IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Непредсказуемият играч Володимир Зеленски

Намаляващата западна подкрепа кара украинския президент да поема по-рискови ходове с надеждата да обърне хода на войната

18:08 | 31.01.24 г. 11
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

В последните седмици в новинарския поток влязоха редица атаки срещу инфраструктура в Русия - дронове взривиха рафинерия и газов терминал край Санкт Петербург, като градът беше атакуван за първи път от началото на войната, взривове разрушиха жп линия в Сибир през декември. Това са обекти на хиляди километри от бойното поле.

След първите атаки Русия взе мерки - снимки в социалните мрежи показаха разполагане на системи за противовъздушна отбрана край Санкт Петербург. В ранните часове на 31 януари обаче има нова атака към града и местните медии съобщават, че един от дроновете е бил ударен със ракета С-400, но е успял да продължи по пътя си и е паднал в двора на петролна база "Невски мазут", разрушавайки три празни цистерни.

Ударите обаче свидетелстват не за силата, а за страховете на Украйна, пише в анализ The Time. След две години война украинският президент Володимир Зеленски има всички основания да се съмнява, че ключовите съюзници ще запазят своята подкрепа. В САЩ помощта е блокирана от предизборните дебати, а ситуацията в ЕС е не по-добра на фона на проблемите в Германия и отказа на съда да бъдат прехвърлени средства от неизползваем в момента фонд към бюджета, европейските избори и ветото на Унгария за подкрепа на Украйна.

Но дори и да има пробив в американския Конгрес, помощта ще бъде намалена драстично през ноември, ако Доналд Тръмп спечели изборите за президент. След броени дни ще стане ясно дали ЕС ще успее да преодолее съпротивата на проруски настроения премиер на Унгария Виктор Орбан.

В Киев са наясно, че трябва да мобилизират към 500 хил. души, за да попълнят загубите - досегашни и бъдещи, както и да се подготвят за нова офанзива. Но дори и да успеят в това начинание, страната е изправена пред противник, който е много по-мощен от икономическа гледна точка и по отношение на броя население.

Това води до нетрадиционни действия, които могат да имат и непредвидими последствия. Като върховен главнокомандващ президентът на страната Володимир Зеленски поема големи рискове с тези удари, целящи военни обекти и инфраструктура и които досега предизвикват минимални щети на гражданска инфраструктура и жертви сред населението. Но те са шанс да бъде обърнат ходът на войната. Не са изключени атаки над Кримския мост - единствената директна връзка между континентална Русия с полуострова, но пък и това може да провокира още по-интензивни руски атаки срещу украинските градове.

Производство на свободата

По заповед на Зеленски Украйна активизира максимално разработката на собствени дронове и увеличава производството на военно-промишления си комплекс, за да покрие неритмичната и вече не толкова сигурна помощ от Запада. Ударите на територията на Русия се извършват само чрез ракети и дронове, произведени в страната. При своите визити в САЩ през септември и декември украинският държавен глава говори не само за финансова помощ, но поиска и лицензи за производството на оръжия, за да намали зависимостта си от Запада.

В своето вечерно обръщение по повод 705-я ден от началото на пълномащабната война държавният глава отбеляза, че местното производство - на дронове, ракети и друго въоръжение, е производството на свободата. 

Прозводството на дронове е напълно засекретено - само броени ограничен брой граждански инженери са допускани до базите и то обикновено нощно време, разказва още Time. Заводите са разпръснати из цялата страна от съображения за сигурност Нямаме време за изпитания на тези дронове - тестваме ги в боя, посочва пред изданието министърът на стратегическата индустрия Олександър Камишин.

Благодарение на тези експериментални оръжия в Киев се надяват на успех в следващия етап от войната. На теория този план може да проработи, пише още Time, след като разговаря с висши чиновници и в Украйна, и в САЩ. Президентът Джо Байдън може да позволи производството на американски оръжия в Украйна и без одобрение на Конгреса, ако се стигне до План Б за помощта за Киев. Но дори и тогава страната ще се нуждае от милиарди долари, за да активира военната индустрия.

Преди години Украйна беше голям производител на оръжия, но предприята са добре известни на руснаците и част от тях - вече поразени от ракети, а и секторът е зле управляван от десетилетия. Досега много реформатори се опитват да стабилизират сектора, доскоро напълно притежаван от държавата, но така и не са успявали. В първите месеци след руската инвазия производството беше нищожно, но днес в средите около Зеленски виждат военната индустрия като най-добрата надежда за Украйна.

Страната не може да се мери с Русия при конвенционалните оръжия и средства, но новите технологии откриват нови възможности, уверен е Камишин. Производството на дронове е една от нишите, заемани все повече от частни компании и стартъпи. На всяка нова фаза от войната обаче Украйна трябва да намира нови методи за противодействия на руските войски. Някои от тях вероятно са базирани на западни технологии.

Дори и Белият дом не може да помогне особено по отношение на най-напредналите технологии - в страната има рестрикции по отвошние на технологичните новости, които могат да бъдат споделяни, дори и с партньори. Байдън може да се позове на "извънредно положение", но пак е нужно одобрението на редица агенции, а това не може да стане бързо. В момента Украйна няма лиценз да ремонтира оръжията, които получава от САЩ, какво остава да ги произвежда.

За частната отбранителна индустрия обаче да си в Украйна е въпрос на чест и носи репутационни придобивки - всички погледи в момента са насочени към бойното поле там, коментират още в Киев. Най-големите американски производители се срещнаха със Зеленски и Камишин по време на последната им визита в САЩ през декември. "Те всички искат да помогнат", казва министърът след разговорите с тях.

Но и това случва бавно - първият инвеститор е германската Rheinmetall, която от догодина ще произвежда бронирана техника на територията на Украйна. Офис в Киев откри и британската BAE Systems. И това въобще не е странно - Украйна е във война и няма застраховка от ракетни удари по промишлените мощности, изтичане на тайни и редица други предизвикателства. Производството на западни оръжия в Украйна ще изисква изграждането на доверие, а това отнема време. Първите основи все още се поставят и Камишин има много работа, пише в заключение Time.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 14 rate down comment 4
aldy
преди 3 месеца
Играч, в смисъл ***? Да не намекват за непредсказуемите Му изпълнения като клоун на пианото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 14
khao
преди 3 месеца
До: Tikva007 мина и вчера, дойде днес... а Залужний още не е уволнен, царя на фейковете :D:D... а да видим, може да стане до края на седмицата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 4
andy
преди 3 месеца
Верно е непредсказуем! Никой не може да прадскаже колко ще открадне!!! Зеленко обича зеленото във всичките му форми! И на хартия и на листа. :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 4
Tikva007
преди 3 месеца
В момента г-жа *Fuckkk the EU* лично го привежда в предсказуемост в бункера му в Киев, след неврастеничното му изпълнение от вчера с уволнението на Залужни. Изглежда, че получава директно от продуцентите сценарий за собствения си *fade out*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 7
RoyBatty
преди 3 месеца
Ама как може да пишете такива неща ? "Непредсказуем"? И за партньорите? Не могат да разчитат, че ще изпълни обещанията? Примерно за начина на използване на предоставени оръжия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още