IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната овладя властта на украинските олигарси

Украинските бизнесмени загубиха активи в руските бомбардировки, а властта се опитва да отнеме и влиянието им

17:48 | 15.01.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Erin Trieb/Bloomberg
Снимка: Erin Trieb/Bloomberg

За близо двете години пълномащабна война украинските олигарси загубиха активи за милиарди, а властта в Киев се възползва и прекъсва и тяхното политическо влияние, пише в материал The New York Times. Изданието дава за пример един от най-богатите украинци преди войната - Ринат Ахметов, който загуби две стоманодобивни фабрики в Мариупол. Едната от тях е "Азовстал", която беше последната крепост на Украйна в града и беше превърната в руини още в първите месеци на войната. "Азовстал" държеше 1/5 от производството на стомана в Украйна.

Ахметов притежаваше и завода ММК в Мариупол, както и коксовия завод край Авдиевка, който се намира под постоянен обстрел в последните месеци.

По данни на Forbes украинските милиардери са загубили общо 20 млрд. долара от началото на войната. Най-тежко е засегнат именно Ахметов -  с 9 млрд. долара.

Отделен анализ на Световната банка показа, че секторът с най-сериозни щети от войната е именно металургията, която е загубила 60% от своята капитализация. Освен разрушенията украинските компании като цяло изпитват проблеми с доставки и електроснабдяване заради редовните обстрели от руската армия, както и недостиг на работна сила заради мобилизирани служители и недофинансиране, сочат данните на Световната банка.

Ринат Ахметов натрупа своето богатство през 90-те години на миналия век, купувайки на безценица чрез приватизация стоманодобивни предприятия и въглищни мини. В неговата империя има още и аграрни и транспортни компании, както и ДТЕК, собственик на голяма част от въглищните централи в страната. 

Украински икономисти изчисляват, че преди войната олигарсите в страната са държали 80% от индустрията, включително и рафинерии и въглищни мини. Те са сочени като една от спънките за развитието на украинската икономика, разрушавайки свободната конкуренция чрез своите монополи. В своята предизборна програма сегашният президент Володимир Зеленски обеща да ограничи влиянието на олигарсите и започна с няколко закона, ограничаващи влиянието им чрез забрана за финансиране на политически партии, участие в приватизацията и задължение да подават декларация за имотното състояние всяка година.

Така Зеленски разсея някои опасения, че ще работи в полза на олигарсите. По време на войната тече и разследване за пране на пари срещу Ихор Коломойски - собственикът на телевизията "1+1", която излъчваше продукцията на продуцентската компания на сегашния украински президент "Квартал 95". Активите на Коломойски в петролния бизнес намаляха с 2/3.

В първите месеци на войната президентът подписа указ за създаването на единен новинарски канал, за да бъдат пресечени опитите на Русия да влияе върху обществото. За да изпълнят изискванията в закона обаче, повечето собственици - основно олигарси, продадоха своите медии на държавата. Ахметов например се раздели с 11 телевизионни канала.

Години наред това се смяташе за невъзможно, но сега е реалност, коментира министърът на правосъдието Денис Малюска по отношение на борбата с олигархията в Украйна. "Те са слаби и това е уникална възможност да бъде постигната справедливост по начина, по който да бъде управлявана страната", смята той и допълва, че олигарсите все още имат своите лостове на влияние и рисковете не са малко.

Самият Ахметов е категоричен, че компанията му няма да седи встрани и ще участва във възстановяването на страната след края на войната. Ахметов всъщност е един от малкото украински милиардери, които не са напускали Украйна от началото на войната и компаниите му правят мащабни дарения, включително и на дронове, за армията.

Но критиците предупреждават, че действията на правителството могат да доведат до репресии и отстраняване на политически опоненти на сегашния президент Володимир Зеленски - например неговия предшественик  Петро Порошенко, срещу когото се води дело за държавна измяна заради сключени неизгодни договори, както то създаването на нови олигархични структури и покупка на влияние, гравитиращи около сегашната власт.

Малюска признава, че инструментите на държавата са много повече по време на война. Но също така борбата срещу корупцията и олигархията са от ключово значение за запазването на западната подкрепа за Украйна.

"Когато се борим с дракони, трябва да внимаваме самите ние да не се превърнем в дракони", коментира и изпълнителният директор на центъра за борба с корупцията Дария Каленюк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 5
0pk
преди 3 месеца
Ний по принцип нали сме против олигарсите - наследство от комунизъма, затва сме "за" да им е зле! От тази гледна точка, П. помага на украинската демокрация! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
andy
преди 3 месеца
"Войната овладя властта на украинските олигарси" Ще трябва скоро да прекръстите сайтчето си на "Вицххх" :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още