IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оферти от Румъния свиват търсенето на руска пшеница

На вътрешния пазар търсенето е слабо - складовете са пълни с достатъчно зърно

13:30 | 27.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Към средата на септември цената на руската пшеница на вътрешния пазар достигна най-ниското си ниво от юни насам, сочи анализ на руската компания СовЭкон, която от 90-те години на миналия век следи развитието на пазара в Русия, Украйна и Казахстан.

Според данните търговията в момента се извършва при цена от 12 хил. рубли за тон (125 долара), след като през юни доставките се извършваха около 14 хил. рубли (145 долара).

Зърнените бази и складовете на преработвателите в страната обаче имат достатъчно запаси от пшеница и търсенето е слабо.

На световните пазари офертите са в размер на не по-малко от 270 долара за тон, тоест около пода, определен от Министерството на земеделието на Русия. Но руската пшеница среща конкуренцията на много по-изгодните цени от Румъния, сочат анализите. Износът в периода от края на август до 26 септември намалява до 4,9 млн. тона, спрямо 6,1 млн. тона в предходния едномесечен период.

Като цяло износителите ще увеличат печалбите си заради ниската стойност на рублата, но едва ли ще има значително увеличение на обемите, сочат още анализите. Една от най-големите пречки за износа си остава "задръстената инфраструктура" - доставките се извършват основно през Черно море и се "конкурират" с доставките за войната в Украйна.

От средата на юли Русия напусна зърненото споразумение, позволяващо на Украйна да изнася своята селскостопанска продукция от три черноморски пристанища - Одеса, Пивдений (Южний) и Черноморск. След това започна и систематично да обстрелва пристанищната инфраструктура в Одеса, както и в алтернативните пристанища Рени и Измаил в устието на р. Дунав, които също могат да бъдат използвани за износа на пшеница от Украйна.

Според анализи на СовЭкон от началото на август липсващата украинска пшеница на пазарите може да насърчи износа на руските производители и да бъдат подобрени рекордите от миналата пазарна година. Въпреки оплакванията за ограничения от страна на Запада, в периода юли 2022 г. - юни 2023 г. Русия изнесе повече от 50 млн. тона пшеница, сочи статистиката.

През август руските анализатори предупреждават, че Румъния може да е голямата пречка за осъществяването на плановете за нови рекорди в износа, тъй като цената към този момент е 249 долара за тон.

Новата реколта в Русия е втората по големина в историята - около 92 млн. тона, след 104 млн. тона през миналата година, сочат още изчисленията на СовЭкон.

Междувременно Украйна предложи на търговците свои зърнени коридори и шест кораба вече преминаха без проблеми през маршрута. Извън териториалните води корабите следват плътно бреговата линия на Румъния и България и акостират в пристанища на турския бряг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още