IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Politico: Ограниченията на вноса на украинско зърно по-скоро не работят

ЕК може да удължи мярката по политически причини преди изборите в Полша, коментира източник на изданието

16:54 | 07.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ограниченията на вноса на украински селскостопански продукти, приложими за пет държави от ЕС, не работят, съобщава Politico, позовавайки се на анализ на мерките, изготвен от Европейската комисия (ЕК) в края на юли, до който изданието има достъп. В началото на май Брюксел позволи на Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България да спрат вноса на украински пшеница, рапица, царевица и слънчоглед след жалби от страните, че евтините украински продукти наводняват местния пазар и се отразяват негативно на производителите.

Според анализите обаче ограниченият внос не дава резултат, а само намалява износа от Украйна. В същото време отварянето на пазара след началото на войната през февруари 2022 година е увеличило количествата украински стоки, но "ситуацията на пазара на ЕС е била стабилна".

Според източници на Politico 22 държави от ЕС искат всички ограничения пред украинския внос да бъдат премахнати. Те признават проблемите пред петте държави и посочват, че Брюксел трябва да измисли друг начин за компенсирането им. Срещата се е провела на 6 септември, а най-големите критици на удължаването на ограниченията са Франция и Германия, твърдят още източници на европейското издание.

Мярката изтича на 15 септември и Полша настоява да бъде удлъжена, а в противен случай планира да въведе индивидуална забрана. Източник на Politico е категоричен, че удължаване на мярката ще бъде "чисто политическо" на фона на предстоящите избори в Полша в средата на октомври.

Фермерите в страната са готови на протести, защото смятат вноса на украинска продукция за заплаха за тях и това може да постави под въпрос победата на управляващата партия "Право и справедливост".

Вчера украинският президент Володимир Зеленски призова петте държави да отменят забраната и допълни, че Киев може да се обърне до арбитраж, защото мярката ограничава свободната конкуренция и е в нарушение на Споразумението за асоцииране, подписано от Украйна и ЕС през 2017 година.

Според Politico, въпреки несъгласието на повечето членове от общността, ЕК ще бъде принудена да удължи дерогацията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още