IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна става все по-интензивна, военната помощ от Европа расте

Русия активизира ударите към Авдиевка, изпращайки три батальона и бронирана техника

07:50 | 11.10.23 г. 9
Система Iris-T. Снимка: Bloomberg LP
Система Iris-T. Снимка: Bloomberg LP

Украйна получи силна подкрепа преди началото на срещата на военните министри на НАТО (формата "Рамщайн"), която започва по-късно днес (11 октомври) на фона на все по-интензивните бойни действия. Германия ще достави допълнителни средства за противовъздушна защита (системи Patriot и Iris-T и зенитни установки Gepard), както и боеприпаси и танкове и бронирани машини на обща стойност 1 млрд. евро, става ясно от съобщение на сайта на германското Министерство на отбраната.

Те са част от втори "зимен пакет" за Украйна и отговарят на нуждите на Киев на фона на опасенията за нови масови обстрели на критична инфраструктура от страна на Русия през зимните месеци.

Румъния също подкрепя Украйна с още артилерия и средства за противовъздушна отбрана, стана ясно по време на визитата на украинския президент Володимир Зеленски в северната ни съседка. Той също така анонсира и предстоящият старт на обучението на украински пилоти за F-16 в Румъния. Очаква се и САЩ да обявят пакет на стойност 200 млн. долара, в който да бъдат включени боеприпаси за HIMARS, противотанкови ракети и снаряди за системите за ПВО.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщава за 108 директни бойни сблъсъка през изминалото денонощие, което е няколко пъти над средното за миналите седмици, когато бяха отчитани до 30-на дуела на ден. Фиксирани са 76 въздушни и 83 удара с реактивни системи за залпови удари. Няма данни за нови атаки с дронове в ранните часове на деня.

Руските военни много активно атакуват по направлението Авдиевка - съобщава се за три батальона, подкрепени от танкове и бронирани машини. Според съобщенията на ВСУ всички атаки в това направление са отбити и позициите са запазени.

Военните анализатори от Института за изучаване на войната (ISW) посочват, че тази офанзива на руснаците цели отклоняването на украинците от други успешни направления - Роботине. Руски военни кореспонденти посочват, че целта е обкръжаването на град Авдиевка. За ISW обаче, за да бъде постигната тази цел, са необходими повече и по-качествени военни единици от разположените в региона.

В сводката за 594-ия ден от началото на войната ВСУ пише също така за интензивни атаки на руснаците в Купянск, Лиман и Маринка, както и за продължаващи настъпателни действия към Бахмут и успехи край Андриевка.

Продължава успешното придвижване и в посока към Мелитопол и по границата между Запорожка и Донецка област. Геолокализирани данни показват напредъка на украинците към населеното място Микилске, на 3 км от Вухледар. Има данни, че украниците са навлезли в населеното място Захарно, но досега няма официално потвърждение от ВСУ.

Йоханис: Подкрепата за Украйна е от стратегически интерес за Румъния

Президентът  Клаус Йоханис заяви по време на кратък брифинг след срещата му със Зеленски, че подкрепата за Украйна е от стратегически интерес за Румъния. "Сигурността за Украйна означава сигурност за Румъния", допълни той.

Йоханис определи като "военно престъпление" руския обстрел на пристанищна инфраструсктура на Украйна. Част от тези удари - по пристанищата на р. Дунав, са на по-малко от километър разстояние от румънската граница.

Букурещ укрепва транспортните коридори и през румънска територия ще бъде изнасяна 4 млн. тона украинска селскостопанска продукция месечно. Около 60% от износа на украинска пшеница минава през територията на Румъния в момента, допълни още Йоханис. По време на брифинга Зеленски анонсира и създаването на нов жп коридор през Молдова за износа на украински стоки.

Румъния подкрепя началото на преговорния процес на Украйна в пакет с Молдова до края на тази година, заяви още румънският президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 6 месеца
До: 0pk не мога да повярвам че е настъпил такъв обрат!!! това заради бременните жени и 16 годишните младежи ли се е случило ? сподели.. моля те!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 13
penkiler1415
преди 6 месеца
Руснаците ще загубят войната. И понеже лидера им няма на къде да мърда,ще загубят по-зле от разада на соца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 8
andy
преди 6 месеца
ФАЩ се оттеглят от една загубена война като натикват западаща Еуропа да затъне още повече в нея. Вероятно ще си измият ръцете с Израел, в опит да запазят имиджа си. Там шансовете за победа са значително по-големи. А последните войни само ги губят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 5
0pk
преди 6 месеца
До: khao кухич, ам чи те руснаците никви успехи нямат, само бой ядът и отстъпват към Урал! E питай зелков ще потвърди. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 20
khao
преди 6 месеца
До: 0pk Инакомислещ, на нас обаче не ни е омръзнало да слушаме за руските успехи и новосовободените територии! Моля те .... споделяй ежедневно тия успехи с нас! :):):) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 7
0pk
преди 6 месеца
До: zelka007 зелкич, тва вече омръзна на публиката, разкажи как палестинските борци за свобода мачкат израелските окупатори освобождавайки нови територии! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 7
andy
преди 6 месеца
До: zelka007 Сдуханият слънчоглед се е бустнал и от разнни зори обяснява как укрите печелят. Укро Кирето и той твърди в интервю за румънски медии, че укрите печелят конфликта и са на крачка от Камчатка. Такъв е живота в света на веселите субстанции. ФАЩисаните са редовни поне в техните доставки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 40
zelka007
преди 6 месеца
хех ...друзя антиваксъре-газовици , могучая с поредна болшая осирация около Авдиевка ... големо лутане и търчане из минните полета , рашибозуци на кайма , танкове и бмп-та на скрап ... дет се вика , оформяте зимен цикъл на реверсивна атака и заемане на по-удобни позиции ... що разредихте фъргането на гераните(забрадените шахеди) ?! да не е свързано с пожарищата из Иран в мирните им заводи ?! докато в направлението към Токмак , украинците методично почистват земята от блатните дyxчета ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още