IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Морски дронове поразиха руски кораб и в Керченския проток

Да благодарим на Службата за сигурност, че войната се връща на територията на държавата агресор, коментира Володимир Зеленски

08:20 | 05.08.23 г. 25
Снимка: United 24
Снимка: United 24

Морски дронове са поразили още един руски кораб - танкерът SIG, който се е движил от Турция, става ясно от съобщение на Морския спасително-координационен център в Новоросийск до ТАСС. По данни на екипажа машинното отделение е наводнено и макар щетите да не са големи, танкерът не може да се движи сам. Няма пострадали и жертви при атаката.

Руските власти съобщават още, че танкерът е атакуван от три дрона, като два от тях са свалени и отломки са паднали в близост до Кримския мост. При това се е чул силен взрив, за който се съобщава в социалните мрежи от потребители от окупирания Крим. От съображения за сигурност движението по моста отново беше спряно за кратко.

SIG е търговски кораб, но е в санкционния списък на САЩ заради регулярни доставки на авиационно гориво за Сирия.

Това е вторият руски кораб, който беше обстрелван с морски дронове за последното денонощие. По информация на Министерството на отбраната на Русия при нападението в нощта срещу 4 август няма щети и пострадали моряци. Сателитни снимки обаче показват силно повредения десантен кораб "Оленогорский Горняк" на пристанището в Новоросийск.

Корабът беше пратен в региона за пренос на товари и въоръжение, след като морски дронове повредиха Кримския мост при атака в средата на юли.

Института за изучаване на войната (ISW) съобщава в своя обзор по повод 527-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна, че геолокализирани снимки и видеа показват взрив и в петролна база във Феодосия на полуостров Крим.

На този етап няма официално потвърждение, че зад тези удари стои Украйна. Президентът на страната Володимир Зеленски обаче направи повече от показателен намек в своето вечерно обърщение. "Днес имах и доклад от председателя на Службата за сигурност на Украйна Васил Малюк. Няма да разкривам съдържанието му. Мога само да кажа, че всички ние сме благодарни на ССУ, че върнаха войната на територията на държавата-агресор. Каквото посееш, това ще пожънеш", коментира той.

Русия остава съсредоточена на източния фронт

Руските военни остават съсредоточени на източния фронт в Украйна - направленията Лиман, Купянск, Авдиевка, Бахмут и Маринка, съобщава зам.-министърът на отбраната Анна Маляр в Telegram. Водят се тежки битки, като по данни на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са отблъснати атаки край Авдиевка и Маринка. От ВСУ съобщават още за артилерийски обстрел на населени места в Лиман и Купянск.

Украинците успяват да напреднат в южното направление около град Бахмут, докато руснаците опитват да пробият на север от града, допълва още Маляр.

Успехи има и при придвижването на украинците към Бердянск и Мелитопол. Движението напред е бавно заради силно укрепените руски позиции и множеството мини.

Украинската контраофанзива - бавна, но неочаквана и точна

Преимуществата на украинската контраофанзива е, че тя е неочаквана и точна, а не толкова бързината, с която се придвижва, разказва говорителят на военното разузнаване (ГУР) Вадим Скибицкий. По негови данни украинските военни изпълняват успешно задачите, срад които и за прекъсване на линиите за доставка, разрушаване на складове с въоръжение и военна техника, пише ISW.

Един от говорителите на Пентагона - бригаден генерал Пат Райдър, коментира, че Украйна сама решава кога и къде да насочи своите значителни военни умения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 05.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

15
rate up comment 9 rate down comment 3
khao
преди 9 месеца
До: andy да вееее знаем, вече ни осведоми около 100 пъти, даже от дърветята ги събират! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 11
andy
преди 9 месеца
До: khaoПодготвяли били... Ловят хората по улиците или домовете им и ги пращат да ги избиват в месомелачката. Онзи ден един укри комондир се оплакваше колко боклучави подкрепления са му пратили, а очакват от него контраофанзива. И то били пратени там на сигурна смърт, ЗАЩОТО НЕ ПЛАТИЛИ РУШВЕТА, КОЙТО ИМ ПОИСКАЛИ! Да се смееш ли да прачеш ли... Укриолегарсите ще избият всички бедни укри!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 15
andy
преди 9 месеца
От 18 октомври 1943 до 17 април 1944 англо-американците убиват 4208 българи, раняват тежко още 4744 българи и разрушават или увреждат 12 657 сгради (вкл. Народното събрание), причинявайки щети за милиарди левове. Убитите българи са само жени, деца и старци - мирни невинни жители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 9 месеца
До: andy те подготвиха 40к за офанзивата... а вие сте убили с три повече... хахаха! ... пак ли изкараха бременните? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 13
andy
преди 9 месеца
До: andyА ние тук ще бутнем паметника на американските теросисти убили 4200 българи през ВСВ!!! Скоро!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 13
andy
преди 9 месеца
До: zelka007От началото на "великата" контроофанзива укристан са загубили 43 000 човека на бойното поле. Ранените и жертвите в болниците не са включени в този бройка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 3
zelka007
преди 9 месеца
До: Импeраторът ... май пак ги избомбиха ... съсредоточиха атака около Бахмут , рашибозука изтегли 100хил войска натам , а те ги атакуваха в най-укрепената и сигурна част на фронта около Роботине . рашибозука там има 4 защитни линии и се предполага , че няма да атакуват в най-укрепеният участък на фронта ... а те май ги пробиха там ... !! ... ген.Залужний , да е жив и здрав , ще го викат да чете лекции по НАТОвските генерал-щабни академии при закрити врати ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
zelka007
преди 9 месеца
До: Импeраторът ... мхм ... за да бият по Пшеничное , значи че са преместили артилерийски установки около Новоданиловка , което значи че са сигурни във фронтовата линия и няма да имат загуби от контрабатерейна стрелба ... значи че са ликвидирали контрабатарейните радари в областта , складове и доволно количество артилерийски установки . вероятно имат и ПВО система , щото свалиха к52 наскоро ... май пак ги избомбиха ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
evlogi
преди 9 месеца
Найс, а? Бързата ку,чка спешно търси очен лекар.Този лаф дали го е чувал Владимир Владимирович ?.Таз тридневна специална операция ще разкаже играта на въш.ливата му империя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 6
OHЯ
преди 9 месеца
Любителите на късия бай Ботокс от Блатная , нещо са много унили ?! Рублажа май е на привършване , а обратното броене за Лукойл тече ли , тече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още