IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна воюва колкото за територия, толкова и за начин на живот

Конкуренцията и силното гражданско общество в страната контрастират с политическите репресии в Русия

21:10 | 01.03.23 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Речта на Джо Байдън във Варшава беше обвита с вида идеалистична реторика, към която много западноевропейци поглеждат с недоверие. За Владимир Путин американския президент каза: „Той смяташе, че автократите като него са твърди, а лидерите на демокрациите са меки, но се сблъска с желязната воля на Америка и другите държави, които отказаха да приемат свят, управляван чрез страх и сила.“ Разбира се, има причини да гледаме на този Рейгънов наратив със скептицизъм, пише европейският икономически коментатор на Financial Times Мартин Сандбу.

Лицемерието е една от тях – САЩ често подкрепят лидери, управляващи чрез страх и сила. Самият Байдън отиде миналата година в Рияд да моли за увеличаване на петролното производство от Саудитска Арабия. Но както ще ви кажат европейците, които имат опит с Москва, манихейският език (разделянето на света на добро и лошо – бел. прев.) има значение. Той е важен – както Рейгъновата реториката в миналото – защото говори за опита на онези, които се сблъскват пряко с автокрацията, независимо дали става въпрос за Полша по време на Студената война или за Украйна днес.

Има и практическо значение, защото оформя възприятието ни за изборите, пред които сме изправени. Западният дебат за войната в Украйна е склонен да я третира по същество като въпрос за граници: кой кои територии владее. Той обръща твърде малко внимание на това как въпросните територии се управляват. Но разликата е огромна.

Тя се изразява най-шокиращо в поведението на руските окупатори. Тяхната жестокост надхвърля убийствата, изнасилванията, осакатяванията и грабежите от силите на Путин. След като нахлу в Крим, Москва поднови старото преследване на татарите. Има държавна кампания за отвличане на деца. Има модел на изтезания, документиран от такива инициативи като Reckoning Project. Онова, което разкрива това поведение, е мерзостта на насилието и потисничеството на окупаторите.

Това напомня за следния пасаж от „1984“, класическата антиутопия на Оруел: „Как един човек отстоява властта си над друг? Като го кара да страда… Силата е в причиняването на болка и унижение.” Западът трябва да осъзнае, че битката на украинците е срещу този начин на управление.

Има много други разлики между двете системи. Повече от 30 години в отличителни белези на украинския обществен живот се превърнаха процъфтяваща политическа конкуренция и неукротимото гражданско общество. Ако осъзнаете, че през 1991, 2004 и 2014 г. политическата ангажираност на населението промени траекторията на Украйна, няма да сте толкова изненадани от нейната устойчивост срещу мрака на изминалата година. Умелата комбинация от пропаганда и репресии на Путин от своя страна укроти политически голяма част от населението на Русия и затвърди неговата диктатура.

Макар че и руската, и украинската икономики отдавна са изпъстрени с лошо управление и корупция, плурализмът на Украйна се утвърди и в тази сфера. След 2014 г. Киев премина от клиентелистка зависимост от Русия за природния газ към конкурентни европейски пазари. Неговите разпоредби за прозрачност при обществените поръчки са доста по-добри от тези на някои западни правителства. Реформата за децентрализация даде правомощия на местните правителства с очевидни военни ползи, както командирите на терен и местните власти доказаха в битката за Киев. Това също така може да гарантира, че парите за бъдещото възстановяване на страната ще бъдат изразходвани добре.

Преди всичко политиката на Украйна за интеграция в ЕС, от споразумението за асоцииране през 2014 г. до нейната кандидатура за членство, отразява бавен, но стабилен марш към основана на правила, конкурентна пазарна икономика, обратното на нестабилния модел на Русия отгоре-надолу.

Дори корупцията се проявява по различен начин в двете системи. В по-мирни времена имаше шега, че и руските, и украинските олигарси могат да бъдат купени, но докато руските ще направят каквото им се каже, то украинските ще вземат парите и след това ще постъпят както им скимне. Украинското общество, и дори някои от неговите реформаторски правителства, се стремят да се борят с корупцията. Малко такива усилия се появиха в руското общество, да не говорим за държавата.

Онези, които пренебрегват тези различия, лесно се подмамват да мислят, че конфликтът е въпрос на това кои гласове на населението ще бъдат представени в Киев и кои в Москва – нещо със сигурност по-малко важно от спирането на кръвопролитието сега. Всъщност въпросът е дали гласовете изобщо ще бъдат чути.

Така че западноевропейците не трябва да въртят очи, като слушат Байдън да заявява, че „свободните хора отказват да живеят в свят на безнадеждност и мрак“, а да осъзнаят, че войната е за нещо повече от линии на картата. По-специално, членството в ЕС не трябва да се разглежда само като евентуална награда за доброто поведение на Украйна. Вместо това, то е в основата на смисъла от войната. Борбата на Украйна е справедлива война – не за територия, а за начин на живот, а начинът на живот, за който украинците се борят, е нашият.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 7
baybay11
преди 1 година
У вас дома молчанье золото,а у нас жгут коктейли Молотова,да, у нас в сердце кровь горячая,что ж вы нам за родня незрячая?А у нас всех глаза бесстрашные,без оружия мы опасные.Повзрослели и стали смелымивсе у снайперов под прицелами.Нас каты на колени ставили мы восстали и вс исправили.И зря прячутся крысы, молятся они кровью своей умоются.Вам шлют новые указания а у нас тут огни восстания.У вас Царь, у нас Демократия.Никогда мы не будем братьями.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
baybay11
преди 1 година
Aнастасия Дмитрук- украинска поетеса- стихотворението й важи и за отношенията между българи и руССнациНикогда мы не будем братьями!Ни по родине, ни по матери.Духа нет у вас быть свободными нам не стать с вами даже сводными.Вы себя окрестили старшими нам бы младшими, да не вашими.Вас так много, а, жаль, безликие.Вы огромные, мы великие.А вы жмете вы вс маетесь,своей завистью вы подавитесь.Воля слово вам незнакомое,вы все с детства в цепи закованы.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още