IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия отправя оферта за „Въздушен Шенген“ към България и Румъния

Тя обаче идва срещу искания за по-строга сигурност на външните граници на Европейския съюз

13:21 | 11.12.23 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Австрия, която води опозиция в Европейския съюз срещу присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, заяви в понеделник, че е готова да отстъпи, но само за пътуване със самолет и в замяна на по-строга сигурност на външните граници на Европейския съюз, съобщава Ройтерс.

На среща на министрите на вътрешните работи на блока преди година, на която България и Румъния се надяваха да получат зелена светлина за присъединяване към най-голямата зона за свободно пътуване в света, Австрия заяви, че нелегалната имиграция все още е твърде висока и двете страни трябва да положат повече усилия, за да я предотвратят, за да станат членове на Шенген.

Управляващата в Австрия консервативна Народна партия (OVP) от години превърна борбата с нелегалната имиграция в основен кампаниен въпрос. Следващата година предстоят парламентарни избори и крайнодясната Партия на свободата, която държи подобна линия по отношение на миграцията като OVP, има ясна преднина в социологическите проучвания.

„Да, мога да си представя промени що се отнася до летищата за Румъния и България“, заяви австрийският вътрешен министър Герхард Карнер пред радио ORF, добавяйки, че е изпратил позиция до Европейската комисия и топката е в нейното поле.

„От друга страна, има ясни искания в замяна на това, а именно масово укрепване на защитата на външната граница (на ЕС), запазване на сухопътните гранични проверки и прехвърляне на търсещи убежище в България и Румъния“, каза той, имайки предвид лица, които минават през двете държави, за да стигнат до Австрия.

Карнер каза по-конкретно, че иска утрояване на броя на граничните полицаи и надграждане на техническото оборудване, разположено най-вече на границата на България с Турция и на Румъния със Сърбия.

Ако исканията му бъдат изпълнени, паспортните проверки могат да бъдат премахнати между Румъния и България и страните в Шенген, но само за пътуване със самолет - решение, което той нарече „Въздушен Шенген".

В неделя австрийски медии съобщиха, че Карнер е готов да разхлаби ветото за разширяване на Шенген. Само няколко дни по-рано на среща на Съвета на ЕС той заяви, че Австрия е твърдо против присъединяването на Румъния и България към пространството, твърдейки, че зоната трябва да стане „по-добра“, преди да стане „по-голяма“.

„От решаващо значение е Европейската комисия най-накрая да инвестира сериозно в защитата на външните граници и да предприеме стъпки, за да направи тези външни граници по-сигурни“, добави той . „Това в крайна сметка прави една Шенгенска система функционираща“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 11.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 10
doba
преди 4 месеца
Шенген се оформя като една химера. Според мен няма нужда и да се стремим към него. АКО/когато ЕС реши, ще почне да ни натиска да влизаме в него. Както за еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
cyclop
преди 4 месеца
Да бе, понеже на летището не проверяват иначе паспортите. Това ще облекчи нещата много, а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още