IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция стана 13-та държава в Инициативата "Три морета", Молдова и Украйна са асоциирани членове

Лидерите на Инициативата приеха обща декларация, с която настояват Русия да се изтегли безусловно от Украйна

22:10 | 06.09.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Гърция беше приета като 13-та държава в Инициативата "Три морета", а Молдова и Украйна получиха статут на асоциирани членове на платформата. Това стана ясно след приключилата тази вечер Осма среща на върха на Инициативата "Три морета" в Букурещ. 

Новината съобщи домакинът на събитието - румънският президент Клаус Йоханис и подчерта, че решението е било взето с пълен консенсус. 

На съвместна пресконференция с колегите си от Полша и Литва Анджей Дуда и Гитанас Науседа и с премиера на Хърватия Андрей Пленкович, държавният глава на Румъния информира още, че е бил създаден нов инструмент на платформата - Фонд за иновации.

“Този нов инструмент с повишена гъвкавост ще бъде допълнение към вече съществуващите финансови механизми, фокусирайки се основно върху модерни технологии, прилагани в приоритетните области на инициативата”, уточни Йоханис. Той съобщи, че от вече съществуващия Фонд за инвестиции в региона по проекти са били инвестирани 6 млрд. евро.

За първи път в дневния ред на Инициативата беше включена и киберсигурността, добави Йоханис и подчерта, че икономическото присъствие на САЩ в региона „е стратегически катализатор“ за повишаване на сигурността в региона.

На свой ред хърватският премиер Андрей Пленкович изрази надежда Румъния да се присъедини към Шенгенското пространство възможно най-скоро и даде заявка за подкрепа в тази посока. Той добави, че страната му ще продължи да подкрепя и Украйна - не само политически и икономически, но и военно. “Защото знаем кой е агресорът”, добави Пленкович. Той изрази намерението на Хърватия да увеличи инвестициите си в инфраструктурни проекти. 

“Заедно ще изграждаме инфраструктура за военни цели”, заяви на съвместната пресконференция в Букурещ латвийският президент Гитанас Науседа. “Нека да изградим наново Украйна, без да чакаме края на войната”, каза той и призова всички партньори за подкрепа на Украйна и за започването на преговори за членство в ЕС, пише БТА. 

В отговор на журналистически въпрос по време на конференцията румънският държавен глава Клаус Йоханис информира, че 25 млн. тона земеделски продукти са били изнесени от Украйна през Румъния. “Сблъскахме се с много предизвикателства, защото не бяхме подготвени за такива количества”, призна президентът. Той добави, че атаките  срещу черноморските пристанища на Украйна забавят износа на украинска пшеница, затова ще се търсят нови и ще се подобряват вече съществуващи транспортни коридори. “Украйна е един от най-големите производители на пшеница в света. Ще продължим да я подкрепяме, за да предотвратим масов световен глад", отбеляза Йоханис. 

Темата засегна и хърватският премиер Андрей Пленкович, според когото 40% от произведената пшеница се нуждае от нови начини за транспортиране. “Работим в посока да подобрим транспортната връзка между двете пристанища - Риека и Буковина”, съобщи той. 

Лидерите на Инициативата “Три морета” приеха и обща декларация, с която настояват Русия „безусловно“ да изтегли всичките си военни сили и техника от Украйна.

„Отново осъждаме бруталната война на Русия срещу Украйна, която е грубо нарушение на международното право, включително Устава на ООН. Ние потвърждаваме нашата непоколебима подкрепа за Украйна, нейния суверенитет и териториална цялост, пред лицето на опустошителните последици от войната на Русия срещу страната и нейния народ. Повтаряме, че Русия трябва незабавно и безусловно да изтегли всички военни сили и техника от Украйна. Оставаме ангажирани да предоставяме постоянна подкрепа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Подчертаваме, че всички, които са извършили военни престъпления и други много тежки престъпления, включително престъплението агресия в Украйна, ще бъдат подведени под отговорност“, се посочва в документа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 06.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още