IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна не е съгласна на компромиси за зърнената сделка

Генералният секретар на ООН е изпратил писмо до Кремъл, но руски отговор още няма, защото предложенията са прекалено добри

18:53 | 08.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна не е съгласна на смекчаване на санкциите срещу Русия в замяна на продължаване на зърнената сделка, съобщава говорителят на Министерството на външните работи на страната Олех Миколенко, цитиран от агенция Униан. Според него всякакви отстъпки са неприемливи за всичко, което се отнася до Русия.

Публикация в германското издание Bild по-рано днес (8 септември) посочва, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е изпратил писмо с предложения до външния министър на Русия Сергей Лавров. Сред тях са отмяната на санкции, включително и връщането в SWIFT на държавната "Руска аграрна банка" чрез специално създадено дружество - RSHB Capital, което да предоставя услугите по извършване на плащанията.

Говорител на ЕК е признал пред германското издание за това намерение, както и че с дъщерно дружество биха се избегнали санкциите на общонстта.

В своето предложение Гутериш посочва, че ООН ще поеме гаранции за руските кораби срещу удари от Украйна в Азовско и Черно море. За целта може да бъде привлечена британската Lloyd`s, която вече потвърди, че води разговори с ООН за застраховане на кораби по зърнения коридор, но без да коментира подробности.

ООН предлага и помощ за връщане на замразени руски активи в резлутат на европейските санкции, както и за сътрудничество да бъде позволен достъпа на руски кораби, пренасящи хранителни продукти и торове до европейските пристанища.

Гутериш коментира още, че е провел разговори с ЕК, както и с пристанищните власти в Германия, Нидерландия, Белгия и Испания. От външното министерство на Германия са потвърдили, че водят разговори с ООН по повод възстановяване на черноморското споразумение. От ЕК посочват, че предвиждат целеви изклячения, които позволяват на руски кораби да влизат в пристанища на ЕС, ако това е необходимо за покупката, вноса или транзита на храни, селскостопанска продукция или торове.

Според Bild Москва още не е отговорила на писмото, изпратено още на 28 август. В Кремъл смятат предложенията за "прекалено добри, за да са истина". Пред германското изадние високопоставен украински чиновник е определил тези предложния като "невероятна обида" и "награда за агресивното поведение на Русия" от страна на ООН. Според него Киев никога не би се върнал към зърнената сделка при тези условия.

Сега Миколенко официално заяви, че ако не може да бъде възобновена зърнената сделка, то Киев ще предложи алтернативни маршрути за износа и работи със своите съюзници в тази посока. "Не сме готови да се съгласим на нищо, което би ограничило суверенитета и териториалната цялост на Украйна", допълни още той.

Според позицията на МВнР на Украйна черноморското споразумение е работило ефективно и страните, които са имали най-голяма нужда, са  се възползвали от коридора. Оттеглянето на Русия е било разрушително за споразумението и то се приема негативно и от африканските, и от азиатските държави, които са разчитали на доставките по коридорите.

Според началника на кабинета на украинския президент Андрий Ермак европейските партньори са отхвърлили предложенията на Гутериш. Киев настоява за допълнителни санкции срещу Москва, а не облекчения, стана ясно още от коментарите му.

На 4 септември турският президент Реджеп Тайип Ердоган се среща с руския си колега Владимир Путин в Сочи в опит да върне Русия в зърнената сделка. Турция, заедно с ООН беше посредник при подписването на договора през лятото на 2022 година. Ердоган не успя да убеди Путин в необходимостта от възстановяване на износа на украинско зърно в името на избягване на продоволствена криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още