IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС търси начин да подкрепи износа на селскостопанска продукция от Украйна

Ако не направим нищо, Русия ще спечели от ситуацията - страната вече изнася рекордни количества пшеница, смята комисарят по земеделието

19:55 | 25.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Търсим начин да подкрепим възможността на Украйна да изнася своята селскостопанска продукция, съобщи комисарят по въпросите на земеделието Януш Войчеховски пред журналисти в Брюксел, пише Bloomberg. Отпускането на средства в подкрепа на транзита на украински стоки е спешен въпрос, коментира още комисарят.

Ако нищо не бъде направено, Русия ще има изключително предимство от ситуацията, тъй като преноса на украинската продукция до пристанищата в Балтийско море ще я направят неконкурентоспособна, коментира още Войчеховски.

Русия изнася рекордни количества пшеница, въпреки че мотивира своето излизане от зърнената сделка заради ограниченията пред износа на селскостопански стоки и торове.

По-рано днес (25 юли) земеделският комисар разговаря с министрите на земеделието от България, Унгария, Полша, Словакия и Румъния. И петте държави поискаха в началото на лятото възможност да забранят вноса на няколко селскостопански продукти от Украйна, заради наводняването на пазара и подбиването на цената на местната продукция. Полша съобщи преди седмица, че няма да позволи вноса на украински стоки и ще поиска от ЕК да удължи забраната до края на годината.

Изключението е в сила до средата на септември, а Киев вече призова след това ограничението да бъде премахнато във връзка с разрушенията на инфраструктурата на украински пристанища, включително и на терминала на р. Дунав край град Рени. Украинският президент Володимир Зеленски коментира, че се водят разговори с всички страни, за да бъде намерено решение, което е изгодно за всички.

По време на съвета министърът на земеделието на България Кирил Вътев е обърнал внимание на променената ситуация на пазарите и необходимостта земеделската продукция на Украйна да бъде предвиждана в анализите на зърнения баланс на Европа, пишат от пресцентъра на Министерството на земеделието.

В България се очаква добра реколта на слънчоглед и има и 700 хил. тона, останали от миналата година заради евтиния внос на украински слънчоглед, е коментирал още Вътев  в Брюксел, посочват от пресцентъра на Министерството на земеделието.

Министърът е коментирал още и  увеличения внос на сухо мляко, който поставя под риск животновъдите в България. От МЗХ уточняват, че България е поискала финансова подкрепа от ЕС за животновъдите, които допълнително страдат и от поскъпването на фуражите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още