IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Продължаваме преговорите за Шенген

От по-силния граничен контрол, който успяхме да наложим, печелят и България, и Европа, заяви премиерът

18:54 | 10.12.23 г. 1
Снимка: Ралица Белчева, БГНЕС
Снимка: Ралица Белчева, БГНЕС

От по-силния граничен, контрол, който успяхме да наложим, печелят и България, и Европа. За последните месеци броят на опитите за пресичане на границата е спаднал в пъти, разликата вече е видима за всички, каза премиерът Николай Денков пред bTV. Продължаваме преговорите за Шенген, посочи премиерът. 

По отношение на контрола на границите ние сме отворени – и сега има служители на Фронтекс, работим с австрийски и нидерландски служби, така че няма нищо, което да ни притеснява, каза още премиерът. По отношение на приемането на мигранти има европейски правила и ние ще работим по тях, добави той. 

Австрийските медии съобщиха, че министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния. В съобщението, публикувано в неделното издание на вестник "Курир" и в електронното издание в събота вечер на вестник "Клайне цайтунг", цитирани от австрийската осведомителна агенция АПА, се казва, че според сведения, получени от правителствени кръгове, границите могат да бъдат премахнати, поне за въздушния трафик. Сухопътните граници ще запазят сегашния си статут, като България и Румъния официално няма да бъдат членки на Шенген. 

Сред условията, които Австрия поставя, са и трикратно увеличаване на мисията на Фронтекс в България, засилен граничен контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния, както и приемане на търсещи убежище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България.

Има вероятност България да стане част от т.нар. въздушен Шенген, за нас е критично да се отворят сухопътните граници, коментира по-рано днес и президентът Румен Радев. Той посочи още, че поставените условия от министъра на вътрешните работи на Австрия са трудноприемливи за България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 10.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
scott
преди 5 месеца
ГОВОРИ ПРЕМИЕРЪТ НА ШЕНГЕНАРИЯ!Отврат ти казвам...............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още