IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истинското състояние на руската икономика

След една година война икономическите показатели на Русия са значително по-добри, отколкото се смяташе първоначално. Но статистиката е пълна с грешки

13:48 | 26.02.23 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Жилищен квартал в Москва през август 2022 г. Снимка:  EPA/YURI KOCHETKOV
Жилищен квартал в Москва през август 2022 г. Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV

Преди една година, на 24 февруари, Русия нападна Украйна, а с това и собствената си икономика. Такава беше единодушната присъда на западните наблюдатели през пролетта на 2022 г. Разходите за войната и санкциите трябваше да забият руската икономика право в земята, казаха те тогава.

Година по-късно картината е различна. Според оценка на руската статистическа служба „Росстат“от понеделник (20 февруари) икономиката на Русия се е свила с 2,1% през миналата година. За 2023 г. Международният валутен фонд (МВФ) дори прогнозира, че руската икономика ще нарасне с 0,3%, което е по-бързо от експанзията на германската икономика в размер на 0,1%.

Дали санкциите срещу страната не дават резултат? Краткият отговор е „не, дават", но за това е необходимо време - а и данните са объркващи. Handelsblatt разкрива четири причини за това. 

1. Данните за растежа едва ли са от значение в условията на военна икономика

Още през април миналата година МВФ звучеше много по-драматично в прогнозата си за растежа на Русия. Вашингтонската институция очакваше БВП да се срине с 8,5%. В крайна сметка спадът беше едва една четвърт от тази цифра. Руското министерство на икономиката също предполагаше по-лоши стойности. Миналата есен то все още прогнозираше спад от 2,9%.

Това обаче не означава, че хората в Русия са били слабо засегнати от последиците от войната, както обяснява германският икономист Рюдигер Бахман от университета Notre Dame в САЩ. „Сравненията за цялата година са донякъде подвеждащи, когато събитията се случват през годината", казва той.

Например според данните на „Росстат“ частните потребителски разходи са намалели със 7,5%, ако се сравни второто тримесечие на 2022 г., тримесечието непосредствено след влизането във войната, с последното предвоенно тримесечие през 2021 г. „Растежът не е равен на просперитет, така че там загубата е много по-голяма", казва Бахман. Освен това разнообразието от стоки, достъпни за руските потребители без западния внос, е намаляло силно.

Русия е инвестирала огромни средства в производството на оръжия и в оборудването на армията си. Според изчисленията през миналата година правителството е похарчило повече от пет процента от брутния си вътрешен продукт (БВП) за военно оборудване. Правителствените разходи са се увеличили неимоверно и по отношение на БВП прикриват спада при потребителските харчове. 

Изкривената оценка на икономическата ситуация в Русия е свързана и с факта, че руският президент Владимир Путин забрани публикуването на различни официални данни. Икономистите Адриан Шмит и Хана Сахно от Европейската централна банка (ЕЦБ) са разработили алтернативен икономически показател, който действа без данни, събирани от официалните руски органи.

Те използват 15 неконвенционални индикатора, сред които потоци от стоки, обем на кредитите, цени на недвижимите имоти и въздушен трафик. Шмит и Сахно заявяват: „Нашият параметър сочи рязък спад на икономическата активност през март след руското нахлуване в Украйна“. 

Алтернативните показатели не изобразяват икономическата стабилизация, както сочи официалната руска статистика. Според икономистите на ЕЦБ това е така, защото изчисленията им се основават предимно на частното търсене, което много по-добре отразява последиците от западните санкции.

Други икономически анализатори също стигат до много по-лоша оценка на ситуацията за Русия. За разлика от МВФ Европейската банка за възстановяване и развитие смята, че през 2023 г. руската икономика ще се свие с три процента.

2. Санкциите започват да действат едва сега: приходите от петрол и газ ще намалеят

Въпреки войната Русия печели добре през 2022 г. благодарение на високите цени на газа и петрола. Но това вероятно скоро ще се промени. Ембаргото на ЕС върху руския петрол от тръбопроводите и таванът на цените на петрола, наложен от Г-7, са „очевидно санкциите, които Русия усеща най-силно", казва Василий Астров от Виенския институт за международни икономически изследвания.

Те започват да действат едва през декември 2022 г. и януари 2023 г. В резултат на това едва тогава цената на руския петрол "Уралс" спадна - последно до около 55 долара за барел. В същото време барел северноморски сорт „Брент“ се търгува за почти 85 долара. Ценовият таван забранява на предимно европейските собственици на танкерни флотилии да транспортират руски суров петрол на цени над 60 долара.

Руският вицепремиер Александър Новак, който отговаря за енергийните въпроси, обяви през февруари, че страната ще намали производството на петрол с пет процента през март в отговор на спада на цените. Това е начинът на Москва да стабилизира отново стойността на петрола.

Тъй като 40% от данъчните приходи на Русия идват от енергийния сектор, намалените приходи се отразяват пряко на бюджетните показатели на Русия.

Ситуацията е още по-опустошителна в газовата индустрия, където количествата, доставяни някога за Европа, не могат просто да бъдат пренасочени към страни в други региони на света поради липса на газопроводи.

В края на декември шефът на „Газпром" Алексей Милер беше принуден да признае, че производството на контролираната от Кремъл група през 2022 г. е спаднало с 19,6%, а износът за страни извън бившата съветска зона на влияние - с цели 44,5%. „Този път „Газпром" няма да може да спаси руския държавен бюджет", казва Евгений Надоршин, главен икономист на базираната в Москва консултантска фирма PF Capital.

