IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия отхвърли възможността за разширяване на Шенген до края на годината

Мисията на Европейската комисия в страната е успешна, коментира европейският комисар по вътрешните работи

14:29 | 05.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: ЕРА
Снимка: ЕРА

Австрия е твърдо против присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, твърдейки, че зоната трябва да стане „по-добра“, преди да стане „по-голяма“, съобщава Euronews.

Недвусмислената съпротива се води през последните няколко години и беше изразена отново във вторник сутринта преди срещата на министрите на вътрешните работи в Брюксел.

"Шенген трябва да стане по-добър, а не по-голям. Все още не виждам голям напредък по този въпрос, така че не мога да си представя промяна сега", заяви Герхард Карнер, министър на вътрешните работи на Австрия.

Според Карнер броят на граничните проверки, които европейските страни наложиха през последните месеци, е достатъчно сериозна причина да се предотврати по-нататъшното разширяване на Шенген, което в момента обхваща 27 държави, включително 23 държави от Европейския съюз, и над 423 млн. граждани.

„От решаващо значение е Европейската комисия най-накрая да инвестира сериозно в защитата на външните граници и да предприеме стъпки, за да направи тези външни граници по-сигурни“, каза Карнер. „Това в крайна сметка прави една Шенгенска система функционираща“.

Липсата на промяна в позицията на Австрия принуди Испания, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, да промени дневния ред на срещата по вътрешните работи. По-рано Испания каза, че днешното заседание ще включва обвързващо гласуване по молбите за Шенген на Румъния и България.

След като видя, че гласуването е обречено на провал, както се случи и през декември миналата година, Испания предпочете само да се обсъди „актуалното състояние“ на съвместните кандидатури и цялостната ситуация в Шенген.

Фернандо Гранде-Марласка, министър на вътрешните работи на Испания, каза пред репортери, че страната му ще продължи да работи „много усилено“ по темата „до края на нашето председателство“, забележка, която изглежда предполага, че кандидатурите могат да бъдат подложени на гласуване по-късно този месец. Въпреки че въпросът е вътрешнополитически, той може да бъде разгледан и от постоянните представители в Брюксел.

„По-силна Европа е Европа с Румъния и България като пълноправни членове на Шенгенското пространство“, каза Гранде-Марласка.

Румънският му колега Мариан-Каталин Предою отказа да коментира "спекулациите" за извънреден вот преди края на годината, при който Австрия потенциално може да се въздържи, за да разреши присъединяването. Предою каза, че са в ход "интензивни дискусии" с Виена за намиране на дипломатическо решение.

Надежда до края на годината да бъде взето положително решение относно присъединяването на Румъния и България към Шенген изрази, от своя страна, европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон. „Наскоро имахме мисия за установяване на фактите в България, която беше наистина успешна. Ще използвам възможността да разкажа за нея и за това колко добре са подготвени и двете страни – и Румъния, и България – за присъединяването си към Шенгенското пространство. Все още се стремя това решение да се вземе до края на тази година“, коментира Йохансон преди Съвета на вътрешните министри на Европейския съюз, който се провежда в Брюксел.

Трудни преговори

„След парламентарните избори в Нидерландия преговорите за Шенген стават по-трудни, но това не означава, че не са възможни". Това мнение изрази пред БНТ министър-председателят акад. Николай Денков във връзка с днешната среща. По думите на премиера има напредък по присъединяването на България към Шенген и той се съдържа в положителната оценка на мисията, която е проверила охраната на границата през декември.

"Благодарение на усилията на правителството дойде мисия, в която участваха и представители на Австрия и Нидерландия. Резултатът от тази мисия е един изключително положителен доклад, което значи, че техните представители приемат, че има положителен напредък. Днес и утре ще представим тази информация пред Съвета на министрите, за да е ясно, че напредъкът е налице", съобщи Денков.

Нова мисия

Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката, смята, че шансовете ни за Шенген продължават да бъдат не повече от 50%. „Има все пак една положителна стъпка – на Нидерландия, която постави условие за допълнителна мисия на Европейската комисия. Тя със сигурност ще се осъществи възможно най-бързо“, очаква експертът.

“По-сериозен е въпросът с Австрия, тъй като тя изцяло насочи своята вътрешна политика за мигрантския въпрос към България и Румъния, обвинявайки ни нас за това, че има 40% ръст на мигрантите, които търсят убежище в Австрия, което всъщност не е така, но в крайна сметка оправданията няма кой да ги чуе”, посочи международният анализатор по БНР.

Според него България има един единствен шанс – да се свика извънредно заседание на външните министри на Шенген преди коледните празници, но само ако има индикации за готовност Австрия да вдигне своето вето.

План „Б“

„Продължавам да твърдя, че ние трябва да сме готови с план “Б” – ако видим, че няма начин да влезем пълноправно в Шенгенското пространство, веднага да поставим на масата искането за поетапно влизане – да влезем в Шенген първо с нашите летища и пристанища, а пък да има някаква пътна карта за влизане с нашите сухопътни граници“, е мнението на Керемедчиев.

По думите му България има такъв шанс, след като няма критики от Нидерландия и Австрия, когато се отнася до безопасността и сигурността по нашите летища, на които няма и мигрантски натиск.

„Ако наистина се види, че Австрия трудно би могла да промени своето решение, трябва мълниеносно да използваме това, за да внесем искането за поетапно влизане в Шенген. И Виена, и Амстердам имат повече критики към България, отколкото към Румъния ”, обърна внимание експертът. Той смята, че политически не би могло да стане разделянето с Румъния, защото България така и иначе не може да остане извън Шенгенското пространство за изключително дълго време.

„По-скоро, изграждането на шенгенски граници между България и Румъния би било трудоемко и скъпо решение. Така че според мен усилията и на Европейската комисия, и на страните председателки ще бъде двете страни да продължават да вървят в комплект. Наистина е по-добре ние да продължаваме да бъдем вързани към Румъния, защото тя в момента имат доста по-смела и агресивна политика за това как да налага своето мнение за промяна на решението на Австрия“, посочи Керемедчиев и напомни, че и в миналото „Румъния ни е помагала в такива тежки въпроси”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още