IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Володимир Зеленски: Никой не харесва губещите

Доналд Тръмп има решение и може да спре войната още преди да влезе в Белия дом

16:02 | 21.01.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Никой не харесва губещите - нито в живота, нито в политиката и това се отнася до всяка област - финанси или водене на война, коментира украинският президент Володимир Зеленски в интервюто си за британския канал Chanel 4. "Хората не обичат губещите - не им вярват, не искат да ги свързват с тях", казва още той и посочва, че в първите дни на войната никой не е вярвал, че Украйна ще устои и съотвенно военната помощ, която започна да получава страната започна да пристига едва през май.

Без помощта на САЩ Украйна би издържала само няколко месеца, не и две години, призна още украинският президент. Сега страната му е изправена пред заплахата за прекратяване на военната помощ от Вашингтон.

В своето интервю Зеленски изрази опасенията си от коментарите на Доналд Тръмп, който се бори за номинация за кандидат на републиканците за президент на САЩ. Според него плановете на Тръмп са за едностранно решение, което не включва Украйна или Русия и все още никой не е чул идеята му за това . "Ако коментарите му са свързани само с политиката, не ме притесняват толкова", допълни още Зеленски.

На среща с избиратели Тръмп отговори задочно на тези коментари, че знае как да прекрати войната още преди да встъпи в длъжност в Белия дом.

Краят на войната е победа и тя е заслуга на всички, не е заслуга на един човек, както и загубата на войната ще бъде по вина на всички, каза украинският държавен глава.

Военната подкрепа на САЩ

"При всички срещи и разговори, които съм имал с американски политици, всички са 99,9% на моя страна", коментира още украинският държавен глава и допълни, че вярва на резултатите от тези срещи, не на сенаторите и конгресмените. "Помощта обаче е колкото да устоим, а могат да ни помогнат, за да спечелим", каза той и допълни, че забавянето е свързано с повече загуби на човешки живот.

Зеленски коментира и предстоящата мобилизация в Украйна с думите, че тези, които воюват от първия ден на пълномащабната война, в най-тежките и сложни времена, заслужават справедливост и почивка. От месеци в Украйна се водят дискусии относно нови правила за мобилизация, след като президентът призна по време на брифинг, че военните настояват за мобилизирането на 350 хил. - 400 хил. души. Те трябва да попълнят загубите, да помогнат за ротация на бойното поле и да бъдат подготвени за бъдещи операции.

Първите предложения за промени в закона, включващи основно намаляване на възрастта за мобилизазия - от 27 на 25 години, обаче бяха оттеглени от правителството след като идеята беше критикувана от военните.

"Аз лично не виждам все още необходимост от мобилизирането на още половин милион души", призна още Зеленски и допълни, че освен всички други предизвикателства, мобилизирането изисква финансови средства за подготовката им за фронта. Киев финансира военните със собствените си средства, събирани в бюджета. Войната днес е друга - ако войските ще се бият директно, тогава са ни нужни милиони военни, но днес нещата са различни.

Войната е много по-евтина и зависи от оръжията и технологиите, каза още той.

Членството в ЕС

Преговорите за членство в ЕС са много важни, защото това не е емоционален, а осъзнат избор на украинците. Но в същото време в Киев не са готови да дадат Донбас и Крим в замяна на евроатлантическата си интеграция. "Ако трябва да бъда честен, не съм и получавал подобно предложение", допълни още той. Да бъде част от общността ще означава голяма промяна за Украйна - икономиката ще се промени и ще бъде част от единен пазар. 

Украинското общество е много чувствително по отношение на корупцията по време на войната, допълни още той на въпрос дали корупционни скандали могат да спънат членството на страната в ЕС. Той призна, че има "корупционни грешки", но страната му се бори срещу тях.

Умората от войната

Хората обикновено са не лоши актьори и могат да влияят върху мнението на останалите, коментира Зеленски на въпрос като актьор как оценява настроенията в обществото относно войната в Украйна и умората на Запада от бойните действия. "Аз по-скоро бях сценарист и продуцент, актьорството беше само за забвление", отбеляза той и допълни, че никога не е играл с хората и своите събеседници, особено по време на войната.

Хората се формират от родителите си, приятелите си, в училище и от учителите си, обикновено те или са готови да посрещнат предизвикателствата в живота или не са. Самият той е осъзнавал отговорността си и е бил готов да поеме ролята си във време на войната, но е имал и силната подкрепата на украинците зад гърба си.

"Силните украинци на улицата правят силен и президента", смята той и посочи, че "войната е шок" и никога не може да бъде предвидена реакцията на хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 21.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 5
sssaaa
преди 3 месеца
Клоунът си изчерпа репертоара. Време друг да го замести.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 19
zelka007
преди 3 месеца
ПРЕ-ЗИ-ДЕНТ !! ... Битката е тук , не се нуждая от превоз , а от муниции !! ... а в същото време един п-л-ъ-х седеше сам на маси по 20м на най-долният етаж на бункера и плашеше света с ядрено оружие ... пускайте си го недъгави форумни квuчунгери , да знаете защо ще победят украинците ... https://twitter.com/i/status/1497450853380280320
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още