свалите дрон. Можете просто да го накарате да кацне с електронно устройство", казва той пред украински медии и допълва, че Украйна изостава и е трябвало да започне да работи по-рано в тази насока.

Като потвърждение на неговия коментар са изявленията на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който съобщи, че руските сили са унищожили два дрона над Москва, използвайки именно електронни оръжия. Кадри от социални медии и местни телевизии обаче показват разрушения по сгради в руската столица, като един от дроновете е поразил сграда в комплекса на Министерството на отбраната. Нещо повече - от средата на юли дронове участват в поне три атаки над големи военни складове в Крим.

Дроновете "Байрактар" дадоха сериозно предимство на Украйна в началото на войната, използвани в различни мисии, включително и за разузнавателни данни. От края на 2022 година страната започна и собствено производство на бойни дронове от различни видове.

От есента на 2022 година Русия също започна масово да използва ирански бойни дронове за обстрел над Украйна. Тази сутрин (25 юли) има съобщения за нова атака над Киев - шестата от началото на месеца, в която са използвани само дронове. По данни на властите в украинската столица всички дронове са били неутрализирани, но информацията за броя все още се уточнява.

В ранните часове на 24 юли руски дронове атакуваха и пристанищна инфраструктура на р. Дунав в близост до Румъния. Геолокализирани кадри потвърждават разрушението на зърнен силоз, за който Москва твърди, че се използва за доставката на въоръжение за Украйна. Съоръжието се намира на около 20 километра от границата на Румъния.

Заради този удар държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен разговаря с румънския си колега Луминита Одобеску. Според съобщенията на Държавния департамент двамата са обсъдили "колективната сигурност и безусловната подкрепа за Украйна и Молдова, глобалната продоволствена сигурност и сътрудничеството за сигурността в Черно море".

Терминалът на р. Дунав се използва за износа на украинска селскостопанска продукция през европейски пристанища и разрушаването блокира почти изцяло търговията. Киев настоява всички съществуващи ограничения на износа на украинска продукция през ЕС да бъдат премахнати до 15 септември. Украинският държавен глава Володимир Зеленски коментира във вечерното си обръщение в 516-ия ден от пълномащабната война, че се търси решение, което ще е в интерес на всички страни.

ЕК позволи забраната за внос на пет селскостопански продукта, включително жито, слънчоглед и царевица, от Украйна в пет съседни държави, сред които и България.

МААЕ установи мини на територията на Запорожката АЕЦ

Експертите на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) съобщават, че са установили наличието на противопехотни мини между външния и вътрешния периметър на Запорожката АЕЦ. До тази зона няма достъп персонала на централата и генералният директор на агенцията Рафаел Мариано Гроси съобщава, че е получил обяснение, че това е военно решение.

От МААЕ допълват, че имат данни за мини по външния периметър на централата.

Наличието на експлозивите е в противоречие със стандартите за безопасност, макар че взрив в буферната зона между външния и вътрешния периметър не би трябвало да засегне ядрените реактори, посочва още Гроси, цитиран от пресслужбата на МААЕ. Оттам допълват, че техните експерти все още не са допускани до покривите на блоковете, за които преди време британското разузнаване разпространи сателитни снимки, на които се виждат необичайни обекти. Украинското военно разузнаване съобщи, че това са бойни гнезда и предупреди, че може да се очакват взривове в централата.

Експертите от МААЕ нямат достъп и до турбинни зали на блоковете 3 и 4. 

Агенцията съобщава също така, че към момента се преминава от "студено" към "горещо" спиране на 4 блок на Запорожката АЕЦ. Очаква се, че когато това бъде постигнато, към "студено" спиране ще премине пети блок, за да бъде извършен планов ремонт на реактора. Украинската агенция за ядрено регулиране поиска в началото на юни всички реактори да бъдат въведени в студен режим заради взривяването на яз. Каховка, който ограничи достъпа на вода в охладителното езеро на централата.

Украинските военни напредват към Бахмут

За ожесточени боеве в няколко направления - Лиман, Купянск, Авдиевка, Маринка и Бахмут, съобщава зам.-министърът на отбраната Анна Маляр в своя канал в Telegram. Украинските военни успяват да удържат позициите, като в Бахмут има устойчив напредък в южно и северно направление. От началото на контраоофанзивата преди месец и половина Украйна е успяла да си върне 35 кв. километра в това направление.

По данни на украинските власти общо е възстановен контролът над 192 кв. километра площ. Част от тях са на юг - в направленията Мелитопол и Бердянск.

Руските сили съобщават за ограничен напредък на юг от Кремена, посочват от Института за изучаване на войната (ISW) в своя обзор за 516-ия ден от началото на войната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 22 rate down comment 8
0pk
преди 8 месеца
До: zelka007 гледам много им се кефиш на подобни колажи. Не забравяй да слагаш и татуировки с лика на Путин, за да се знае, че със сигурност са opки. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 11
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: Аз отдавна знам, че си оттпаддък с психични проблеми, но ти реши сам да се похвалиш с това. Щом с това си плакнеш очите, представям си с какво си плакнеш устата! Бррр!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 29
zelka007
преди 8 месеца
До: 0pk ... те ти да изплакнеш окото ... https://cdn.myrotvorets.center/m/2022/05/sm-1536x1024.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 15
0pk
преди 8 месеца
До: zelka007 стига писа общи приказаки, разкажи как байрактарите и леопардите помитат ордата чак до Мордор. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 42
zelka007
преди 8 месеца
рашибозуци сър !! могат само да минират , бомбардират , обстрелват , рушат и убиват !! по-нефелни от тях са само форумните чeбурашки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още