IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпрос за 30 млрд. долара - как Украйна да продължи да воюва без помощ от Запада

Опциите пред Киев са да спре социалните плащания и след това да започне да печата пари

14:18 | 22.01.24 г. 11
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От месеци основните донори на Украйна САЩ и Европейският съюз (ЕС) бавят пакети с финансова помощ на стойност общо 101 млрд. долара за страната. От началото на 2024 година САЩ преустановиха и доставките на военна помощ, след като изчерпаха одобрения финансов ресурс, а в Конгреса споровете относно миграционната политика на Вашингтон блокираха плащанията за Киев.

Според коментарите на външния министър Дмитро Кулеба по време на икономическия форум в Давос Украйна има време до края на януари, преди липсата на средства да се отрази на бойните действия. Украинският президент Володимир Зеленски пък призна по време на брифинг в швейцарския курорт, че този месец са били пред избора дали да платят пенсии и заплати, или да купуват допълнително оръжия, и със средствата от бюджета са изплатили пенсиите.

Украйна изплаща всички разходи на армията със собствени средства от бюджета. Издръжката на един военен на бойното поле коства 1 млн. гривни годишно (около 26 хил. долара). Плановете на военните са да бъдат мобилизирани още 350 хил. - 400 хил. души.

При това положение ще може ли страната да продължи да воюва без подкрепата на Запада, анализират от The Wall Street Journal. Според изданието партньорите на Украйна в крайна сметка ще отпуснат помощите, но времето е от критично значение. В бюджета на Украйна има "дупка" от 40 млрд. долара, като плановете са 30 млрд. долара от тях да бъдат покрити със средства от партньорите. Това са парите, необходими за социалните разходи - пенсии, заплати и други плащания.

По данни на Министерството на финансите след налагането на допълнителни данъци върху дейността на банките, преразпределяне на някои средства и вътрешни заеми, бюджетът може да издържи до края на февруари. Но тези мерки имат временен ефект, коментира зам.-министърът на финансите Олга Зякова.

Следващата стъпка, която ще трябва да предприеме правителството, ако няма финансова подкрепа, е забавяне на социалните плащания, търсене на допълнително вътрешно кредитиране от местни банки и инвеститори.

Според ръководителя на украинската инвестиционна банка Dragon Capital Олга Билан с остатъка от финансирането през 2023 година, забавяне на заплати и други разходи, които не са от критично значение, както и с увеличаване на вътрешното финансиране Киев може да набере към 8 млрд. долара, които ще стигнат за първите три месеца на годината.

От Киевския икономически институт (KSE) прибавят и още 1,5 млрд. долара финансова помощ от Япония, която Украйна трябва да получи през януари, както и към 4,5 млрд. евро мостово финансиране от ЕС през март.

Или с други думи, най-късно около пролетта средствата ще приключат и тогава Украйна ще трябва да премине към последния етап - печатане на пари, мярка, която обикновно води до разруха на икономиката.

През 2023 година Украйна успя да задържи икономическата стабилност и да запише ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 5%. Инфлацията се забави до 5,1% след 26% в началото на 2023 година. Според директора на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева причината е прогнозируемостта, която получи Киев, след като ЕС одобри 18 млрд. евро помощ за страната, изплащана на няколко транша (след оценка на изпълнението на предвидени мерки).

До момента макроикономически Украйна е в много добро състояние и би било жалко да го загуби, коментират анализатори. Опасенията относно финансовата подкрепа вече се отразяват върху стабилността на националната валута и централната банка използва 3,6 млрд. долара, за да подкрепя курса на гривната през декември. Това е най-голямата интервенция на пазара след първите дни на войната.

Без стабилност в икономиката продължаването на войната с противник, който е по-голям и с повече ресурси ще бъде много трудно, коментира още Олена Билан. С пари само за заплати и пенсии страната няма да може да купува нужните муниции, за да се защитава, допълва тя. Украйна започна да харчи допълнителни средства и за да разшири местното производство на муниции и дронове, нужни за фронта, след недостига на западното производство, допълва Зякова.

По данни на Центъра за икономически стратегии от 2022 година досега ЕС и САЩ са основни донори на бюджетна помощ за Украйна. Страните от общността са отпуснали общо 26,8 млрд. евро под формата на заеми и гаранции и 0,7 млрд. евро грантове. От своя страна, подкрепата от САЩ е изцяло от грантове - на обща стойност почти 23 млрд. долара от началото на войната досега. Украйна подписа и споразумение с МВФ за заеми в размер на малко над 7 млрд. долара.

