IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна ще се обърне към арбитраж заради рестрикциите на износа на зърно

Ограниченият внос нарушава Споразумението за асоцииране на Украйна в ЕС и принципите на единния пазар, каза Зеленски

08:22 | 07.09.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ако се налага да се борим в арбитраж, за да се защитим, ще го направим, коментира пред форума "Три морета" украинският президент Володимир Зеленски, визирайки рестрикциите на износа, позволени от ЕК за пет държави от общността, сред които и България. Срокът на дерогацията изтича на 15 септември и Полша вече заяви, че ще продължи да ограничава вноса на украинска пшеница, слънчоглед и още няколко селскостопански стоки.

За нас износът не е просто начин да печелим пари, той е "оцеляване пред руския терор", заяви още Зеленски и посочи, че ограниченията са нарушение на Споразумението за асоцииране, което Украйна подписа с ЕС през 2017 година, и на принципите на единния европейски пазар.

"Създаването на ЕС е, освен всичко друго, свободна конкуренция и спазване на обещанията. Украйна спазва своите обещания и никога не е нарушила правилата на свободната конкуренция. Сега не можем спокойно да наблюдаваме нарушенията на обещанията, които ни дадохте", обърна се към Брюксел украинският държавен глава.

"Защо, след като нашите пристанища горят почти всяка нощ след руските удари, трябва да се притесняваме, че и сухопътната логистика ще спре?", допълни още той и посочи, че се надява солидарността да продължи, единството да победи и зоната от р. Дунав до р. Висла (Полша) да остане зона на сътрудничество.

Пет държави от ЕС  – България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, се оплакаха, че либерализирането от ЕС на цялата търговия с Украйна води до приток на по-евтино украинско зърно и прави нерентабилно местното производство. Петте държави въведоха индивидуални забрани на украинския внос през април, а в началото на май комисията, която наблюдава търговската политика в 27-те страни членки на общността, позволи на съседните страни да въведат ограничения върху вноса на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчоглед. 

Мярката важеше до 5 юни, но след това беше удължена до 15 септември. Забраната не обхваща транзитните доставки и не се отнася до останалите държави от общността. 

Сухопътният износ става важна опция за Украйна, след като Русия напусна зърнената сделка, която позволяваше на страната да изнася селскостопанска продукция от три от черноморските си пристанища. 

На срещата на инициативата "Три морета" в сряда (6 септември) Гърция стана нейният 13-и член, а Украйна и Молдова бяха одобрени като асоциирани членове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
OHЯ
преди 8 месеца
До: 0pkНещо дочувам , че обеднения уран ще лети до блатата мАсковски ! Та направо не ми се мисли кво ще жънат изостаналите диваци . За последствията не се притеснявам , тия са толкова недъгави , че най-много да обеднят още повече урана ! Все пак са спецове по обедняването във всякакъв аспект !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
0pk
преди 8 месеца
И към арменския поп да не забрави да се обърне Украина по този въпрос. Особено като ги заредят с обеднен уран, такива добиви на зърно ще получат, че могат дълго да хранят цяла европа. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още