IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна обсъжда схема за застраховка на зърновозите в Черно море

Рискът ще бъде споделен между застрахователите и държавна украинска банка, съобщава FT

17:50 | 21.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна е на финалната права по създаване на схема за застраховка на кораби, пренасящи зърно през Черно море, пише Financial Times. Това е един от начините за Киев да изгради безопасни коридори за износ на стоки след заплахите, които Русия отправи към корабоплаването в Черно море.

В средата на юли Москва се изтегли от зърнената сделка, която беше подписана с посредничеството на ООН и Турция през лятото на 2022 г. След това Русия обяви, че ще смята за потенциално носещи военни товари всички кораби, пътуващи към и от украинските пристанища и в изпълнение на заплахата си извърши обиск в международни води на един кораб, плаващ под флага на Палау към украинските пристанища на р. Дунав.

Олександър Грибан, съветник в Министерството на икономиката на Украйна, коментира пред FT, че застрахователната схема се обсъжда и подготвя от няколко министерства, местни банки и международни застрахователни групи, включително и лондонската Lloyd’s. Очакванията са, че тя може да заработи най-рано през септември и вероятно ще покрие пътуванията на от 5 до 30 кораба.

В края на миналата седмица пристанището в Одеса напусна кораба Joseph Schulte - контейнеровоз, прекарал почти година и половина в украинското пристанище. Това беше първият кораб, който премина безпроблемно през осигурения от Киев хуманитарен коридор за кораби, които са блокирани с месеци от войната в украинските пристанища.

FT посочва, че Украйна притежава оръжия, които могат да защитят зоната до 100 морски мили навътре от бреговата линия. Рискът обаче се определя от застрахователите като съществен.

Киев има за съветник най-голямата застрахователна група в света - Marsh, която изготвя схемата про боно, посочва още изданието. Според представители на компанията "публично-частното партньорство" между Marsh и властите в страната дават по-голямо доверие на корабособствениците да участват в доставките на украинско зърно.

Детайлите около това споразумение все още се уточняват, но според източници на изданието корабите, които превозват зърно към и от Украйна, ще бъдат застраховани срещу повреди и разрушения, като рисковете ще бъдат покрити от застрахователите и местна държавна банка. Средствата за украинските гаранции ще дойдат от фонда за възстановяване на пътната инфраструктура на страната, който се попълва със средства от продажбата на горива.

FT отбелязва, че застрахователните компании вече реализират милиарди загуби от войната в Украйна и опитват да намерят начин да споделят риска в зоната на военния конфликт. От Lloyd’s коментират, че износът на зърно е от ключово значение за световната продоволствена сигурност и затова участват в подобни преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още