ЕС се готви за План Б

На 1 февруари европейските лидери ще се съберат, за да вземат решение по пакета от 50 млрд. евро, които ще бъдат отпуснати за следващите четири години (до 2027 година). Средствата са част от актуализацията на Многогодишната бюджетна рамка на общността. Пакетът обаче е блокиран от месеци от премиера на Унгария Виктор Орбан, който WSJ определя като близък съратник на руския президент Владимир Путин. Орбан обаче преговаря активно, за да получи замразените от Брюксел средства към Унгария. Фондовете за Будапеща бяха спрени, тъй като страната системно нарушава европейски норми и ценности, като например върховенството на закона.

Унгария не допуска и 500 млн. евро военна помощ за Киев, макар и украинските власти да изпълниха исканията на Будапеща - изваждане на банка OTP от списъка с компании, финансиращи руския военен режим.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен намекна, че има вариант съпротивата на Унгария да бъде преодоляна. Към нея обаче вероятно ще се присъедини и Словакия. През декември Европейският съвет одобри началото на преговорния процес с Украйна, след като Виктор Орбан беше помолен да изпие едно кафе в коридора, докато останалите членове гласуват.

В ЕС през тази седмица ще бъде дискутиран и възможен План Б - 22 млрд. евро военна помощ за Киев, която пък би освободила ресурс от бюджета за социални плащания. Този пакет е подготвен на фона на увеличаващата се подкрепа от няколко членове на общността - например Германия ще отпусне 7 млрд. евро през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 22.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 3 месеца
До: SnaGi ето така ви искам... лиосваше ми забавлението от фрийк шоуто на копейките, хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
andy
преди 3 месеца
До: khaoХората имат по-приятни занимания от това да четат и обсъждат мокрите сънища на укронацистчетата и техните любовници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 6
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 месеца
До: SnaGi +++ :) браво, точно в десятката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 6
SnaGi
преди 3 месеца
Просто на хората вече им е писнало да се занимават с такива без.делни.ци като вас - khahoto, зеленчука и ушанката. Тримата глупа-ци.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 21
khao
преди 3 месеца
До: zelka007 нещо днес никви ги няма, разочарован съм.... човек ще рече че копейките са на привършване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 18
sssaaa
преди 3 месеца
Ето още ценности на неблагодарното племе - Украйна отговарящи изцяло на Евроатлантичетата. "В Германия украински бежанец намушка до смърт собственичката на къщата, защото не искала да се изнесе, - Bild. Според разследването Елена се е държала агресивно и не е реагирала на опитите на Юрген да я убеди да напусне къщата. Уплашен от жената, германецът спал с децата си на дивана." Който е приютил Сккъссанаа Ушшаннка да внимава, че започват отмъщения с нож. Той за това Наркомана иска да ги Мобилизира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 18
sssaaa
преди 3 месеца
Наркоманчето е намерил отговора за тия 30млрд $, като е анонсирал едностранно Руските територии - Кубан, Стародубщина, Северна и Източна Слобожанщина в границите на съвременния Краснодарски край, Белгородска, Брянска, Воронежка, Курска и Ростовска области за вече УКРАИНСКИ! Ей не смени наркотиците това Нацистче. Даже поддръжните му писали по-долу под мен ги смениха с други. Какви Евроатлантически ценности само - да си наркоман, геей определящи сами ориентацията си и бъркащи сами в дупетата си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 29
zelka007
преди 3 месеца
До: khao ... тва са имотни и заможни , ангажирани хора , интелекти ... кой от кой по от сой ... нема в работно време да се занимават с некви очевидни неща ... те това го знаеха още 2013г ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 38
zelka007
преди 3 месеца
мъничко зелено с антенки , унищожено от дрон . що е то ?! (отговор: рассийска система за заглушаване на дронове) ... за любителите на безаналоговите страшилки , как дрон унищожава рассийска преносима система за борба с дронове ... :))) ... без аналог ... !! ... https://***.youtube.com/watch?v=Yfuzm-_pqeM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 41
khao
преди 3 месеца
залагам левче, че под този фейк ще се изредят всичките формумни копейки ... :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още