IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Размирникът Орбан - герой у дома, все по-изолиран в ЕС

Поведението на унгарския премиер му спечели хвалба от Кремъл

07:34 | 18.12.23 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Когато се прибра у дома в петък (15 декември), след края на Европейския съвет, унгарският премиер Виктор Орбан се похвали, че е наложил вето на финансовата помощ за Украйна и може да блокира пътя ѝ към Европейския съюз (ЕС) по всяко време, въпреки че остави своите колеги да гласуват с "да" на  преговорния процес.

Той не за първи път използва тази реторика и се харесва на своите избиратели, но изолацията му сред останалите членове на ЕС никога не е била толкова дълбока, пише Ройтерс. Агенцията припомня процедурата, с която беше одобрено началото на преговорния процес с Киев. Унгарският премиер беше помолен от германския си колега Олаф Шолц да "отиде да изпие едно кафе", а през това време останалите лидери единодушно подкрепиха Украйна.

Наблюдатели разказват пред Politico, че подобно нещо досега не се е случавало на среща в ЕС. Според правилата някои от решенията в общността трябва да се вземат с пълно мнозинство, без нито един глас против, макар че се допуска и гласуване с "въздържал си". Но никъде в правилата не е записано, че трябва да гласуват всички членове.

Гласуването беше наистина от ключово значение и в критичен за Украйна момент. С него ЕС показа, че държи на страната, но дали настроенията към Виктор Орбан са същите?

Неговата дума все още е от съществено значение при бъдещите решения за Киев - присъединителния процес, средствата за страната и други проблеми, които могат да се появят през следващата година. И едва ли ще се поколебае да използва своите козове - пред националното радио Орбан коментира, че Будапеща все още може да наложи вето на преговорите за членство на Украйна, описвайки ги като "много дълъг процес".

"Бях много ясен, че унгарците няма да плащат за финансовите последици от това решение... ако е необходимо, Унгария ще дръпне спирачката", коментира унгарският премиер. Малко преди началото на срещата Орбан заяви, че Украйна не изпълнява всички препоръки на ЕК и нарече "ирационално" воденето на преговорите за членство. От ЕК обаче смятат, че Киев си е свършил работата, макар че реално преговорите ще могат да започнат едва след бъдат приложени одобрените закони за борба с корупцията.

Виктор Орбан е най-дълго управляващият европейски лидер (от 2010 година насам). С него може да се сравнява само Марк Рюте, но в момента той е в оставка и управлява като служебен премиер. За тези години начело на Унгария Орбан получи критики, че не спазва основни ценности като например върховенство на закона, независимост на медиите и съдебната система и други, заради което парите по европейските фондове за Унгария бяха замразени.

ЕС отблокира част от парите - около 1/3, или 10 млрд. евро, а Орбан увери унгарците, че ще очаква превода на всички останали средства през 2024 година. Отпускането на средствата официално беше мотивирано с намиране на доказателства, че Унгария изпълнява изискванията за независимост на съдебната система. При следващите преговори унгарският премиер ще очаква останалите 21 млрд. евро, "не половината или четвърт от тях".

Тези заявления означават, че Виктор Орбан ще продължи със своя курс на противопоставяне и през следващите месеци, когато ЕС ще се съсредоточи в изборите за Европейски парламент и смяната на Европейската комисия. Изолацията му се увеличава, откакто "загуби" Полша в своя отбор, а премиерът на Словакия Роберт Фицо, който е отдавнашен приятел на Орбан, се оказа в лагера на поддръжниците на Украйна. В същото време източник на Ройтерс коментира, че в другия лагер желанието да се изпрати сигнал за подкрепа за Украйна е надделяло над всичко останало.

Малко преди началото на заседанието на Европейския съвет украинският президент Володимир Зеленски се обърна към своите колеги с думите "не предавайте вярата на украинците в Европа". Според публикации в западни медии европейските лидери са искали да го поканят да участва лично в срещата, но са се отказали заради реакцията на Орбан.

Москва е впечатлена

Поведението на Орбан на съвета спечели точки пред Москва, пише още Ройтерс. Унгарското правителство е едно от малкото западни, което поддържа връзки с Русия и се среща с руски чиновници от началото на войната в Украйна.

"Унгария има свои интереси и, за разлика от другите държави в ЕС, стриктно защитава своите интереси, което ни впечатли", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 4 месеца
До: Tikva007 ама напълно демократично са го избрали, нали... не както у щатите, където имаше менте вот? :D:D:D редовно ме изумяваш колко си тъъъъп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 12
onezero007
преди 4 месеца
Човекът си иска парите -от еврогейташката комисия са му блокирали 31 милиарда евра и съответно и той им блокирва това онова. Иначе за Украйна, ония лицемери там са на негова страна - тез 50 милиарда евра ще дойдат от нас, на никой не му се налива в бездънната каца но не смеят да гъкнат на презокеанския господар, Орбан им върши услуга. Догодина след евроизборите комисията ще е друга -със сигурност няма са сегашните *** гейлиберали дето искат да ни съсипят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 11
Tikva007
преди 4 месеца
Защото и обратното е абсолютно верно, нали? Шолц и Макрон са големи герои в на сбирките в Брюксел, но са все по-изолирани от народа си у дома. Кое ли е по-важно за за един държавен ръководител?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 10
Tikva007
преди 4 месеца
*Размирникът Орбан - герой у дома, все по-изолиран в ЕС* - Първо, Орбан е избиран от унгарците *у дома* и работата му и да бъде герой за тях. Само комунистите са интернационалисти и отричат националните каузи и приоритети. И второ, тепърва идат избори в ЕС, та нека след тях да пишем колко е изолиран Орбан. Трендът за сега не е много в подкрепа на тезата на интернационалистите от Ройтерс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още