IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отлага таксата за транзит на руски газ, сделка за "Лукойл" ще трябва да мине през парламента

Прекалено сме близо до Шенген, за да рискуваме ново блокиране, казаха от мнозинството

15:09 | 11.12.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България отлага на този етап таксата за транзит и внос на руски природен газ в размер на 20 лева за мегаватчас, анонсира Кирил Петков (ПП - ДБ) в кулоарите на Народното събрание. Той посочи, че страната от седмици работи с Европейската комисия за изготвяне на цялостен механизъм за тази такса и когато той бъде готов, тогава ще бъде приложен.

"Вече сме доста-доста близо до Шенген и всякакви варианти това да ни спъне в последния момент, решихме да подходим така - да приложим т.нар. европейски подход", обясни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е председател на комисията по външна политика в парламента. Той посочи, че София ясно ще заяви, че очаква дата за пълно членство в Шенген, защото това е важно за транспортния сектор.

През октомври Народното събрание изненадващо прие такса за вноса и транзита на руския газ през системата на България, която трябва да се поеме от руската "Газпром". Срещу тези планове обаче възрази Унгария, която подаде жалба в Брюксел.

С днешното решение ще запазим добросъседските отношения, категоричен беше Борисов и допълни, че европейските държави са наши партньори и сме част от европейското семейство. "Затова се дърпаме назад, за да вървим по европейския подход", заяви той.

Австрия официално отправи оферта за "Въздушен Шенген" за България и Румъния, а според бившия премиер България има и "много аргументи" за влизане в зоната и на сухопътните ни граници. "Много сме близко и този шанс не бива да го пропуснем", допълни още той. По отношение на исканията да приемаме повече бежанци в замяна на членството в Шенген, Борисов коментира, че ще се прилага "европейският подход - нищо не е договорено, докато всичко не е договорено".

Кирил Петков съобщи още, че заради статута на рафинерията в Бургас като обект на националната сигурност, евентуална сделка с нея ще трябва да премине през одобрението на парламента. "Така ще избегнем всякакви спекулации, че задкулисни или офшорни интереси стоят зад нея", заяви депутатът.

Това ще стане чрез промяна в законодателството, касаещи стратегическите предприятия, уточни Бойко Борисов. Той допълни, че това решение се отнася и до други подобни предприятия - в газовия сектор, ядрената енергетика и т.н., допълни още той.

Преди дни собственикът на рафинерията "Лукойл" съобщи официално, че в момента анализира бъдещото си присъствие на българския пазар на фона на промяната в условията за работа. Компанията визира предсрочното отпадане на дерогацията за вноса на руски петрол в страната. Една от опциите, за които предупреди руският инвеститор, беше продажбата на активите си в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 11.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 4 месеца
що от Парламента, а не от Прокуратурата ? :D:D ... в нашата сбъркана държава явно може всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още