IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария е заплашила с вето за Шенген, ако София остави таксата за руския газ

Според оценките на София таксата трябва да се плати от "Газпром", не от потребителите

12:30 | 14.12.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На ниско дипломатическо ниво Унгария е изпратила предупреждение, че ще наложи вето на членството на България в Шенген, ако правителството запази транзитната такса за руския газ, съобщи пред медии в Брюксел премиерът акад. Николай Денков. Припомняме, че България въведе такса от 20 лева за мегаватчас върху транзита на руския природен газ през българската газопреносна мрежа.

Според изчисленията на правителството таксата е дължима от "Газпром", а не от потребителите в Унгария, Сърбия и Северна Македония, които ползват газа по "Балкански поток". Унгария обаче внесе иск в Европейската комисия за отмяна на таксата, която според Будапеща, нарушава принципите на единния европейки пазар. Преди дни от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ съобщиха, че отменят таксата и работят с ЕК за общоевропейски подход за транзита на руския газ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък допълни, че страната е много близо до влизане в Шенгенското пространство, макар и само с въздушните си граници, за да рискуваме ново вето.

Днес (14 декември) Денков потвърди, че заплаха за такова вето действително е имало. Той уточни, че тази такса не е решаваща за общата политика на Европа, макар че носи приходи в българския бюджет и балансира донякъде пазара на горива у нас.

Премиерът уточни още, че вече е готово предложението за членството на България и със сухопътните си граници и то е изпратено на Австрия, като ще използваме ЕК като медиатор в разговорите.

Разделянето на кандидатурите на България и Румъния за членството в зоната не стои на дневен ред и не са водени разговори нито на двустранно ниво между София и Букурещ, нито на по-високо ниво  в ЕС. Отношенията ни с Румъния се подобряват и доказателство за това са последните срещи, на които са представяни множество двустранни мащабни проекти, включително и за втори мост на Дунав при Русе, допълни още Денков.

Той призна, че български фирми, работещи на румънския пазар, се оплакват от натиск, но той не е на политическо ниво. "Поставил съм въпроса пред румънския премиер, че българският бизнес трябва да бъде третиран справедливо. Това за момента е достатъчно", каза премиерът.

Подходът към Унгария трябва да бъде както към всеки един член на ЕС, допълни още Денков по повод блокираните заради нарушения средства от европейските фондове за Будапеща. На 13 декември стана ясно, че ЕК ще преведе около 1/3 от тях, или към 10 млрд. евро.

България ще подкрепи актуализирането на Многогодишната финансова рамка на ЕС, в която влизат допълнителни средства за миграцията и за подкрепа на Украйна, стана ясно още от думите на Николай Денков. "Тези средства са инвестиция в бъдещето и затова Украйна за нас е толкова важна", допълни той, припомняйки заплахите от Москва, че след  Украйна следват и други държави, а тогава средствата, необходими за предотвратяване на заплахата, ще са много повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
До: Ckъcaнa_Ушaнka Ооо, ментето пак скимтяло. Тиквъ07, сякаш не е ясно, че си ти :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 4 месеца
До: Tikva007 Eй, тикво :) нема ме убиждаш! не сам джуджанка, а разпрана пaчaвpa!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 0
Tikva007
преди 4 месеца
До: Разпрана_Джуджанка: Това ти го кайш. Аз ако съм Орбан, друго шти кайш: чакаш за Шенген, докато не извадиш със закон думичката *такси* от българския език. После подписваш една Витоша обвързващи попирки, пък тогаз шъ видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
Tikva007
преди 4 месеца
До: zelka00: Няма нужда от много тясна специализация, за да се идентифицира един мек или пълното му отсъствие, заедно с мантрафулките. Децата от улицата като мен бързо се научават. . Става и по добре различими общи белези - обилно, празноглаво пляммпане без покритие, закани и заплахи без реализация, неспазване на поети ангажименти и облози, бягство от полето на конфликти, когато стане физически напечено - виждаш ли колко лесно сте разпознаваеми с Бомбашка и Джуджанка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 18
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
До: Tikva007Спокойно, каиш, влизаме в Шенген и таксичката пак става реална :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 17
zelka007
преди 4 месеца
До: Tikva007 ... ти си всепризнат единодушно от всички тесен специалист по това чий колко е твърд или мек ... опита си казва думата, в случая мнението ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 12
Tikva007
преди 4 месеца
Еееее, язък за барута! Тук разни турбовитлови ташки омазаха балатума от щастие, какъв голям го набиваме на гъзпром. Оказа се в стандартния за леворезбосаните кьорфишек бабаитлар и душмани на московията вид - голям, ама мек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още