IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата цел на Украйна - увеличаване на местното производство на оръжие

Лятната контраофанзива не е постигнала бързи резултати, но Украйна има постижения, смята Володимир Зеленски

09:50 | 02.12.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Съществена част от бюджета на Украйна за 2024 година е посветена на нова цел - увеличаването на местното производство на оръжия, коментира AP след ексклузивно интервю с украинския президент Володимир Зеленски. Пред агенцията той поясни, че води разговори със западните партньори за лицензи за оръжия и друго въоръжение и нисколихвени кредити за изграждане на заводите за производството им в Украйна.

"Това е начинът", коментира украинският държавен глава и допълва, че Москва се страхува най-много от "самодостатъчна във военно отношение Украйна".

Един от първите западни производители в Украйна вероятно ще бъде германската Rheinmetall. В интервю за Wirtschafts Woche директорът на компанията Армин Папергер коментира, че очаква да произвежда танкове и бронирани машини в Украйна още през втората половина на 2024 година.

Папергер коментира, че федералното правителство на Германия е дало индикация, че ще предостави лиценз за износ, който е необходим за производството зад граница. Компанията планира да наеме и модернизира заводска мощност в Украйна. Според директора на Rheinmetall опитът от последните две години показва, че те са достатъчно добре защитени.

Володимир Зеленски: Войната навлезе в нова фаза

Войната в Украйна навлезе в нова фаза - зимна, коментира още пред AP Володимир Зеленски. В своето интервю той не отговори еднозначно на въпрос дали е доволен от постигнатото през лятото.

"Не отстъпихме и съм доволен. Бием се с втората най-добра армия в света и съм доволен. Губим хора и не съм доволен. Не получихме всички оръжия, които искахме, и не мога да бъда доволен, но и не мога да се оплаквам прекалено много", отбеляза Зеленски и допълни, че са искали бързи резултати и от тази гледна точка контраофанзивата не е постигнала своите цели.

Украйна обаче има своите постижения - териториален напредък срещу по-добре въоръжения и окопал се враг, както и изтласкването на руските военни кораби от Черно море и пробив в системата за противовъздушна отбрана на Крим. По този начин Украйна успява да защити своя зърнен коридор в Черно море и може да разчита на този маршрут за износ на стоки.

Украйна никога не е провеждала атака към Авдиевка

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу погрешно продължава да определя операциите край Авдиевка като "активна отбрана", пише Институтът за изучаване на войната (ISW) в своята сводка за бойните действия в Украйна. Анализаторите отбелязват, че градът е статичен отбранителен пост на украинците от 2014 година насам и трите атакуващи операции на руснаците, започнали в началото на декември засега не носят успех на руснаците. С "активната защита" обаче Русия може да обяви като успех случващото се около града, въпреки че украинците не са контраатакували руски позиции..

Генералният щаб на ВСУ пише в своя отчет за 646-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна за отбити 21 атаки край града. Руските военни продължават да опитват да обкръжат Авдиевка, но не постигат успех и са отблъснати около Степове, Новокалиново и Первомайско.

Въпреки зимните условия бойните действия остават активни - с 87 директни бойни сблъсъка през изминалото денонощие. Под артилерийски обстрел са повече от 100 населени места в близост до фронтовата линия.

Авдиевка е сред най-горещите точки на фронтовата линия, заедно с Бахмут, където също има съобщения за отблъснати 21 атаки, Купянск, Лиман и Маринка. В социалните мрежи има информация за частичен напредък на руснаците в напълно разрушената от месеци Маринка, но Министерството на отбраната на Русия официално не потвърждава този факт.

В Заположкото направление украинците съобщават за отблъснати атаки към Роботине и Вербово. От ВСУ потвърждават, че продължават своето настъпление към Мелитопол и удържат позициите си на левия бряг на Днепър.

От ВВС на Украйна съобщават за атака с 11 дрона и една ракета Х-59 в ранните часове на 2 декември. Със силите на ПВО са унищожени 10 дрона, които са били насочени към Одеска област и ракетата (над Днипропетровска област). Министерството на отбраната на Русия съобщава за още един свален украински самолет МиГ-29 в Херсонска област. Така унищожените бойни самолети от началото на пълномащабната война вече са 545, сочат изчисленията на руските военни.

Експлозии затрудняват движението по жп линии в Далечния изток на Русия

Експлозии са разрушили част от Байкало-Амурската жп линия. Има данни за взрив на цистерни с гориво и съмнения за разрушения в най-големия тунел в Русия - Северомуйския тунел, както и по мост на Източносибирската железопътна линия, което може да доведе до по-дългосрочно прекъсване на движението в региона. Това са двете основни жп лнии в Далечния изток, които свързват Русия с Китай и Северна Корея, на които Москва разчита за икономическа и военна подкрепа в последните месеци.

Сателитни данни показват още, че част от защитните съоръжения на Кримския мост са унищожени от бурята в Черно море. Щетите засега не спират доставките през моста, основната част от които са за фронта. Има разрушения по военни съоръжения на руснаците и в Севастопол и Балаклава.

Руското Министерство на отбраната съобщава за унищожен морски дрон край Крим през изминалото денонощие и 38 дрона над Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 02.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 9
xapoznai
преди 5 месеца
Украинците им се такова мамата ама и руснаците няма да останат по-назад. За мен лично следвоенното възстановяване на Украйна е почти сигурно комбинирано с членство в НАТО и бъдещо членство в ЕС. Руснаците от друга страна дълго време ще са на диета поради паузата в инвестициите както външни, така и местни. Това ще доведе до сериозен спад в производството на полезни изкопаеми от всякакъв вид. Украинците вероятно ще загубят поне 1/3 от населението и територии, а Русия ще стане регионална сила...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 28
Alex Silver
преди 5 месеца
Първото предложение на руснаците винаги е най-изгодно. А последното при войните винаги е било БЕЗУСЛОВНА КАПИТУЛАЦИЯ. А Ze настоява именно на ПОСЛЕДНО предложение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 28
Alex Silver
преди 5 месеца
Наглосаксиите добре ги изработиха тия наивни човечета. За интересите на Задокеанския "брат" урките дадоха 1 милион фира, а десетина милиона просто емигрираха, от които към 5 милиона в РФ. Сега урките са има-няма 25 милиона. Страната е неспасяемо разсипана. За каква война още бълнуват? Изтърваха си късмета с отказа от Истанбулския договор, който е бил много благоприятен за тях и странно неизгоден за РФ. Отказаха, за да се самоубиват. Сега за какво и на какво разчитат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 28
ratten
преди 5 месеца
украИна приключи. сега остават няколко месеца на зеленото наркоманче, да се разбере, дали и то приключва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още