IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украински храни и суровини се завръщат на пазарите през нови пътища в Черно море

Анализатори очакват понижение на износа на руска пшеница на фона на по-голяма конкуренция на пазарите

13:37 | 11.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украински селскостопански продукти и суровини (основно метали) се завръщат на световните пазари през нови пътища в Черно море, пише Bloomberg. Агенцията отбелязва, че поне три кораба с украински стоки се насочват към Испания и по един към Нидерландия, Египет и Сингапур. Всички те са напуснали пристанищата на Украйна в Черно море, преминавайки през различни коридори, достигайки до Румъния, Израел, Италия и България. За някои това е крайна, а за други - междинна дестинация.

Преди ден украинският президент Володимир Зеленски беше на посещение в Букурещ и получи уверението на властите, че Украйна ще може да изнася около 4 млн. тона стоки месечно през територията на Румъния.

В началото на октомври Русия предислоцира част от Черноморския флот, разположен в пристанищата на Крим, насочвайки корабите към Новоросийск. Анализаторите от Института за изучаване на войната отбелязаха, че това не намалява огневата мощ на Русия, насочена към територията на Украйна, но прави по-безопасни транспортните коридори в Черно море.

Украинските власти отказват да съобщят колко са корабите, които са влезли и излезли от пристанищата в страната през последните месеци. Неофициално се говори за 19 кораба, които са влезли, и 17, които са излезли от украинските пристанища - основно Одеса.

Това показва, че редовните обстрели, които руските военни извършваха върху пристанищната инфраструктура и зърнените силози в Одеса, не дават очаквания резултат. Обемите засега са по-малки спрямо времената, когато действаше зърнената сделка, но очакванията са за засилване на трафика, а Великобритания съобщи преди време, че ще участва в защитата на новите коридори през Черно море.

Данните на руската анализаторска компания СовЭкон, която следи износа на зърнени храни през Черно море от 90-те години на миналия век, показват, че износът на пшеница от Русия вероятно ще отчете спад през октомври. В предишните месеци износът беше рекорден, но сега прогнозите са, че той ще слезе под нивото от есента на 2022 година и причината за това е увеличаващата се конкуренция, казват анализаторите.

Търсенето на руска пшеница на пазара намалява и в периода 1-10 октомври продажбите достигат около 2,2 млн. тона, спрямо 4,9 млн. тона за първото десетдневие на септември. Една от причините е определеният от Министерството на земеделието на Русия под на продажбите от около 270 долара за тон. Но тази цена е по-висока от офертите на румънски търговци, които изместват руските.

Въпреки това намаление през октомври, оценките на СовЭкон сочат, че през новата селскостопанска година (която започва през юли) износът на руската пшеница ще е рекорден - 48,6 млн. тона. През 2022 година Русия изнесе 46,9 млн. тона пшеница, което също е рекорд, въпреки че Москва казва, че Западът ограничава търговията с руски селскостопански стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още