3. Финансовите резерви са на изчерпване

Преди атаката от февруари 2022 г. Русия натрупа огромни валутни резерви в размер на над 600 млрд. долара. Вярно е, че почти 330 млрд. долара на руската държава и олигарсите сега са замразени на Запад, изчислява ново проучване на Германския съвет за външни отношения (DGAP). „Въпреки това останалите резерви досега са осигурявали на руската икономика значителен финансов буфер".

Но този буфер вече се изчерпва малко по малко. През тази година може да се очаква бюджетен дефицит от четири до пет процента, казва виенският икономист Астров.

Според него това все още е поносимо ниво, тъй като руският фонд за национално богатство разполага с резерви в размер на 7% от БВП и тъй като руската държава може да набира свежи пари чрез държавни облигации, които може да накара руските банки да купуват. Въпреки това системата в крайна сметка достига своите граници.

Само през януари тази година бюджетният дефицит на Русия се равняваше на 23 млрд. евро, тъй като държавните разходи нараснаха до равностойността на 40 млрд. евро.

4. Русия губи технологии и човешки капитал

Според Астров най-големите дългосрочни щети за руската икономика ще дойдат от забраните в САЩ, Япония, Великобритания и ЕС за износ на машини, полупроводници и други високи технологии за Русия. Китай и Турция биха могли да се включат само в ограничена степен като заместващи доставчици. 

Според проучването на DGAP недостигът на съвременни компоненти вече се проявява и в производството на оръжие. Последните поколения оръжия вече не могат да се произвеждат. Строеж в едно от московските предградия. Снимка: ЕРА Строеж в едно от московските предградия. Снимка: ЕРА

Ефектът е също толкова явен и в автомобилната индустрия. От 3,5 млн. бивши работници в автомобилната индустрия много от тях де факто са в частично платен специален отпуск след оттеглянето на западните автомобилни компании. Като цяло, дори според държавната статистическа служба „Росстат“, в допълнение към официално ниския процент на безработица съществува „безработица в сянка" от поне 4,7 милиона души.

4,7 милиона
руснаци са в "безработицата в сянка"

Това означава, че общо десет процента от руснаците в трудоспособна възраст са без работа, пише руският икономист и опозиционер в изгнание Владимир Милов. За Милов това е „съпоставимо с най-лошите показатели през 90-те години на миналия век, когато през втората половина на миналия век десет до 13 процента от руснаците са били без работа“. 

Емиграцията на много руснаци в резултат на войната и първата частична мобилизация също ще бъде сериозна тежест за руската икономика в дългосрочен план. Това изтичане на мозъци, казва Астров, е голяма загуба за Русия в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 26.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

28
rate up comment 2 rate down comment 0
penkiler1415
преди 1 година
До: Tikva007Взаимното сътрудничество между страните е на бизнес основа но Путин наруши правилата и той и руснаците ще понесат последствията от това. На никой в ЕС не му става по-добре от войната и ограниченията които са наложени но ПРАВИЛАТА СА ЗА ВСИЧКИ! Путин си мисли че Украйна е руска територия. Какво пречи на Ердоган да реши че България е турска територия?! България е владяна от Османската империя повече години отколкото Русия е управлявала Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ууу- Пусни малко музика по тая радиоточка... примерно "три танкиста, трима весели другари" ще свърши работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Тоест, ти отново пишеш гллуппости, но въпросът е защо? А. Толкова си можеш, В. За да не оставиш коментара ми без отговор, С. От любов към спорта, D. Поради липса на друго, по-полезно занимание. Хайде, въпрос за първа сигурна сума. Имаш и три жокера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 тоест в прав текст току що каза, че в русия е зле заради нефеелните им политици обичащи война... разгеле, това ти обясняваме вече няколко години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: Имитаторът: А деббилната радост, че тук нещата, вместо да се подобряват, се влошават, но в Русия се влошават повече, е признак на наличие на интелект и манталитет на българския национален антигерой - дивият, прозз, *** и агресивен шоп с неговото житейско верую: *Че си запалим къщата, та да изгори на Вуте плевнико*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: Имитаторът: Пурко, живее се по-добре в ЕС благодарение на хора, които имаха топпки и разбираха от политика. Тези хора изградиха мирна и просперираща Европа на базата на умна политика на взаимноизгодно сътрудничество с всички, в т.ч. с Русия и Китай. Това го знаят и споделят всички, които се занимават с бизнес. Всичко това сега се руши от налазилите властта оллигоффрени като теб. Ще се живее все по-зле, а вие ще го разберете като жабата, която варят на бавен огън, за да не скачате много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 1
tetris12
преди 1 година
До: andy май месец иде, да не забравиш ушанката със червената звезда и байрака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 16 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
До: andy Това е проблемът, кавални :-) в БГ и ЕС има много пробеми, но вскеи един от нас (включително и вие дУлни рОски пУдлоги) знаем, че в БГ и ЕС е много по-добре от РФ и 10 от 10 пъти избираме да живеем в Европа :-) затова и всички тези спорове със защита на азиатската диктатура са нелепи, защото никой от вас пУдлоги (вклюае и тарторите ви Копейка, Волката, Корнито, Радев и останалите ДС агенти) не иска живее в РФ, нали съм прав :?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 17
andy
преди 1 година
В България цъфтим и връзваме, след 30 годишна нaглo-caксoнскa oкyпaция! Тръгнали да оплакват Русия! Смeшници жalки, кoмпрaдoри мaлки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още